Stap 2: eet elke dag 3 stukken fruit

class=wp-image-4410/

Hoeveel fruit per dag eet jij?

Doe de fruittest!

Voordelen van fruit

Fruit is net als graan een bron van vezels (zie deel in 1 in deze reeks). Het levert weinig calorieën, maar veel voedingsstoffen. Eet je er dagelijks 2 tot 3 stukken van dan heb je een lager risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2, darmkanker en longkanker.

class=wp-image-4452/

 

Vervang vers fruit niet door fruitsap.
Fruitsap bevat net zo veel suiker als frisdrank!

Hoeveel stuks per dag?

Het advies is om minimaal 2 tot 3 porties (250 gram) per dag te eten.

Een banaan of een appel zijn een duidelijke portie, maar wat met andere fruitsoorten? Niet alle porties zijn immers even groot. De onderstaande infografiek geeft een voorbeeld van wat 1 fruitportie betekent.

Hoeveel

Hoe kom je dagelijks aan je portie?

 • Start met een goede gewoonte! Start de dag door tijdens het ontbijt een stuk fruit te eten. Roer het bijvoorbeeld eens door je yoghurt of bak een havermoutpannenkoek met banaan of appel en blauwe bessen. Inspiratie vind je in de volgende recepten: ontbijtcoupe met banaan, duo van kokos en banaan, powerontbijt voor studenten, stevig en snel ontbijt uit de microgolf, bananenbrood.
 • Gebruik het als boterhambeleg. Leg bijvoorbeeld schijfjes banaan of aardbeien op je boterham. Of besmeer je brood met plattekaas of verse kaas en werk af met schijfjes nectarine, kiwi of perzik.
 • Maak eens een ananascroque: rooster een sneetje brood met kaas en een sneetje verse ananas. Lekker als ontbijt! ’s Middags kan je deze croque aanvullen met een fris slaatje en soep.
 • Geen tijd om ’s morgens lang in de keuken te staan? Sommige fruitsoorten kan je prima voorbereiden door ze de avond/weekend voordien te snijden. Je kan ze dan enkele dagen in de koelkast bewaren. Denk aan harde soorten zoals meloen, mango, ananas, kiwi.
 • Voorgesneden fruit is duurder, maar is een prima oplossing als je weinig tijd hebt.
 • Denk ook eens aan diepvriesfruit. Aardbeien of frambozen uit de diepvries zijn prima om door yoghurt te roeren.
 • Kies een fruitmoment als tussendoortje in de voor- of namiddag.
 • Ben je jarig? Trakteer dan eens met een fruitmand.
 • Heb je een eigen zaak en stel je personeel tewerk? Neem een abonnement op een fruitbox en verras je medewerkers met een gezond tussendoortje.
 • Zet een fruitschaal in het zicht, vb op je salontafel. Op die manier denk je eraan om fruit te eten.
 • Vermijd om fruit uit blik te eten. Daar zit vaak veel suikerstroop in.
 • Vervang fruit niet zomaar door fruitsap. Fruitsap bevat net zo veel suiker als frisdrank! Door het fruit te persen verniel je de vezels. Bovendien krijg je op die manier een suikerpiek door de sterke concentratie aan suikers. Een glas vers geperst sinaasappelsap bevat het sap van 2 tot 3 sinaasappelen, maar loopt vlot binnen. Probeer eens 2 tot 3 sinaasappelen na mekaar op te eten. Lukt dat even gemakkelijk als een glas sinaasappelsap drinken?
 • Gedroogd of gevriesdroogd fruit zijn geen vervanger voor fruit. Door het droogproces zijn de suikers geconcentreerder. Je eet bovendien vaak meer gedroogd fruit omdat het gemakkelijker eet. Af en toe een handvol gedroogd fruit of eens een portie studentenhaver is echter geen probleem.

Lukt het je niet altijd om voldoende fruit te eten? Je diëtiste helpt je met tips en ticks!

Meer (w)eten?

Lees dan de andere artikels in de reeks aanbevolen hoeveelheden:

Intro reeks

Eet elke dag 125 gram volle graanproducten.

Eet elke dag 300 gram groenten.

Eet elke dag een handvol noten en zaden.

Drink elke dag 1,5 liter water.

Eet 1 keer per week peulvruchten.

Eet 1 keer per week vette vis.

 

Bijkomende vragen of meer weten?

Ja! Ik wil graag professionele begeleiding door een gespecialiseerde diëtiste!

Leg vandaag je afspraak vast in mijn online agenda.

Heb je bijkomende vragen?

Stuur me je vraag door via het contactformulier.