Wat is coeliakie of glutenintolerantie?

Een ernstige vorm van voedselallergie is coeliakie of glutenintolerantie.
Dit is een ziekte waarbij het lichaam zijn eigen afweersysteem aanvalt en de dunne darm aantast waardoor er minder voedingsstoffen opgenomen worden.

Deze ziekte wordt veroorzaakt door de gluten (een soort eiwitten) in bepaalde graansoorten. De behandeling bij coeliakie bestaat erin om alle voedingsmiddelen die gluten bevatten te schrappen. Dit dieet moet levenslang gevolgd worden om beschadiging van de dunne darm te vermijden.

De dietist en coeliakie

De diëtist geeft je advies omt ervoor te zorgen dat er in geval van coeliakie een evenwichtig voedingspatroon blijft bestaan.

Je moet alle glutenbevattende granen blijvend schrappen. Deze granen bevatten veel vezels en belangrijke vitaminen en mineralen.

Om te vermijden dat je voedingstekorten krijgt, moeten we zoeken naar alternatieven.
Ik help je bij het samenstellen van een glutenvriije voeding.

Wat kan ik voor je doen:

  • Ik geef je lijstjes met alternatieve producten.
  • Je krijgt een overzicht met (merk)namen van glutenvrije producten.
  • Ik help je ook bij het aanpassen van recepten.
  • Ik geef je een aantal geschikte recepten mee.
  • Hulp bij je winkelkeuze. Sommige bakkers of winkels zijn gespecialiseerd in glutenvrije producten (van lekker brood tot een lekkernij als gebak of pizza).

Met de hulp van de diëtist maak je steeds de juiste keuze en ben je zeker dat je geen klachten door je voeding krijgt.