Lijnzaad: leverancier van Omega 3

class=wp-image-2056/

De havermoutpannenkoekjes met banaan uit het recept Banaan met pit krijgen extra crunch door zaden toe te voegen. Deze zaden dienen niet zomaar voor de versiering. Zaden zijn een bron van gezonde vetten, mineralen, vitaminen en antioxidanten.

Lijnzaad

Een vaak gebruikt zaad is lijnzaad. Het heeft een notenaroma en je kan het gemakkelijk toevoegen aan allerlei bereidingen. Lijnzaad is bovendien de belangrijkste plantaardige bron van Omega 3. In deze post gaan we wat dieper in op de voordelen van Omega 3.

lijnzaad

Nog een voordeel van lijnzaad: per 100 gram bevat het 33 gram voedingsvezels!

Omega 3

Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. Ze behoren tot de onverzadigde vetten = gezonde vetten. De bekendste vertegenwoordigers van deze groep vetten zijn alfa-linoleenzuur (ALA), eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). 

class=wp-image-2076/

De onverzadigde vetzuren zijn gezonde vetten.

Een ezelsbruggetje om het verschil onverzadigd/verzadigd te onthouden:

  • Onverzadigde vetten zijn OK
  • Verzadigde vetten zijn Verkeerd.

ALA vind je in plantaardige oliën, vooral in lijnzaadolie. ALA is bovendien een essentieel vetzuur. Dit betekent dat je lichaam het niet zelf kan maken. Je bent dus volledig afhankelijk van je voeding om dit vetzuur binnen te krijgen.

class=wp-image-2060

 

Schematische weergave van ALA

EPA en DHA zitten vooral in vis en in schaal- en schelpdieren.

class=wp-image-2052/

Dierlijke bronnen van Omega 3 vind je vooral in vette vis. Er zijn ook visoliecapsules op de markt voor mensen die weinig Omega 3 vetten uit hun voeding halen. Begin niet zomaar te experimenteren met voedingssupplementen. Een evenwichtige voeding volstaat voor de meeste mensen.

Enkele functies van Omega 3

class=wp-image-2063/

Omega 3 zorgt voor de opbouw van onze celmembranen.

De membranen zijn de poortwachters van de cel.

Deze celmembranen leggen een beschermende laag rond onze cellen.

Ze selecteren welke stoffen onze cel binnen mogen en welke niet.

Omega 3 helpt ook bij de productie van bepaalde hormonen. Hormonen afgeleid van Omega 3 reguleren de bloedstolling, houden de slagaderwanden soepel en houden ontstekingsprocessen onder controle.

Deze hormonen hebben een invloed op het cholesterolgehalte waardoor ze een rol spelen in de preventie van hart- en vaatziekten. Dit heeft ook een gunstige invloed op het voorkomen van dementie. Ze helpen bij de preventie van hartaanvallen en beroertes. Doordat ze soepele slagaderwanden bevorderen, blijft het hart regelmatig pompen waardoor het risico op hartritmestoornissen afneemt.

 

Wil je alles weten over gezonde vetten?

Ja! Ik wil graag professionele begeleiding door een gespecialiseerde diëtiste!

Leg vandaag je afspraak vast in mijn online agenda.

Heb je bijkomende vragen?

Stuur me je vraag door via het contactformulier.