Diagnose voedingsallergie: wat nu?

Wat is een allergie/allergische reactie?

Een allergie is een abnormale (overdreven) reactie van ons lichaam op voeding, medicatie, insecten of bepaalde deeltjes in de lucht (pollen, dieren, huisstofmijt).
Je krijgt een allergische voedingsreactie doordat je lichaam reageert op een bepaald eiwit (allergeen) in de voeding. Bij een eerste contact is er nog geen allergische reactie, maar het lichaam maakt wel  antistoffen aan. Bij een tweede contact, en volgende contacten, met het allergeen komt er histamine vrij en krijgen we een allergische reactie.

Primaire of secundaire allergie?

Bij een allergie maakt men een onderscheid tussen een primaire allergie en een secundaire allergie.

Een primaire allergie is bijvoorbeeld een allergie aan berkenpollen. Je hebt dan hooikoorts. De eiwitten in berkenpollen lijken sterk op de eiwitten in appel of peer of rauwe wortel. Hierdoor kan je een secundaire allergie of kruisallergie ontwikkelen. De gevolgen van een secundaire allergie zijn vaak milder, maar kunnen vervelend zijn (vb. brandend gevoel in de keel na het eten van een appel).

Voornaamste allergenen

Er zijn 14 allergenen gekend die een  allergische voedingsreactie kunnen veroorzaken. Zij moeten steeds verplicht vermeld worden op de verpakking. De meest voorkomende voedingsallergieën zijn: allergie tegen koemelk (niet te verwarren met lactose-intolerantie), kippenei, noten, pinda, soja, tarwe, vis en schaal- en schelpdieren.

14 allergenen
Bron: https://www.flandersfood.com
Behandeling van voedingsallergie

Er bestaat geen geneesmiddel voor een allergie. De behandeling van voedingsallergie  bestaat erin om de verdachte voedingsmiddelen te vermijden. Hou er rekeng mee dat het allergeen ook verborgen kan zitten in samengestelde voedingsmiddelen. Lees daarom steeds aandachtig de ingrediëntenlijst!

In sommige gevallen kan je een kleine hoeveelheid van het allergeen verdragen, eventueel onder bewerkte (opgewarmde) vorm. Begin niet zelf te experimenteren, maar bespreek dit met jouw arts/allergoloog of allergiediëtist.

De begeleiding van een gespecialiseerde allergiediëtist is belangrijk om enkel de voedingsmiddelen die klachten geven te elimineren en geen te beperkend dieet te volgen. Het is immers de bedoeling dat je volwaardig blijft eten en tekorten vermijdt.

Ik geef je tips om een gezonde en lekkere voeding samen te stellen die volledig aangepast is aan jouw allergie.

Ik help je om te blijven genieten van je favoriete gerechten door aangepaste recepten en tips voor etentjes en restaurantbezoek. Je krijgt productlijsten en ik help je om etiketten uit te pluizen zodat je steeds de juiste voedingskeuze kan maken.

Een allergie kan met de jaren milder of net ernstiger worden, daarom is een goede opvolging door de arts belangrijk. Aan de hand van zijn bevindingen kan de allergiediëtist jouw voedingsplan aanpassen.