Menopauze: niet alleen kommer en kwel!

Vaak merk je de menopauze op doordat het cijfer op de weegschaal verandert.  Door je voeding aan te passen ga je stralend door de menopauze.

De overgang duurt best lang

Op een geveven moment stoppen de eierstokken definitief met hormonen aanmaken. Op het moment dat het precies 12 maanden geleden is dat je je laatste menstruatie had, spreken we van menopauze. Voor de gemiddelde vrouw start de menopauze als ze  51 jaar is.

De menopauze is het eindpunt van een hele reeks veranderingen in een vrouwenlichaam. De eerste hormonale veranderingen die de menopauze aankondigen, kunnen al opduikenl op rond je veertigtigste jaar.
Tijdens de premenopauze starten een aantal hormonale veranderingen in je lichaam. Je hebt vanaf dan een verminderde vruchtbaarheid.
Er kunnen ook allerlei vage klachten opduiken zoals meer hoofdpijn, een neerslachtig gevoel,  hartkloppingen, slaapstoornissen, stramme spieren of een falend geheugen. Waar vrouwen vooral last van hebben zijn de vervelende opvliegers en gewichtstoename.

Gewicht en menopauze

De meeste vrouwen merken dat er in de loop van de jaren enkele kilootjes bijkomen. Dit komt doordat  de stofwisseling vertraagt door het ouder worden. Anders gezegd: we hebben minder eten  nodig dan voordien. Passen we op dat moment onze voeding niet aan dan zal er steeds meer vet opgeslagen worden en dus extra gewicht.

Tracht zoveel mogelijk preventief tewerk te gaan. Het is een goed idee om je gewicht regelmatig te controleren. Op die manier kan je snel ingrijpen wanneer je extra kilo’s ziet verschijnen op de weegschaal.

Voel je je niet gelukkig in je vel, omwille van cijfer op de weegschaal? Je diëtist helpt je om je eetpatroon aan te passen aan je veranderende behoeften. Zodat je stralend door het leven gaat.

Het gaat niet zomaar over!

De menopauze gaat niet zomaar voorbij. Stoppen de eierstokken met hormonen aanmaken dan is dit definitief. Na je laatste menstruatie ben je dus voor de rest van je leven in de menopauze. Dit betekent dat je klachten in min of meerdere mate blijven! Zoals je weet start de menopauze gemiddeld op je 51e jaar. Dat betekent dus dat de meeste vrouwen nog een lange tijd van hun leven doorbrengen na de menopauze.

Onderzoek toont aan dat maar liefst 80 % van de vrouwen last heeft van klachten voor en na de menopauze. Deze klachten kunnen de oorzaak zijn van een verminderde levenskwaliteit. Uit een onderzoek blijkt dat de 61 % van de vrouwen onterecht meent dat de menopauze van korte en voorbijgaande aard is.

Blijf niet bij de pakken zitten

Heb je klachten die je leven vergallen dan loont het echt de moeite om te bekijken wat er aan die klachten kan gedaan worden, want de menopauze is niet van voorbijgaande aard. Net zoals de meeste vrouwen dacht ik: “Flink zijn, dat gaat wel over!”. Ik hoopte dat de klachten wel vanzelf zouden verdwijnen. Was het maar waar!

Op een gegeven moment gleden mijn vingers van het toetsenbord door een opvlieger en zat ik volledig in het zweet te werken. Nachten na elkaar moest ik verschillende keren van slaapkledij verwisselen omdat ik volledig bezweet was. Door het slaaptekort was ik overdag doodmoe zodat ik me door de dag moest slepen.

Toen was het genoeg geweest. Ik consulteerde een gespecialiseerde arts die vertrouwd is met de problematiek van de menopauze. Na deze consultatie waren de klachten in minder dan 14 dagen herleid tot praktisch 0. Gedaan met meer dan 12 opvliegers per dag en eindelijk weer normaal slapen!

Klachten gelinkt aan de menopauze tijdig herkennen

Herken je bij jezelf verschillende klachten (slaapproblemen, opvliegers, stemmingswisselingen, opvallende veroudering van je huid, problemen om te plassen, urineverlies) bespreek die dan zeker met je arts. Een goede leidraad om voor jezelf een en ander in kaart te brengen is de Greene Climacteric scale. Deze vragenlijst geeft een overzicht van overgangssymptomen en wordt overal ter wereld gebruikt om eventuele klachten in kaart te brengen. Het is handig om deze vragenlijst mee te nemen naar de consultatie met je arts.

Laat je horen!

Helaas hebben niet alle artsen hebben voldoende kennis over de menopauze. Vrouwen krijgen vaak medicatie tegen allerlei symptomen zoals slapeloosheid, antidepressiva tegen stemmingswisselingen, geneesmiddelen tegen artrose of reuma bij stijve gewrichten, … zonder de onderliggende oorzaak te onderkennen.

Een vrouw van rond de 50 die haar arts consulteert, omdat ze last heeft van stramme gewrichten of spieren, maar niets zegt over haar opvliegers, krijgt soms een voorschrift voor medicatie tegen reuma… Een vrouw in die leeftijdsgroep die last heeft van stemmingswisselingen krijgt soms een antidepressivum omdat de arts aanneemt dat ze last heeft van het lege nestsyndroom.

Menopauze zonder klachten is fun

LIchaam in verandering?
Zoeken naar een nieuw evenwicht!

De menopauze is de start van een nieuwe levensfase. Tijd om eens een balans te maken van je leven.  Altijd al een opleiding willen volgen? Ben je uitgekeken op je huidige job? Ben je 50 jaar, realiseer je dat je nog 17 jaar zal werken indien de huidige pensioenleeftijd behouden blijft. Weet je niet goed wat je wil op de arbeidsmarkt?  Denk dan eens aan loopbaanbegeleiding.

De menopauze verlost je van de maandelijkse menstruatie en er is geen kans meer op een zwangerschap. Je hoeft dus niet meer bezig te zijn met anticonceptie.

Rond deze periode zijn de kinderen bij de meeste vrouwen uit huis. Er is dus meer tijd over. Heb je een partner? Gebruik de extra tijd om te investeren in je relatie. De uitbouw van een carrière en de opvoeding van de kinderen hebben misschien veel gevraagd. Daardoor zijn de partners mekaar soms wat uit het oog verloren. Dit is het ogenblik om het gesprek aan te gaan over de gezamenlijke toekomst. Zijn er dingen die je wil veranderen in jullie relatie? Kijk eens terug naar de start van jullie relatie en plan weer meer leuke dingen. Blijf elkaar verrassen.

Besef ten volle “vandaag is de dag”. Denk niet “Dat zullen we later wel eens doen”. Het is immers al later dan je denkt.

Meer weten?

Het boek “Ook leuke meisjes worden vijftig” is een aanrader. Het werd geschreven door Maaike de Vries (gezondheidswetenschapper) en Manon Kerkhof (gynaecoloog). Ze zijn beiden gepassioneerd door medische topzorg voor vrouwen. In hun boek brengen ze het verhaal over de overgang.

Ook in “Menopauze. Alle vragen beantwoord” van Herman Depypere vind je heel wat informatie. Prof. dr. Depypere is verbonden aan het UZ Gent waar hij expert is op het gebied van menopauze. Hij onderzoekt hoe het leven van vrouwen in de menopauze kan worden geoptimaliseerd om ze zo gezond mogelijk hun menopauze te laten beleven. Hij is voorzitter van de Belgische Vereniging voor Menopauze.

Meer (w)eten over menopauze en voeding?