Fabel: De school der dieren

together, earth, people-2450090.jpg
 

Op een dag kwamen de dieren uit het bos bij elkaar en zeiden: “Wij moeten een school stichten. Een school voor dieren om echt Dier te kunnen worden.”

En ze vroegen een klein groepje uit hun midden om een leerplan te maken voor de school. De commissie ging meteen aan het werk. Het konijn stond erop dat “hardlopen” in het programma werd opgenomen. De torenvalk vond “kunstig vliegen” het belangrijkste. De karper maakte duidelijk dat “geruisloos zwemmen” erbij moest en de eekhoorn maakte zich sterk voor het onderdeel “klimmen tegen de kaarsrechte stammen van torenhoge bomen”. En zo geschiedde. De school werd opengesteld.

De schoolleiding zei dat de dieren zich in alle vakken moesten bekwamen om echt Dier te kunnen zijn. Toen ging er iets verschrikkelijk fout. Het konijntje was schoolkampioen hardlopen. Geen dier kon zo snel wegsprinten en haken slaan als hij. De schoolleiding vond dat het voor het konijntje belangrijk was, voor lichaam en geest, dat hij zich ook bekwaamde in het vliegen. Men zette het konijntje op een hoge tak met de boodschap: “Leer vliegen, konijntje”. Het arme dier sprong, tuimelde naar beneden, brak een achterpoot en viel een gat in zijn hoofd dat nooit meer overging. Zo kwam het dat hij voor het hardlopen toch niet meer dan een 6 kreeg in plaats van een 10. Maar voor vliegen kreeg hij een 3 in plaats van een 1, want hij had het toch maar geprobeerd. De schoolleiding was zeer tevreden.

Met open mond zagen de dieren hoe de torenvalk zijn acrobatische kunsten in de lucht vertoonde. Toch merkte de schoolleiding op, dat het voor een valk van grote waarde was als hij, net als het konijn, holen kon graven in de grond. De valk deed zijn uiterste best, brak echter jammer genoeg zijn snavel en kneusde zijn vleugels. Waardoor hij nauwelijks nog vliegen kon en in plaats van met een 10, met een 5 eindigde. Maar op holen graven haalde hij een 4 in plaats van een 1.

En evenzo verging het alle andere dieren. En wie haalde tenslotte de beste cijfers? Dat was de hersenloze kwal, die zwibbelend en zwabbelend alle proeven redelijk wist te doorstaan. Zijn botten breken kon hij niet – hij had er immers geen. En zo werd hij, zwibbel de zwabbel, tot beste van de klas uitgeroepen.

Uit: ’Bijna iedereen kan omvallen’, Toon Tellegen, Querido Amsterdam (1993).

 

Deze fabel leert ons dat iedereen zijn eigen unieke talenten heeft en er mag zijn zoals hij is. Elke eekhoorn is een unieke eekhoorn net zoals elk konijn een uniek konijn is. Proberen we van iedereen hetzelfde te maken, dan is er niemand gelukkig.

Als diëtist is het mijn talent om samen met jou op zoek te gaan naar vrijheid en rust in je hoofd op het vlak van eten. Zodat je een levensstijl kan vinden waarmee je voor de rest van je leven in balans bent.

Ik werkte daarvoor 2 trajecten uit om je daarin te laten slagen.

Heb jij behoefte aan begeleiding op het vlak van je relatie met eten? Ik ga graag samen met jou op pad om je te begeleiden tijdens deze ontdekkingsreis.

 

Ja! Ik wil graag professionele begeleiding door een gespecialiseerde diëtiste!

Leg vandaag je afspraak vast in mijn online agenda.

Heb je bijkomende vragen?

Stuur me je vraag door via het contactformulier.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *