Cake met limoncello
Hoe zet ik een recept naar mijn hand?
Als diëtist geef je vaak je eigen draai aan een recept. Daar zijn meestal drie redenen voor te bedenken:
- Je hebt niet alle ingrediënten in voorraad.
- Je wil de de voedingswaarde van het recept verbeteren (vb. minder suiker of andere vetten).
- Een combinatie van de voorgaande redenen.
Toen ik dit recept zag voorbijkomen dacht ik: Ziet er lekker uit voor bij de zondagse thee. De tweede gedachte was: ik heb niet voldoende amandelmeel en ik heb onlangs een nieuwe suikervervanger gekocht die ik eens wil testen. En dan ga ik aan de slag met het recept.
Hieronder zie je de aanpassingen die ik maakte aan het oorspronkelijke recept:
Oorspronkelijk recept | Eigen versie |
250 gram amandelmeel | 75 gram amandelmeel + 200 gram zelfrijzende bloem |
5 eieren | 4 eieren |
100 gram boter | 100 gram vloeibare boter |
bakpoeder | zelfrijzende bloem gebruiken |
0,75 dl limoncello | 1 dl limoncello |
190 gram suiker | 150 gram Zusto of kristalsuiker |
citroenzeste | zonder citroenzeste |
Lukt elk aangepast recept van de eerste keer?
Uiteraard niet! De suikervervanger die ik gebruikte, gedroeg zich anders dan kristalsuiker. Het resultaat was een harde klomp boter met suiker die bleef plakken in de klopper. Dan kan je alles weggooien of bedenken hoe je de situatie kan oplossen. Ik besloot om de staafmixer in de klomp te zetten. En het lukte!
Het resultaat was een lekker stuk cake met een fijne structuur. De werkwijze vind je hier.