Dieet en de weegschaal

Door sterk individuele verschillen is een schema of een dieet geen echt antwoord op de vraag hoeveel je moet eten om gezond te blijven. Een ander gevaar is dat je een strak schema een te sterke focus op gewicht legt in plaats van op gezondheid. Hierdoor kan het cijfer op de weegschaal een invloed hebben op je humeur en je eetgedrag van die dag.

 

Sabotage!

Tijdens het diëten kan je jezelf extra  saboteren door vaak en veel op de weegschaal te gaan staan om zo je “vorderingen” het oog te houden. Volg je een crashdieet waarbij  je vooral spiermassa verliest dan kan de weegschaal in het begin sterk motiverend werken.

Het resultaat zal immers niet lang op zich laten wachten doordat je snel water verliest tijdens een streng dieet.  Zoals je weet is dit water vooral afkomstig uit je spiermassa (je spieren bestaan voor 70 % uit water). Eet je zeer weinig dan zal je lichaam eerst de eiwitten uit je spieren gebruiken als brandstof. Door het vocht dat daarbij vrijkomt lijkt het dat je snel afvalt en dat zie je dus op de weegschaal.

 

Paniek op maandagmorgen

Ik hoor soms dat mensen in paniek zijn op maandagmorgen nadat ze zich gewogen hebben. Ze zien dat de weegschaal tot 2 kilo extra aangeeft! Daar is een logische uitleg voor: je lichaamsgewicht schommelt van dag tot dag en hangt vaak af van het soort voedsel dat je gegeten hebt en niet zozeer van hoeveel voedsel je gegeten hebt.

Om effectief 2 kg aan gewicht te winnen zou je 2 kg vet moeten kunnen opslaan. Dat wil zeggen dat je een gigantische hoeveelheid eten moet eten bovenop je gewone maaltijden!

Je lichaamsgewicht kan dagelijks kan schommelen met 1 tot 2 kilo. Besef dus dat je weegschaal weinig zegt over je dieetinspanningen van de vorige dag.

Je gewicht hangt af van diverse factoren:

  • De hoeveelheid zout die je eet en het vocht dat je daardoor vasthoudt. Dit verklaart waarom je op maandagmorgen na een etentje op restaurant vaak 2 kilo zwaarder weegt dan de dag voordien.
    Dit komt niet omdat je een gigantische berg eten verorberd hebt, maar omdat het eten zouter was dan normaal waardoor je meer vocht vasthoudt.
  • Je dronk een glaasje alcohol waardoor je meer vocht vasthoudt dan anders.
  • Bij vrouwen speelt ook de hormonale cyclus een rol.

Door een streng dieet te combineren met de weegschaal kan je ervoor zorgen dat je vast blijft zitten in de dieetcyclus van diëten, belooneten, overeten en diëten. Bovendien geef je de weegschaal de kans om je dag te verpesten.

 
Menu 14 000 kcal

Een “slecht cijfer” kan je dag verpesten 

Start jij je dag met de weegschaal? Welke impact heeft dat op jou en je humeur?

  • Ben je licht genoeg dan voel je eerst euforie, maar vaak hoor je ook een stemmetje dat zegt dat je eigenlijk niet licht genoeg bent.
  • Ben je zwaarder dan je gehoopt had dan is er onmiddellijk het idee: “Ik ben niet goed bezig. Zie je wel. Het lukt me niet. Ik kan het niet; ik word alleen maar zwaarder”.”
  • Heb je een stabiel gewicht dan heb je het gevoel dat je meer had kunnen doen, lees minder wegen.

Kortom: het cijfer op de weegschaal zal je zelden gelukkig maken. Alhoewel dit cijfer een objectief gegeven is, wordt het wel subjectief geïnterpreteerd. Een “slecht cijfer” heeft vaak een directe impact op je humeur en op je eetgedrag. Voel je je niet goed in je vel door een slecht cijfer dan kan dat zijn invloed hebben op je eetgedrag van die dag.

Begin jij ook gedemotiveerd aan de dag nadat je op de weegschaal stond? Heb je al eens geprobeerd  om het cijfer op de weegschaal te negeren en de controle over je humeur en geluk zelf in  handen te nemen?

 
weegschaal en gedachten

De weegschaal bepaalt je humeur niet

Kan je de drang niet weerstaan om je toch te wegen, weersta dan de neiging om negatieve gedachten te koppelen aan het getal op de weegschaal.

Voel je de verleiding om negatieve gedachten te denken en te zeggen: “Zie je wel. Het lukt me niet. Ik kan het niet; ik word alleen maar zwaarder”.

Kies er dan eens voor om je houding te bepalen voor je op de weegschaal gaat staan:
“Ik kies ervoor om te geloven dat ik kan eten zoals ik wil. Ik kies ervoor om te geloven dat het getal op de weegschaal niet mijn dag bepaalt. Ik bepaal de kwaliteit van mijn dag.

Mijn gewicht is louter informatie die ik kan gebruiken om mezelf te ondermijnen of mezelf verder op te bouwen. Ik kies ervoor om mezelf op te bouwen.

Ik kies voor een opbouwende houding, want op termijn levert dat het meeste voordeel op.”

 

Een andere kijk op de weegschaal

Blijft de weegschaal een obstakel voor jouw geluk? 

Ben je op zoek naar een alternatief? Wil je de weegschaal of de spiegel blijven gebruiken om je lichaam te bekritiseren (te dik, te dun, niet mooi genoeg)? 

Dan is het wellicht een optie om de weegschaal helemaal te negeren en de controle over je humeur en geluk zelf in  handen te nemen.

In het volgende artikel in deze reeks zoeken we een nieuwe bestemming voor onze weegschaal!

 

Wil jij een leven zonder weegschaal?

Ja! Ik wil graag professionele begeleiding door een gespecialiseerde diëtiste!

Leg vandaag je afspraak vast in mijn online agenda.

Heb je bijkomende vragen?

Stuur me je vraag door via het contactformulier.

Lees je overige delen in deze reeks?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *