• Zelfstandige praktijk
  • Mijn specialisaties
  • Erkend diploma: Bachelor in de voedings- en dieetkunde
  • Waarom kies je voor de diëtist?
  • Lid van kennisnetwerken van gespecialiseerde diëtisten

Over diëtiste Hilde

Zelfstandige praktijk

Ik heb een zelfstandige diëtistenpraktijk in Geraardsbergen waar ik jou gepersonaliseerd voedingsadvies geef.
In mijn praktijk behandel ik zowel gezonde als zieke mensen. Ik werk steeds volgens de laatste wetenschappelijke inzichten en de adviezen van de Hoge Gezondheidsraad.

Ik heb me vooral gespecialiseerd in:

  • voeding voor gezonde levenstijl/gezond gewicht
  • coaching bij emo-eten
  • voedingadvies bij allergie en intolerantie
  • voeding bij prikkelbare darm (FODMAP-arm dieet)
  • begeleiding vrouwen in alle levensfasen: van zwangerschap tot menopauze

Mijn specialisaties

Voeding is mijn grote passie. Aangezien het wetenschappelijk domein van de voeding enorm uitgebreid is, heb ik me gespecialiseerd in een aantal domeinen.

Voeding voor gezonde levenstijl/gezond gewicht

Heb je na een zwangerschap enkele kilootjes teveel? Of was je een periode inactief door een ingreep bijvoorbeeld. Dan kan de diëtist je advies geven om met een gezonde levensstijl terug op gewicht te komen.

Weet ook dat de diëtist door zijn medische achtergrond een belangrijke partner is inzake gezondheidspreventie. Ik kijk naar de ruimere context. Ik zet je ertoe aan om gezond te eten, voldoende te bewegen, aandacht te hebben voor een gezond slaappatroon en om aan preventie te doen (vb. door je te motiveren om deel te nemen aan de bevolkingsonderzoeken naar dikkedarmkanker, borstkanker).

Doordat de diëtist steeds maatwerk levert is elk advies individueel. Een voedingsadvies voor patiënt X is niet noodzakelijk een goed advies voor patiënt Y zoals je hier kan lezen.

Emo-eten

Soms is er meer aan de hand. Ik zie vaak mensen die al hun hele leven worstelen met hun gewicht, allerlei diëten geprobeerd hebben en er nooit in slagen om blijvend gewicht te verliezen. Dan moeten we onderzoeken waarom mensen eten en niet wat mensen eten. Deze mensen eten om hun emoties onder controle te houden, niet omat ze honger hebben.

De begeleiding bij emotioneel eten is gebaseerd op de principe van ACT. Dit is een vorm van therapie waarbij we de psychologische flexibiliteit willen verhogen. Op die manier zorgen we ervoor dat mensen geen eten nodig hebben om hun emoties te controleren.

Ik maakte een video over de aanpak van emo-eten.

Allergie en intolerantie

Heb je last van een allergie of intolerantie? Dan kan je bij mij terecht voor gepersonaliseerd advies bij diverse voedingsallergieën en intoleranties (glutenintolerantie, lactose-intolerantie, fructose intolerantie).
Of heb jij of je kind een allergie aan koemelkeiwit, ei, vis of andere allergenen?

Door advies op maat vermijden we dat je bij een allergie of intolerantie een te strikt dieet volgt. Hierdoor verminderen we de kans op voedingstekorten op lange termijn.

Spastisch colon en het FODMAP-arm dieet

Over de aandoening spastisch colon (prikkelbare darm) schreef ik een bachelorproef. De resultaten van deze bachelorproef publiceerde ik in een artikel in het vaktijdschrift van de Vlaamse Beroepsvereniging van Diëtisten (2019). Met deze bachelorproef nam ik ook deel aan de Nutrifacts Award 2019. Je krijgt een indruk van mijn bachelorproef door de presentatie die ik gaf tijdens deze award.

Vrouwenzaken

Ik ben mama van vier volwassen kinderen, vandaar ook mijn sterke interesse in voeding voor, tijdens en na de zwangerschap.

Ik herinner me maar al te goed de onzekerheid tijdens mijn eerste zwangerschap. Dertig jaar geleden was er op vlak van voeding maar weinig begeleiding. Ondertussen weten we dat het sterk aanbevolen is om in de periode voor de bevruchting een optimale voeding na te streven voor beide partners. Tijdens een preconceptionele consultatie bekijken we de voeding van de beide partners. Op basis daarvan krijgt je als koppel een uitgebreid leefstijl- en voedingsadvies zodat de zwangerschap in de best mogelijke omstandigheden kan starten. Uiteraard blijft het ook belangrijk om tijdens en na de zwangerschap goed opgevolgd te worden op gebied van voeding.

Ondertussen heb ik al wat meer jaren op de teller. De kinderen staan op eigen benen en ik geniet volop van een nieuwe fase in mijn leven: de menopauze. En dit hoeft geen periode van kommer en kwel te zijn! Laat je professioneel begeleiden zodat je ten volle kan genieten van deze nieuwe levensfase.

Ik ben blij met mijn gespecialiseerde collega’s

Zoek je voedingsadvies bij diatetes type 1, sportvoeding, nierproblemen, veganistische/vegetarische voeding of klinische voeding? Op deze vragen kan ik minder gedetailleerd advies geven. Ik ken uiteraard de basis, maar volg bijvoorbeeld geen bijscholingen over deze voedingsdomeinen.


Je mag me wel contacteren als je hierover vragen hebt. Ik zal je dan doorverwijzen naar een gespecialiseerde collega-diëtist.

Waarom kiezen voor de diëtist?

Een diëtist is een zorgverlener in de eerste lijn die samenwerkt met een arts. Bovendien is de diëtist de enige persoon die dieetadvies mag geven bij medische aandoeningen.
De diëtist beschikt over een erkend diploma van de overheid.
Na een wetenschappelijke opleiding van 3 jaar aan een hogeschool (inclusief 600 uur stage) kan je het diploma behalen. Ik behaalde met grootste onderscheiding mijn diploma Bachelor in de voedings- en dieetkunde aan de Erasmushogeschool. Door dit diploma kreeg ik een erkenning door het RIZIV. Mijn erkenningsnummer bij het RIZIV is: 5-64830-01-601.
Erkende diëtisten vind je ook terug op de sociale kaart.

Diëtisten moeten op het gebied van voeding en gezondheid aanzien worden als een volwaardige partner in de eerste lijn. Ze gaan op een wetenschappelijke en professionele manier in dialoog met de arts om de gezondheid van de patiënt te helpen optimaliseren. Op dat vlak biedt een erkend diëtist een meerwaarde in vergelijking met voedingscoaches, voedingsconsulenten en anderen. De diëtist is de enige voedingsdeskundige die dieetadvies mag geven bij medische aandoeningen.

Lid van netwerken gespecialiseerde diëtisten

Ik ben lid van de FODMAPP Diëtisten. Dit is een groep diëtisten die gespecialiseerd is in de begeleiding van het FODMAP-arm dieet. Tijdens workshops en bijscholingen blijven we up-to-date over het FODMAP-arm dieet.
Aangezien het FODMAP-arm dieet een eliminatiedieet is (je eet bepaalde voedingsmiddelen tijdelijk niet) volg je dit best onder leiding van een diëtiste. Het doel van dit dieet is dat je weer kan eten zonder zorgen. Dus eten zonder buikpijn, krampen of andere ongemakken.

Ik ben lid van de Allergiediëtisten. Dit betekent dat ik me ook blijf bijscholen op vlak van allergieën en intoleranties: in februari 2020 volgde ik samen met mijn collega’s twee dagen opleiding. Binnen- en buitenlandse gastsprekers lichtten nieuwe bevindingen over allergie en intolerantie toe. In de loop van het jaar volg ik verschillende opleidingen en intervisies (= overlegmomenten). Tijdens deze overlegmomenten bestuderen we (anonieme) casussen uit de praktijk. De bedoeling is om onze kennis op gebied van voedselallergie en voedselintolerantie met elkaar te delen om de patiënten in onze eigen praktijk nog beter te kunnen helpen. Een overzicht van deze intervisies en bijscholingen vind je op mijn website.

Als erkende diëtiste ben ik ook lid van de Vlaamse Beroepsvereniging voor Diëtisten.