Gezonde darm gezonde geest

Link lichaam en geest: microbioom

Wat hebben een gezonde darm en een gezonde geest met elkaar te maken? Wist je dat een gezonde darm de basis vormt voor onze geestelijke en fysieke gezondheid? Een gezonde darm is een darm waar het microbioom in evenwicht is. Als diëtist ben ik vooral geïnteresseerd in het microbioom in de darmen (er leeft ook een microbioom op onze huid), omdat we door onze voeding rechtstreeks invloed hebben op het goed functioneren van ons darmmicrobioom.

Je kent vast het spreekwoord: “Een gezonde geest in een gezond lichaam”. Het is een citaat van de Romeinse dichter Juvenalis. Deze eeuwenoude opvatting is vandaag nog steeds waar en wordt gesteund door recent wetenschappelijk onderzoek. De link tussen geestelijke en fysieke gezondheid is het microbioom.

 

 

 
gezonde darm gezonde geest

Microbioom

Ons lichaam bevat miljarden bacteriën, virussen, schimmels en gisten. Al deze kleine organismen vormen samen ons microbioom (ook gekend als microbiotica, microflora).

Dit microbioom bevindt zich op alle plaatsen in het lichaam waar ons lichaam in contact komt met de buitenwereld. Denk dan aan de bovenste luchtwegen, de geslachtsorganen, de huid, onze maag en urinewegen.

Het merendeel van dit microbioom zit echter in de darmen. Hier bestaat het microbioom vooral uit bacteriën. We vervoeren 1,5 tot 2 kg bacteriën in onze darm.

 

Er zit muziek in

Het microbioom legt de connectie tussen geest en lichaam. Dit samenspel tussen je hersenen en je darmen heeft een directe invloed op je gezondheid.

Ik gebruik een metafoor uit de muziekwereld om dit te verduidelijken. Stel dat je hersenen de gitarist zijn en je darmen de gitaar, dan is de muziek die je hoort het geluid dat je microbioom maakt.

Stel: je bent de beste gitarist ter wereld, maar je speelt op een gitaar met een gebroken snaar dan zal je er niet in slagen om mooie muziek te maken. Omgekeerd is het zo dat als je een perfecte gitaar in handen geeft van iemand die nog nooit gitaar gespeeld heeft er geen muziek zal klinken. Enkel het samenspel van een geoefende gitarist en een goede gitaar zullen mooie muziek opleveren.

Er komt hemelse muziek uit onze darmen als ons microbioom in evenwicht is. Door onze voeding hebben we rechtstreeks invloed op het orkest in ons microbioom. Hoe meer muzikanten hoe gevarieerder de muziek!

In ons lichaam spelen hersenen en darm samen om een uniek product af te leveren: een gezond microbioom dat garant staat voor een goede mentale en fysieke gezondheid. Om tot dit resultaat te komen is een goede communicatie nodig.

 

In twee richtingen

Door de communicatie tussen onze darmen en onze hersenen te optimaliseren kunnen we zelfs veranderingen aanbrengen aan onze fysieke en mentale gezondheid. Dit komt doordat de communicatie in twee richtingen verloopt: de darmen kunnen boodschappen sturen naar de hersenen, maar de hersenen kunnen ook bericht sturen naar de darmen. Om die reden beschouwen we onze darmen als ons tweede brein. De communicatie hersenen en darmen kan soms verstoord worden. Hierdoor kunnen allerlei problemen kunnen ontstaan. Dit kunnen zowel mentale (vb. depressie) als lichamelijke problemen zijn (vb. slechte spijsvertering).

 

Verstoorde communicatie darmen en hersenen herstellen

Een verstoorde communicatie heeft een grote invloed op ons fysiek en mentaal welzijn. Grote stoorzenders voor een gebrekkige communicatie zijn: een voeding die het microbioom niet voedt, stress en slechte slaapkwaliteit. Maar ook factoren als medicatie, gebrek aan ontspanning kunnen een rol spelen.

Als diëtist bekijk ik vooral het voedingsluik. Ik help je ook om andere factoren aan te passen zodat je hersenen en darmen opnieuw beter samenwerken.

 

Gezonde geest en gezonde darm: experts aan het woord

In dit filmpje van de Maag-, Lever- en Darmstichting kom je te weten waarom een gezond microbioom belangrijk is. En wat je kan doen om je microbioom gezond te houden.

 

Ja! Ik wil graag alles weten over een gezonde darm bij een gespecialiseerde diëtiste!

Leg vandaag je afspraak vast in mijn online agenda.

Heb je bijkomende vragen?

Stuur me je vraag door via het contactformulier.

 

Reacties zijn gesloten.