Stap 3: eet elke 300 gram groenten

class=wp-image-4415/

Hoeveel groenten per dag?

Hoeveel groenten per dag eet jij? Kom je aan de aanbevolen hoeveelheid? Doe de groententest en krijg tips voor een gezonde leefstijl.

Voordelen om meer plantaardig te eten

Net zoals fruit zijn groenten een belangrijke bron van vezels, vitaminen en mineralen. Ze hebben een positief effect op je gezondheid doordat ze de bloeddruk en de LDL-cholesterol verlagen. Door deze werking beschermen ze tegen hart- en vaatziekten.

Cijfers van de WHO tonen aan dat voldoende groenten en fruit eten bijzonder goed is voor onze gezondheid. Wereldwijd kunnen jaarlijks 9 % van alle dodelijke hartaanvallen voorkomen worden door voldoende van deze voedingsmiddelen te eten. In 2018 stierven wereldwijd meer dan 16 miljoen mensen aan de gevolgen van een hartaandoening of een te hoge bloeddruk.

Hoe stel ik mijn dagelijkse portie samen?

De aanbeveling is om dagelijks minstens 300 gram van dit lekkers te eten. In deze berekening tellen aardappelen niet mee!

Groenten
300 gram groenten

Met deze tips kom je snel aan deze hoeveelheid:

  • Eet de hele dag door van deze lekkernij. Beperk je niet tot de warme maaltijd. Probeer groenten te voorzien tijdens 2 maaltijdmomenten.
  • Start je dag eens met een omelet met tomaat.
  • Eet een deel van je groenten rauw, bijvoorbeeld bij de broodmaaltijd.
  • Een groentensoep is een prima manier om groenten te eten. Soep op basis van pakjes (instant soep) of bouillon (bevat vaak veel zout) telt niet mee!
  • Maak je verse soep? Voorzie per liter water minstens 400 gram groenten om te kunnen spreken van groentensoep. Drink je een soepkom van deze soep? Dan heb je al 1/3 van je dagelijkse hoeveelheid binnen.
  • Kies een groentenmoment als tussendoortje, vb. staafjes rauwe wortel of komkommer. Combineer eventueel met een portie hummus als dipsaus.
  • Handig om te kopen: snackgroenten zoals snacktomaten, kleine komkommers, radijsjes of minipaprika’s. Je zet ze in het zicht en jij en je huisgenoten kunnen er naar hartenlust van snoepen.

Lukt het je niet altijd om de aanbevolen portie te verorberen? Je diëtist helpt je met tips en ticks!

Eet je meer?

De aanbeveling is om om minstens 300 gram groenten per dag te eten. Eet je meer? Prima! Voor iedere extra 200 gram groenten (en fruit) per dag vermindert het risico op hartziekte met 8%, op beroerte met 16% en op kanker met 3%.

Meer (w)eten over voedingsaanbevelingen?

Lees dan de overige blogartikelen in deze reeks:

Intro reeks

Eet elke dag 125 gram volle graanproducten.

Eet elke dag 3 stukken fruit.

Eet elke dag een handvol noten en zaden.

Drink elke dag 1,5 liter water.

Eet 1 keer per week peulvruchten.

Eet 1 keer per week vette vis.

 

Ja! Ik wil graag professionele begeleiding door een gespecialiseerde diëtiste!

Leg vandaag je afspraak vast in mijn online agenda.

Heb je bijkomende vragen?

Stuur me je vraag door via het contactformulier.