Allergie

Allergie is een abnormale (overdreven) reactie van ons lichaam op voeding, medicatie, insecten of bepaalde deeltjes in de lucht (pollen, dieren, huisstofmijt).

Allergische reactie

Een allergische voedingsreactie ontstaat doordat ons lichaam reageert op een bepaald eiwit (allergeen) in de voeding. Bij een eerste contact is er nog geen allergische reactie, maar het lichaam maakt wel  antistoffen aan. Bij een tweede contact met het allergeen komt er histamine vrij en krijgen we een allergische reactie.

Primair en secundair

Bij een allergie maakt men een onderscheid tussen een primaire allergie en een secundaire allergie.

Een primaire allergie is bijvoorbeeld een allergie aan berkenpollen. Je hebt dan hooikoorts. De eiwitten in berken lijken sterk op de eiwitten in appel of peer of rauwe wortel. Hierdoor kan je een secundaire allergie of kruisallergie ontwikkelen. De gevolgen van een secundaire allergie zijn vaak milder, maar kunnen vervelend zijn (vb. brandend gevoel in de keel na het eten van een appel).

14 allergenen

Er zijn 14 allergenen gekend die een  allergische voedingsreactie kunnen veroorzaken. Zij moeten steeds verplicht vermeld worden op de verpakking. De meest voorkomende voedingsallergieën zijn: allergie tegen koemelk (niet te verwarren met lactose-intolerantie), kippenei, noten, pinda, soja, tarwe, vis en schaal- en schelpdieren.

14 allergenen
Bron: https://www.flandersfood.com

Behandeling

De behandeling van voedingsallergie  bestaat erin om de verdachte voedingsmiddelen te vermijden. De eiwitten die de allergie veroorzaken bestaan uit verschillende componenten. Vaak is het zo dat niet alle componenten problemen geven. Of het kan zijn dat je het voedingsmiddel wel verdraagt indien het verwarmd werd (bijvoorbeeld appelmoes kunnen eten, maar geen rauwe appel).

Glutenintolerantie of coeliakie

Een ernstige vorm van voedselallergie is coeliakie of glutenintolerantie. Dit is een ziekte waarbij het lichaam zijn eigen afweersysteem aanvalt en de dunne darm aantast waardoor er minder voedingsstoffen opgenomen worden. Deze ziekte wordt veroorzaakt door de gluten in bepaalde graansoorten. De behandeling bij coeliakie bestaat erin om alle voedingsmiddelen die gluten bevatten te schrappen. Dit dieet moet levenslang gevolgd worden om beschadiging van de dunne darm te vermijden.

Bij allergie naar de diëtist

De diëtist geeft voedingsadvies omt ervoor te zorgen dat er in geval van allergie een evenwichtig voedingspatroon blijft bestaan. De diëtist helpt bij het samenstellen van boodschappenlijstjes, zoekt alternatieven, past recepten aan, helpt bij het lezen van etiketten.