• Zelfstandige praktijk
  • Erkend diploma: Bachelor in de voedings- en dieetkunde
  • Waarom kies je voor de diëtist?
  • Mijn interesses
  • Lid van kennisnetwerken van gespecialiseerde diëtisten

Over diëtiste Hilde

Zelfstandige praktijk

Ik heb een zelfstandige diëtistenpraktijk in Geraardsbergen waar ik jou gepersonaliseerd voedingsadvies geef.
In mijn praktijk behandel ik zowel gezonde als zieke mensen. Heb je last van hoge bloedruk, te hoge cholesterol, buikpijn, verteringsproblemen dan kijk ik samen met jou naar aangepaste voeding.
Ik werk steeds volgens de laatste wetenschappelijke inzichten en de adviezen van de Hoge Gezondheidsraad.

Waarom kiezen voor de diëtist?

Een diëtist is een zorgverlener in de eerste lijn die samenwerkt met een arts. Bovendien is de diëtist de enige persoon die dieetadvies mag geven bij medische aandoeningen.
De diëtist beschikt over een erkend diploma van de overheid.
Na een wetenschappelijke opleiding van 3 jaar aan een hogeschool (inclusief 600 uur stage) kan je het diploma behalen. Ik behaalde met grootste onderscheiding mijn diploma Bachelor in de voedings- en dieetkunde aan de Erasmushogeschool.

Diëtisten moeten op het gebied van voeding en gezondheid aanzien worden als een volwaardige partner in de eerste lijn. Ze gaan op een wetenschappelijke en professionele manier in dialoog met de arts om de gezondheid van de patiënt te helpen optimaliseren. Op dat vlak biedt een erkend diëtist een meerwaarde in vergelijking met voedingscoaches, voedingsconsulenten en anderen. De diëtist is de enige voedingsdeskundige die dieetadvies mag geven bij medische aandoeningen.

Na het behalen van het diploma word je door het RIZIV officieel erkend. Mijn erkenningsnummer bij het RIZIV is: 5-64830-01-601.
Erkende diëtisten vind je ook terug op de sociale kaart.

Ons land telt ook honderden voedingsconsulenten, voedingscoaches, gezondheidstherapeuten, gewichtsconsulenten, wellness consulenten, leefstijlconsulenten. Coaches of consulenten hebben geen of een beperkte opleiding. Ze kunnen een certificaat behalen na een avond- of thuiscursus van enkele weekends of maanden. Deze coaches zijn niet erkend door de overheid en ze mogen nooit advies geven bij medische aandoeningen. Welk advies mogen deze coaches wettelijk gezien geven? Over het verschil tussen diëtisten en coaches heb ik een blog geschreven.

Mijn interesses: gezonde levensstijl/ spastisch colon/ allergie/ intolerantie

Ik begeleid jou bij al je voedingsvragen. Je kan bij mij terecht voor algemeen voedingsadvies, problemen bij allergie of intolerantie, spastisch colon en het FODMAP-arm dieet.

Omdat ik grote interesse heb in spastisch colon (prikkelbare darm) schreef ik mijn bachelorproef over dit onderwerp.
Ik stelde de resultaten van mijn bachelorproef voor in een artikel dat in oktober 2019 verscheen in het vaktijdschrift van de Vlaamse Beroepsvereniging van Diëtisten.
Met deze bachelorproef nam ik ook deel aan de Nutrifacts Award 2019. Je krijgt een indruk van mijn bachelorproef door de presentatie die ik gaf tijdens deze award.

Je kan bij mij ook terecht voor gepersonaliseerd advies bij voedingsallergie en intoleranties (glutenintolerantie, lactose-intolerantie, fructose intolerantie).
Of heb jij of je kind een allergie aan koemelkeiwit, ei, vis of andere allergenen?
Door advies op maat vermijden we dat je een te strikt vermijdingssdieet volgt. Hierdoor verminderen we de kans op voedingstekorten op lange termijn.

Lid van netwerken gespecialiseerde diëtisten

Ik ben lid van de FODMAPP Diëtisten. Dit is een groep diëtisten die gespecialiseerd is in de begeleiding van het FODMAP-arm dieet. Tijdens workshops en bijscholingen blijven we up-to-date over het FODMAP-arm dieet.
Aangezien het FODMAP-arm dieet een eliminatiedieet is (je eet bepaalde voedingsmiddelen tijdelijk niet) volg je dit best onder leiding van een diëtiste. Het doel van dit dieet is dat je weer kan eten zonder zorgen. Dus eten zonder buikpijn, krampen of andere ongemakken.

Ik ben lid van de Allergiediëtisten. Dit betekent dat ik me ook blijf bijscholen op vlak van allergieën en intoleranties: in februari 2020 volgde ik samen met mijn collega’s twee dagen opleiding. Binnen- en buitenlandse gastsprekers lichtten nieuwe bevindingen over allergie en intolerantie toe. In de loop van het jaar volg ik verschillende opleidingen en intervisies (= overlegmomenten). Tijdens deze overlegmomenten bestuderen we (anonieme) casussen uit de praktijk. De bedoeling is om onze kennis op gebied van voedselallergie en voedselintolerantie met elkaar te delen om de patiënten in onze eigen praktijk nog beter te kunnen helpen. Een overzicht van deze intervisies en bijscholingen vind je op mijn website.

Als erkende diëtiste ben ik ook lid van de Vlaamse Beroepsvereniging voor Diëtisten.