Eetwissel 11: zoet met fruit

Wist je dat er in yoghurt altijd suiker zit?

Dierlijke yoghurt bevat van nature ongeveer 4 % melksuiker of lactose.

Het etiket is een handig hulpmiddel om uit te vissen hoeveel extra suiker (bovenop de natuurlijke lactose) eraan toegevoegd werd.

 
Yoghurt en suiker

Hoeveel suiker zit er echt in mijn potje yoghurt?

Om de hoeveelheid toegevoegde suiker te kennen ga je als volgt tewerk:

Zoek op het etiket hoeveel suikers er per 100 gram in de yoghurt zitten. Daar trek je 4 gram vanaf (de lactose dus).

Dit resultaat is de hoeveelheid suiker die toegevoegd is door de fabrikant. Dit noemen we de vrije suiker.

Ook suikers uit honing, siropen, vruchtensappen en vruchtenconcentraat horen bij de vrije suikers!

 

Blijf binnen de limiet!

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) raadt aan om als vrouw per dag maximaal 50 gram aan vrije suikers te eten (dit zijn 12 suikerklontjes).

Een man mag dagelijks 60 gram vrije suikers eten (komt overeen met 15 suikerklontjes).

Eet je 1 standaard potje yoghurt (125 ml) dat 16 gram suikers bevat. Dan heb je 12 gram vrije suiker binnen; of 3 suikerklontjes.

 

Ik eet niet graag ongezoete yoghurt

Eet je vaak gesuikerde producten dan zijn je smaakpapillen  gewend geraakt aan de zoete smaak. Natuuryoghurt heeft dan een zure smaak. Net zoals je gewoon kan worden aan een zoete smaak kan je ook gewend worden aan een zuurdere smaak doordat je smaakpapillen om de 6 weken vernieuwen!

Probeer eens de volgende tips voor minder suiker:

  • Koop ongesuikerde natuuryoghurt en bouw de hoeveelheid suiker die je zelf toevoegt stapsgewijs af. Zo geraak je gewoon aan de minder zoete smaak.
  • Combineer je yoghurt met vers fruit. Zo krijg je een zoetere smaak.
  • Granaatappelpitten geven “bite” en extra smaak.
  • Diepgevroren fruit (vooral bessen) mengt ideaal in je yoghurt. De vruchten hebben door het vriesproces hun structuur verloren, maar dit valt niet op in de yoghurt. Bovendien hoef je geen fruit schoon te maken of te versnijden (tijdswinst).
  • Voeg eens een smaakje toe zoals kaneel of enkele vanilledruppels.
  • Schaaf eens wat stukjes af van een blok pure chocolade (70 % cacao) om door de yoghurt te mengen.
 

Wat met ahornsiroop/rietsuiker/honing/kokosbloesemsuiker?

Wil je minder suiker eten dan zijn honing, rietsuiker, ahornsiroop, kokosbloesemsuiker geen vervangmiddelen voor gewone suiker. Ze leveren evenveel lege calorieën als kristalsuiker en zijn veel duurder dan kristalsuiker.

De gezondheidsclaims dat ze meer mineralen bevatten mag je met een grote korrel zout nemen!

Wil je meer mineralen? Zoet dan je potje yoghurt met fruit!

 

Welke yoghurt kies je best?

In dit artikel hebben we het alleen over het suikergehalte  in de yoghurt, later dit  jaar gaan we dieper  in op andere aspecten waarop je moet letten bij het kopen van zuivel zoals yoghurt.

 

De gespecialiseerde diëtiste zoekt het samen met jou uit!

Leg vandaag je afspraak vast in mijn online agenda.

Heb je bijkomende vragen?

Stuur me je vraag door via het contactformulier.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *