Diagnose voedingsallergie: wat nu?

Behandeling voedingsallergie

Je kreeg van de arts de diagnose van een voedingsallergie.
De behandeling van voedingsallergie  bestaat erin om de verdachte voedingsmiddelen te vermijden. De eiwitten die de allergie veroorzaken bestaan uit verschillende componenten. Vaak is het zo dat niet alle componenten problemen geven. Soms kan het zijn dat je het voedingsmiddel wel verdraagt indien het verwarmd werd (bijvoorbeeld appelmoes kunnen eten, maar geen rauwe appel).

Het advies van de diëtist bij voedingsallergie


De diëtist helpt je bij het op punt stellen van je voeding. Het is immers de bedoeling dat je volwaardig blijft eten en tekorten vermijdt.
Je krijgt tips om een gezonde en lekkere voeding samen te stellen die volledig aangepast is aan jouw allergie.

Ik help je om te blijven genieten van je favoriete gerechten door aanpassingen voor te stellen. Je krijgt ook aangepaste recepten en tips voor etentjes en restaurantbezoek. Je krijgt productlijsten en ik help je om etiketten uit te pluizen zodat je steeds de juiste voedingskeuze kan maken.

Wat is een allergie/allergische reactie?

Allergie
Dit is een abnormale (overdreven) reactie van ons lichaam op voeding, medicatie, insecten of bepaalde deeltjes in de lucht (pollen, dieren, huisstofmijt).

Allergische voedingsreactie
Een allergische voedingsreactie ontstaat doordat ons lichaam reageert op een bepaald eiwit (allergeen) in de voeding. Bij een eerste contact is er nog geen allergische reactie, maar het lichaam maakt wel  antistoffen aan. Bij een tweede contact, en volgende contacten, met het allergeen komt er histamine vrij en krijgen we een allergische reactie.

Bij een allergie maakt men een onderscheid tussen een primaire allergie en een secundaire allergie.

Een primaire allergie is bijvoorbeeld een allergie aan berkenpollen. Je hebt dan hooikoorts. De eiwitten in berken lijken sterk op de eiwitten in appel of peer of rauwe wortel. Hierdoor kan je een secundaire allergie of kruisallergie ontwikkelen. De gevolgen van een secundaire allergie zijn vaak milder, maar kunnen vervelend zijn (vb. brandend gevoel in de keel na het eten van een appel).

14 allergenen

Er zijn 14 allergenen gekend die een  allergische voedingsreactie kunnen veroorzaken. Zij moeten steeds verplicht vermeld worden op de verpakking. De meest voorkomende voedingsallergieën zijn: allergie tegen koemelk (niet te verwarren met lactose-intolerantie), kippenei, noten, pinda, soja, tarwe, vis en schaal- en schelpdieren.

14 allergenen
Bron: https://www.flandersfood.com