Bananenbrood

Bananenbrood



Start de dag met een extra portie fruit! Dit bananenbrood maak je in een handomdraai.

Veel rijpe bananen in huis? Maak ineens 2 broden en bewaar in de diepvries. Zo heb je steeds een snel ontbijt of een gezond tussendoortje.

Ingrediënten

  • 3 bananen
  • 3 eieren
  • 40 gram vloeibare plantaardige boter
  • 50 gram veenbessen
  • 150 gram zelfrijzende bloem
  • 250 gram havermout
  • 40 gram suiker
  • 1 koffielepel kaneel

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Prak de bananen en meng met de eieren en de boter.
  • Voeg alle droge ingrediënten (veenbessen, bloem, havermout, suiker) samen in een kom.
  • Roer beide mengsels door mekaar.
  • Giet in een cakevorm.
  • Bak in de voorverwarmde oven gedurende 40 à 45 minuten.

Presentatie en bewaring

Dien op met vers fruit.

Ook diepvriesfruit is een goed alternatief (het kommetje op de foto bevat een mengeling van diepvriesbessen).

Eet 1 à 2 sneetjes als ontbijt of eet 1 sneetje als tussendoortje.

In een afgesloten doos kan je het bananenbrood enkele dagen bewaren.

Wil je een voorraadje aanleggen? Snijd in plakjes en bewaar in de diepvries.


Kipkruiden zonder smaakversterkers

Bewaar de kipkruiden in een afgesloten pot.

In de supermarkt vind je allerlei kant-en-klare kruidenmixen. Waarom zou je dan zelf een mix maken:

  • De lekkerste mix komt uit eigen keuken.
  • Je kiest zelf wat je toevoegt. Wie een zoutloos dieet volgt, kan bijvoorbeeld het zout weglaten of vervangen door een zoutvervanger.
  • Je gebruikt restjes op van kruidenpotjes in je vooraadkast.
  • Doe de mix in een mooie pot met etiket. Dan heb je een leuke, zelfgemaakte attentie om cadeau te geven.

Ingrediënten

Voor deze mix gebruik je alleen gedroogde kruiden.

Je neemt van alle kruiden een hoeveelheid in theelepels of eetlepels. Je neemt dus 5 theelepels zout en de overige kruiden meet je ook af in theelepels. Of je start met 5 eetlepels zout en meet de overige kruiden ook af in eetlepels. Dan maak je ineens een grotere hoeveelheid mix (ideaal om cadeautjes te maken!).

  • 5 Zout
  • 3 Paprikapoeder
  • 2 Uienpoeder
  • 2 Bonenkruid
  • 1 Koriander
  • 2 Knoflook
  • 1 Zwarte peper
  • 1 Tijm
  • 1 Nootmuskaat (gemalen)
  • 1 Currypoeder
  • 1 Kurkumapoeder

Gebruik

  • Strooi de kruiden op de kip tijdens het bakken.
  • Marineer kippenblokjes in een mengsel van olijfolie en kipkruiden.
  • Gebruik de kruiden bij kip op de barbecue.
  • Wil je kippenlapjes paneren? Meng dan een eetlepel van de kruiden door je paneermeel.

Cola of sinaasappelsap?

Meten en wegen

  • Een glas sinaasappelsap van 200 ml bevat gemiddeld 6 suikerklontjes.
  • Een glas cola van 200 ml bevat 5 suikerklontjes.
  • 1 suikerklontje weegt 4 gram en bevat 16 kcal.

Hoeveel suikerklontjes per dag?

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) raadt aan om als vrouw per dag maximaal 50 gram aan vrije suikers te consumeren (dit zijn 12 suikerklontjes). Een man mag dagelijks 60 gram vrije suikers eten (komt overeen met 15 suikerklontjes).

Wat zijn vrije suikers?

Dit zijn alle suikers die door de industrie toegevoegd zijn aan voedingsmiddelen. Ook suikers uit honing, siropen, vruchtensappen en vruchtenconcentraat horen bij de vrije suikers.

Ik kies beter voor een lightfrisdrank want daar zit geen suiker in?

Light (fris)dranken bevatten geen suiker, maar net als andere frisdranken zit er wel zuur in. Door de zuren wordt het beschermend laagje van je tanden (het glazuur) aangetast. Het glazuur lost op door het zuur en slijt op den duur volledig af.

De ideale dorstlesser: water

  • Als je dorst hebt, drink je best vooral water. Je hebt de keuze tussen kraantjeswater, bronwater en mineraalwater. Zowel de platte als de bruisende varianten komen in aanmerking.
  • Ter afwisseling kan je ook gearomatiseerd water drinken. Dit is water met een smaakje maar zonder suiker of zoetstof.
  • Koffie of thee zonder toevoeging van suiker kunnen ook.

Passata uit eigen keuken

Zaterdag zag ik in onze serre nog wat tomaten die dringend verwerkt moesten worden. Ik gebruik de passata als basis voor tomatensaus, moussaka, pastasausen.

Waarom zelf passata maken?

Misschien vraag je je af waarom je zelf passata zou maken. Je vindt immers in elke winkel passata en klaargemaakte sausen.

Dit is waarom:

  • In deze passata zit geen toegevoegde suiker.
  • In de meeste pastasausen die je koopt, zit suiker. Als je passata uit eigen keuken gebruikt als basis voor een pastasaus start je met een gezond basisproduct.
  • In drukke periodes tover je met deze passata een fast food gerecht op tafel. Met wat verse groenten (champignons, courgetten, wortel), een eiwitbron en een potje passata uit je voorraad maak je snel een gezonde pastasaus.
  • Je verwerkt er je overschot van tomaten mee als je tomaten in de tuin hebt. Heb je zelf geen tuin? Koop dan een grote hoeveelheid tomaten als ze gunstig geprijsd staan.
  • Het is een leuke activiteit om met kinderen of kleinkinderen te doen. Ze zullen maar al te graag de velletjes uit de tomatenmassa vissen.

RECEPT

Ingrediënten

  • Tomaten
  • Tijm
  • Rozemarijn
  • Scheutje water

Voorbereiding

  • Snij de tomaten in twee en verwijder de harde kern.
  • Spoel de tijm en de rozemarijn af onder stromend water.

Bereiding

  • Breng de tomaten en de kruiden aan de kook in een bodempje water.
  • Laat 30 minuten sudderen op een middelmatig vuur.

Afwerking


Je haalt de velletjes gemakkelijk van de tomaten.
  • Laat de massa een paar uur afkoelen.
  • Nu kan je gemakkelijk, met je vingers, de velletjes van de tomaten verwijderen.
  • Je verwijdert ook de tijm en de rozemarijn.
  • Je steekt de mixer in de tomaten en je mixt alles glad.

Bewaring

Je kan de passata zeker een week in de koelkast bewaren. Of giet de passata in diepvriespotjes. Zo heb je een voorraadje.

Variatie

Je kan ook nog uien of look toevoegen. Die stoof je dan even in de kookpot vooraleer je de tomaten toevoegt. Je mag de ui in grove stukken laten, want nadien mix je toch alles.

Recept: aardappel groentepannetje met hamblokjes en spiegelei

Beetje depri door de eerste herfstkou? Word warm met dit receptje.

Ingrediënten (4personen)

  • 200 gram hamblokjes
  • 500 gram champignons
  • 500 g erwten (diepvries)
  • 1 rode en 1 groene paprika
  • Bieslook 10-15 sprietjes
  • 2 rode uien
  • 850 gram voorgegaarde krieltjes
  • Olijfolie
  • Peper en zout

Voorbereiding

  • Verwijder de zaadlijsten uit de paprika’s en snij en reepjes.
  • Snij de uien in ringen.
  • Reinig de champignons en snij in 4.
  • Snipper de bieslook.

Werkwijze

  • Kook de erwten gedurende 5 minuten in lichtgezouten water.
  • Verhit olijfolie in een grote pan, bak hierin de uien, champignons, de paprika en de krieltjes.
  • Kruid met peper en zout.
  • Regelmatig roeren.
  • Laat ongeveer 8 minuten bakken.
  • Meng er de erwtjes en de hamblokjes onder.
  • Verhit in een andere pan olijfolie en bak hierin 4 spiegeleieren.

Presentatie

  • Verdeel het aardappelpannetje over de borden.
  • Leg op elk bord een spiegelei.
  • Bestrooi met bieslook.

Informatie allergenen. Dit gerecht bevat: ei

Download het recept: aardappel-groentepannetje met hamblokjes en spiegelei