Glutenvrij kamp: de diëtist op bezoek

In België lijdt 1 op 100 mensen aan coeliakie, een groot deel ervan krijgt reeds als kind deze diagnose. Wie er niet mee geconfronteerd wordt, denkt vaak dat het allemaal zoveel kwaad niet kan. Niets is minder waar! Over coeliakie bestaan heel wat misvattingen omdat het vaak verward wordt met andere aandoeningen.

Kinderen ervaren in het dagelijks leven ernstige belemmeringen. Zij kunnen nooit zomaar iets eten op een feestje, bij traktaties op school vallen ze uit de boot. Buitenshuis eten, ook in de eetzaal van de school, vraagt veel inspanningen om de omgeving glutenvrij te houden.

Het minste spoortje van gluten (onderdeel van granen) in hun voeding kan immers zorgen voor ernstige buikpijn. Indien deze kinderen per ongeluk gluten eten zorgt dit ervoor dat hun darmen beschadigd raken waardoor ze zelfs groeiachterstand kunnen oplopen. Alleen een zeer strikt levenslang, glutenvrij dieet kan ervoor zorgen dat ze klachtenvrij blijven.

De jonge vzw Coeliakie Kids Vlaanderen organiseerde een glutenvrij kamp aan zee. Om voedingstekorten op lange termijn te voorkomen is gespecialiseerd voedingsadvies noodzakelijk. De vereniging had me daarom gevraagd om als gespecialiseerde Allergiediëtist bij hen langs te komen op kamp. De kinderen tussen 6 en 12 kregen de kans om al hun vragen over coeliakie te stellen. Ik kreeg ook de gelegenheid om hen wat meer te vertellen over een gezond eetpatroon.   

De kinderen hadden zichtbaar deugd van het kamp: eindelijk kunnen ze eens een hele week eten zonder zich zorgen te maken of ze zullen ziek worden van het eten. Net zoals leeftijdsgenootjes konden ze zich eens uitleven met bijvoorbeeld een spelletje met glutenvrije bloem Een heel team vrijwilligers zorgt  immers voor een totaal glutenvrije omgeving.

Informatie over coeliakie vind je op:

https://dietistehilde.be/glutenintolerantie-coeliakie/

https://coeliakie.be/

Meer informatie over de glutenvrije kampen vind je op:

https://www.ckvl.be/

#Coeliakie #Glutenintolerantie #GlutenvrijKamp #CoeliakieKidsVlaanderen#Allergiedietisten #KinderenMetCoeliakie #GlutenvrijEten #Levenskwaliteit #GezondLevenMetCoeliakie #EtenZonderZorgen #DietisteHilde

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *