Emo eten of tevreden eten? Stoppen met eetbuien

Heb je eten nodig om je goed te voelen?

Herken je de symptomen van emo eten?

  • Denk je de hele dag aan wat je wel of niet mag eten?
  • Kom je na een “dieet” snel weer bij?
  • Probeer je regelmatig diëten uit de boekjes?
  • Besteed je veel tijd aan je weegschaal?
  • Koop je regelmatig dieetproducten?

Zeg je ja op verschillende van deze vragen? Focus dan eens op waarom je eet en niet op wat je eet. De kans bestaat dat de drang om steeds te diëten te maken heeft met een verstoorde relatie met voeding. Eten kan dan soms te maken hebben met emoties en stress en gevoelens en niet met honger. We spreken dan van emotioneel eten of emo eten.

 

Help ik ben een emo eter

Emo eten gaat over meer dan eten. Het is vaak een poging van je lichaam om aan de alarmbel te trekken. Vaak is er iets aan de hand in jouw leven waardoor je relatie met eten verstoord geraakt. Het emo- eten is een symptoom van een onevenwicht in je leven.

Je kan het vergelijken met de kanaries in een kolenmijn die de mijnwerkers meenamen. Op het ogenblik dat er te weinig zuurstof in de lucht was, stierven de kanaries. Daardoor  konden de mijnwerkers tijdig de mijngang verlaten.

Het emo eten geeft een signaal  aan je lichaam dat er problemen zijn. Als je het zo bekijkt is emo eten een kans om in te grijpen en om erger te voorkomen.

 
emo eten of emotioneel eten

Van emo eten naar een gezonde relatie met voeding

Lijden in stilte

Vaak lijden mensen jaren in stilte: ze hebben al hun hele leven geworsteld met hun voeding. Ondanks dat ze allerlei diëten geprobeerd hebben, zijn ze nooit tevreden  over het resultaat.

Meestal hebben ze hun eetproblemen op eigen houtje aangepakt. Ze hebben alle diëten uitgeprobeerd en ze voelen zich aan het eind van hun Latijn. Vaak krijgen ze het gevoel dat ze gefaald hebben. Die negatieve gevoelens zorgen voor meer stress en veroorzaken vaak nog extremere dieetpogingen en lokken extra eetbuien uit.

 

Durf te veranderen

Als iemand na lang lijden voor de eerste keer professionele hulp inroept, merk ik vaak dat er meer aan de hand is. Het zoveelste voedingsadvies of schema zal dan niet helpen, want je weet maar al te goed dat je een probleem met eten hebt.

Je weet alleen niet hoe je dat moet aanpakken. Je ziet dat perioden van diëten en de teugels loslaten mekaar blijven afwisselen, maar je slaagt er niet in om de cirkel te doorbreken. Je bent ondertussen expert in diëten en je weet dat elk dieet werkt. Tot je ermee stopt.

Op dat moment wil ik achterhalen waarom je eet niet wat je eet. Het is zinloos om opnieuw te gaan diëten. Dat heb je al vaak genoeg geprobeerd. Een dieet helpt niet, maar hoe krijg je opnieuw een normale relatie met voeding?

 

Resultaat: een gezonde relatie met voeding

Tijdens de begeleiding wil ik je helpen om uit de cirkel van emotioneel eten te geraken. Het resultaat is dat jij het niet langer nodig hebt om met eten je emoties te controleren. Op die manier krijg je opnieuw een gezonde relatie met voeding.

 
lijden in stilte

Traject of tip?

Omdat emotioneel eten vaak een jarenlange lijdensweg geweest is heb je vaak een langere begeleiding nodig om dit radicaal op te lossen. Anders bestaat de kans dat je snel terugvalt in oude gewoontes. Als je een gat in een muur wil boren heb je genoeg aan een eenvoudig stappenplan. Wil je jarenlange gewoonten veranderen dan is er meer nodig dan een beknopte handleiding met enkele tips. Voor maximaal resultaat is een traject aangewezen.

Je verandert jarenlange gewoontes immers niet in 1 of 2 consulaties. Je brein en je lichaam hebben tijd nodig om zich te resetten. Bij emo-eten geeft een intensieve begeleiding de beste kans op slagen. Je bent lang genoeg de speelbal geweest van je emoties. Het is tijd om te gaan leven en het stuur van je leven zelf in handen te nemen en van het leven te genieten!

 
emo eten

Wil jij anders eten?

Ben je de eetbuien bui?

Ja! Ik wil graag professionele begeleiding door een gespecialiseerde diëtiste!

Leg vandaag je afspraak vast in mijn online agenda.

Heb je bijkomende vragen?

Stuur me je vraag door via het contactformulier.