Intolerantie

Voedingsadvies bij intolerantie

[su_button url=https://dietiste-hilde.salonized.com/widget_bookings/new/ target=blank background=#c0cf97 size=8 center=yes]Boek nu een afspraak[/su_button]

Verschil allergie en intolerantie

Een voedselintolerantie wordt vaak verward met een voedselallergie. Een allergie wordt uitgelokt als reactie op een bepaald eiwit. Door deze reactie treedt het immuunsysteem in werking.
Bij een voedselintolerantie speelt het immuunsysteem van het lichaam echter geen rol. Bij intolerantie worden de symptomen uitgelokt door bepaalde prikkels of triggers. Bovendien is de hoeveelheid triggers van belang.

Soorten intoleranties

Bij intolerantie onderscheiden we twee grote groepen: malabsorptie en pseudo-allergieën.
Bij malabsorptie worden bepaalde voedingsmiddelen niet goed opgenomen waardoor ze klachten geven.
Bij een pseudo-allergie reageert het lichaam op natuurlijke ingrediënten aanwezig in de voeding of op additieven (sulfieten, nitriet, smaakversterkers).

De best gekende intolerantie is lactose-intolerantie. De lactose (= melksuiker) die van nature aanwezig is in melkproducten wordt niet opgenomen door het lichaam en geeft daardoor klachten zoals diarree, buikpijn, darmkrampen.

In tegenstelling tot een allergische reactie moet je bij een intolerantie een bepaalde hoeveelheid eten om een reactie uit te lokken (dit is de grenswaarde of tolerantiegrens). Deze grens is bij iedereen verschillend.
De klachten die optreden komen daardoor meestal geleidelijk. Ze zijn van dezelfde aard als de klachten van een voedselallergie. Over het algemeen zijn ze minder ernstig.

Welke klachten kan je hebben bij een voedingsintolerantie?

De klachten zijn persoonsgebonden en gaan van zeer mild tot zeer ernstig. Je hebt soms één symptoom of je lijdt aan een verzameling van symptomen.

Je kan klachten ondervinden aan:

  • de luchtwegen: hoesten, piepende adem, kortademig, pijn op de borst, benauwd, vernauwde keel, hese stem, waterige ogen, niezen, verstopte neus, lopende of jeukende neus
  • de huid: uitgebreide roodheid, uitslag over hele lichaam, zwelling van tong/lippen, jeuk
  • maag en darmen: braken, diarree, slikproblemen, misselijkheid, pijn, krampen
  • de hersenen: angst, hoofdpijn, metaalsmaak
  • het hart: bleke of blauwe huid, zwakke pols, duizeligheid, verwardheid, shock, bewusteloosheid
Behandeling voedselintolerantie

Voor de behandeling van een voedselintolerantie starten we met een eliminatiedieet. Daarna herintroduceren we de voedingsstof. Zo bepalen we hoeveel jij kan eten van een bepaalde soort voeding vooraleer je klachten krijgt.