23 leefstijlsuggesties voor een lichter 2023

Wil je een lichter leven in 23?

Dan krijg je hier 23 leefstijlsuggesties! Geen zin om alle suggesties te lezen? Scrol dan onmiddellijk door naar suggestie 23!

Leefstijl is meer dan eten

Niet alle suggesties hebben te maken met eten, want leefstijl gaat over meer dan eten. Leefstijl is een optelsom van die onderdelen van je gedrag die te maken hebben met eten,  slaap, stressbeheersing, preventie, roken, alcohol, bewegen, .. Al deze factoren kunnen zowel een goede als een slechte invloed hebben op jouw gezondheid.

Als diëtist ben ik opgeleid om in de eerste plaats te focussen op voeding. Die visie is te eng, want ik heb tijdens mijn consultaties gemerkt dat een probleem met eten of bepaald eetgedrag soms de kanarie in de koolmijn is. Vragen over eten of gewicht zijn vaak een alarmsignaal dat er iets aan de hand is in je lichaam of in je leven. Eten is dan een gevolg en niet de oorzaak! Focus je enkel op je eten dan is dat geen duurzame oplossing. Eten is een vorm van (aangeleerd) gedrag en het staat niet los van ander gedrag. Om die reden focus ik zeer sterk op persoonlijke begeleiding met aandacht voor alle facetten van je levensstijl.

 
23 leefstijlsuggesties voor 2023

Kom in actie

Heb je een probleem met voeding? Als je niet bereid bent om iets te veranderen aan de onderliggende factoren zal er geen blijvende verandering ontstaan. Onlangs vertelde een patiënt dat hij dacht dat hij gezonder zou eten door bij mij op consultatie te komen. De man had zich allerlei kookboeken aangeschaft en hij kende de voedingswaarde van alle voedingsmiddelen. Alleen: hij paste die kennis niet toe in zijn dagelijks leven. Hij haalde vaak fastfood af en compenseerde dat door de volgende maaltijden over te slaan, want zo had hij toch minder calorieën gegeten? Hij kende de theorie maar veranderde niets in de praktijk.

 
Kom in actie

Andere aanpak: focus op leefstijl

Zoals je weet ben ik geen fan van diëten, omdat ze niet werken!  Ondanks alle (dieet)adviezen over gezonde voeding hebben mensen nog nooit zo met hun lichaamsbeeld en gewicht in de knoop gelegen als nu. Door een dieet creëer je meestal bijkomende problemen (door het jojo-effect) en zoek je geen definitieve oplossingen.

Als je de focus blijft leggen op diëten en minder eten, krijg je nooit grip op de onderliggende factoren. Daarom is elke volgende dieetpoging gedoemd om te mislukken. Wil je grip op je eten, kijk dan eens naar het totaalplaatje of je leefstijl.

 

Mijn 23 leefstijl-suggesties om in 2023 de balans te vinden

 1. Doe iets wat je nog nooit gedaan hebt.
 2. Vervang “moeten” door “willen”. Ik wil koken in plaats van ik moet koken. Dat geeft een boost aan je motivatie.
 3. Geniet van de kleine dingen.
 4. Plan je eetmomenten met een weekmenu; dat zorgt voor meer rust in je hoofd.
 5. Eindig elke dag met een positieve gedachte.
 6. Wil je je leefstijl veranderen? Kom vandaag in actie, begin er nu meteen aan, want als je niets verandert zal er eind 2023 niets veranderd zijn.
 7. Wil je je leefstijl veranderen? Kies voor kleine en haalbare doelen. Hoe kleiner het doel hoe groter de kans dat je slaagt!
 8. Kies een vorm van beweging die je echt leuk vindt. Wandelen, ramen lappen, naar het werk fietsen en tuinieren zijn ook beweging.
 9. Omring je met positieve mensen. Doemdenkers maken je leven zwaar.
 10. Kies bewust voor activiteiten waar je energie van krijgt. Waar ligt je passie?
 11. Geef wat vaker een compliment aan iemand: “Dat heb je goed gedaan”.
 12. Geef jezelf wat vaker een compliment: “Dat heb ik goed gedaan”.
 13. Eet meer in plaats van minder.
 14. Zeg meer ja tegen jezelf en zeg minder automatisch ja tegen een ander.
 15. Het hoeft niet perfect te zijn. Perfectionisme is vaak een vorm van uitstellen. Vlieg erin in plaats van eindeloos te blijven repeteren en uiteindelijk helemaal niets te doen.
 16. Stop met diëten.
 17. Installeer 4G in je keuken. Kies voor Gevarieerd, Genoeg, Geregeld en Genieten van je eten.
 18. Luister meer naar je hart, want dat klopt altijd.
 19. Zet je weegschaal buiten en schaf een gelukschaal aan: een “goed” gewicht en gezondheid zijn geen synoniemen.
 20. Neem elke dag tijd om stil te staan bij je eigen gedachten. Helpen je gedachten je om een gelukkig leven te hebben? Heb je je al gerealiseerd dat je bent wat je denkt?
 21. Stel vaker een vraag aan iemand anders. Zo kom je te weten of een gedachte over iemand een feit is of slechts een gedachte.
 22. Sta in het middelpunt van je leven dan ben je steeds in balans.
 

23. Heb je geen zin in al deze suggesties? Gun jezelf dan minstens het antwoord op deze vraag:

 “Wat als je vandaag te horen krijgt dat je dit jaar zal sterven. 

Wat zou je dan willen doen?

Waarom doe je dat nu al niet?

Wat houdt je tegen om te doen wat je het liefste zou doen?”.

 

Wil je je leefstijl aanpakken?

Wil je de beste versie van jezelf worden?

Ja! Ik wil graag professionele begeleiding door een gespecialiseerde diëtiste!

Leg vandaag je afspraak vast in mijn online agenda.

Heb je bijkomende vragen?

Stuur me je vraag door via het contactformulier.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *