Mosselsaus

Eenvoudig recept voor mosselsaus

Het tweede recept in de reeks maaltijdplanner voor meer tijd en geld is een koud, calorie-arm sausje om op te dienen bij mossels.

Mossels zijn het topingrediënt voor een snelle maaltijd. Je wast ze in fris water. Ondertussen stoof je in een kookpot wat grof gehakte selder, ui en platte peterselie. Je voegt de mossels toe en overgiet ze met wat witte wijn. Eventjes laten opkoken, enkele keren opschudden en na enkele minuutjes kan je al aan tafel.
Voorzie ongeveer 1,5 kg mossels per persoon. Dien op met een caloriearme, zelfgemaakte mosselsaus en brood.

Je kan vaak goedkope kant-en-klare mosselsaus kopen, maar die heeft meestal geen gunstige vetverhouding. Dit recept is arm aan verzadigde vetten doordat een deel van de mayonaise vervangen wordt door yoghurt met 0 % vet. De portie saus is voldoende voor 3 personen.

Tijd en geld besparen?

  • Mossels over? Doe ze uit de schelp en vries ze in. Later komen ze van pas in een vispannetje.
  • Het kookvocht van de mossels kan je invriezen en gebruiken in allerlei bereidingen (vb. vissaus of als basis voor vissoep).
  • Heb je in de koelkast nog een geopende fles witte wijn of een restje witte wijn waar je vanaf wil? Gebruik dit gerust voor het koken van de mossels.
  • Maak zelf mosselsaus (zie recept hierboven).
  • Blijft er mosselsaus over? Gebruik ze dan binnen enkele dagen als dressing bij een slaatje.
  • Plan reeds een volgende maaltijd: koop wat extra mossels en maak de dag nadien een eenvoudige pasta met veel verse tomaten, ui, look, peterselie en mossels.

Meer inspiratie voor gezond en lekker eten?

Wil je een gezonde levensstijl combineren met lekker eten? Diëtiste Hilde zet je op weg!


Afspraak

Benieuwd hoe ik je kan helpen om fitter te genieten van het leven? Boek dan eens een gratis kennismakingsgesprek in mijn online agenda!

Meer lezen over maaltijden plannen?