Na een uitstap met de trein was ik op weg naar huis en ik had geen avondeten gepland. Dan is de verleiding natuurlijk groot om ongezond te eten of te snacken. Die impuls drukte ik snel de kop in: op vrijdagavond staat aan de frituur meestal een lange rij en ik had geen zin om aan te schuiven in het donker en dan thuis halflauwe frieten te eten.
Ik had me mentaal voorbereid om snel te koken. Naar de winkel gaan was dus uitgesloten, want ik had geen zin om hongerig in de winkel te lopen. Tijdens de autorit van het station naar huis maakte ik een inventaris op van mijn voorraad thuis.
Voorraad diepvries:
- roze garnalen
- prei in ringen
Voorraad berging:
- ui
- een blikje erwtjes
- eieren
- rijstnoedels
- kruidenmengeling voor nasi goreng
Om 18 u 57 kwam ik in de keuken en vertaalde deze inventaris in het volgende recept voor 2 personen:
- Haal 200 gram garnalen uit de diepvries en ontdooi op lage stand in de microgolf.
- Breng een kom water aan de kook voor de rijstnoedels.
- Snij een dikke ui in ringen en stoof in olijfolie.
- Voeg 200 gram diepgevroren prei toe en laat even meestoven.
- Voeg een blik erwtjes toe.
- Kruid met nasi kruiden, peper en zout.
- Leg de rijstnoedels in het kokend water en zet de kom van het vuur. Laat enkele minuten trekken. Giet dan af in een vergiet.
- Breek 2 eieren en klop op met wat melk.
- Bak een omelet van de eieren in een pan en breek met een spatel in kleine stukjes.
- Giet de ontdooide garnalen (dooivocht afgieten) in de kom met de groenten, voeg de rijstnoedels en de eieren toe.
- Kruid af met wat sojasaus.
- Schep in diepe borden.
Om 19 u 14 had ik een foto van het gerecht gemaakt en zaten we aan tafel! Dit was mogelijk dankzij de voorraad die ik in huis had. Over het belang van voorraad schreef ik al een blog.