Kurkuma als antioxidant

De nasi goreng uit de vorige blogpost bevatte onder andere kurkuma. Deze specerij is gekend als een antioxidant. Maar wat doen die antioxidanten nu eigenlijk?

class=wp-image-1614/

Kurkuma is een plant uit de gemberfamilie. Deze specerij wordt al eeuwenlang gebruikt als plantaardige kleurstof. Kurkuma vind je in de meeste kerriepoeders.

Het pigment in de kurkuma (curcumine) is gekend als antioxidant. De antioxidanten hebben als taak om ervoor te zorgen dat onze cellen in goede conditie blijven. Onze cellen hebben zuurstof nodig. Bij processen waarbij zuurstof betroken is, komen vrije radicalen vrij. Deze vrije radicalen zijn instabiele moleculen die oxidatieve schade (oxidatief omdat er zuurstof bij betrokken is, in het Engels oxygen) toebrengen aan onze cellen. Die schade kan ertoe leiden dat cellen zich ongecontroleerd gaan vermenigvuldigen.

Ons lichaam maakt zelf antioxidanten aan. Planten zoals kurkuma bevatten fenolen (een groep van antioxidanten) waardoor ze de aanmaak van stoffen die schadelijk zijn voor ons DNA remmen.

Let op: het heeft geen nut om grote hoeveelheden van bepaalde planten te eten om zo te profiteren van de antioxidatieve werking. Iedere plant heeft immers zijn eigen antioxidatieve werking. De beste manier om volop te genieten van de antioxidatieve werking van planten is door de consumptie van veel verschillende soorten groenten en fruit.