Over diëtiste Hilde

Eten zonder zorgen? Maak kennis met de praktijk van diëtiste Hilde

Mijn passie is om jou te helpen om te eten zonder zorgen. Je vindt me in mijn zelfstandige praktijk in het landelijke Zarlardinge, deelgemeente van Geraardsbergen.

In mijn praktijk zie ik zowel gezonde als zieke mensen. Je hoeft niet ziek te zijn om vragen te hebben over gezonde voedingskeuzes en gezond eetgedrag. Een diëtist helpt je ook om portiegroottes te bepalen, om etiketten te leren lezen en interpreteren.

Ik werk steeds volgens de laatste wetenschappelijke inzichten en de adviezen van de Hoge Gezondheidsraad.

Diëtiste Hilde rekent af met de dieetpolitie

Vergeet de dieetpolitie en de voorgedrukte dieetschema’s uit vroegere tijden. Bij mij krijg je gepersonaliseerd voedingsadvies op maat. Ik help jou om de beste versie van jezelf te worden door te eten zonder zorgen.

Professioneel voedingsadvies nodig?

Dit zijn mijn specialisaties:

  • voeding voor gezonde levenstijl/gezond gewicht
  • coaching bij emo-eten
  • voedingadvies bij allergie en intolerantie
  • voeding bij prikkelbare darm (FODMAP-arm dieet)
  • begeleiding naar een gezond gewicht

Ik geef je verder op deze pagina meer details over mijn specialisaties.

Diëtiste Hilde in Geraardsbergen en omgeving: jouw partner om te eten zonder zorgen
Diëtiste Hilde: jouw partner om te eten zonder zorgen

Gratis kennismakingsgesprek

Heb je een vraag of een probleem met voeding? Dan is diëtiste Hilde je aanspreekpunt.

Maak je graag kennis vooraleer een uitgebreid eerste gesprek te plannen? Dan kan je ook altijd een gratis kennismakingsgesprek van 20 minuten boeken in mijn agenda. We overlopen tijdens dat gesprek of ik jou kan helpen om te eten zonder zorgen. We komen er dan achter of jij je kan vinden in mijn visie.

Stel ik tijdens het gesprek vast dat jouw hulpvraag buiten mijn expertise valt dan stuur ik je graag door naar een gespecialiseerde collega-diëtist.

Eet jij ook graag zonder zorgen?

Maak dan een afspraak voor een uitgebreid eerste gesprek in mijn praktijk!

Meer weten over mijn specialisaties?

Voeding is mijn grote passie. Aangezien het wetenschappelijk domein van de voeding enorm uitgebreid is, heb ik me gespecialiseerd in een aantal domeinen.

Voeding voor een gezond gewicht

Heb je na een zwangerschap enkele kilootjes teveel? Of was je een periode inactief door een ingreep bijvoorbeeld. Dan kan de diëtist je advies geven om met een gezonde levensstijl terug op gewicht te komen.

Weet ook dat de diëtist door zijn medische achtergrond een belangrijke partner is inzake gezondheidspreventie. Ik kijk naar de ruimere context. Ik zet je ertoe aan om gezond te eten, voldoende te bewegen, aandacht te hebben voor een gezond slaappatroon en om aan preventie te doen (vb. door je te motiveren om deel te nemen aan de bevolkingsonderzoeken naar dikkedarmkanker, borstkanker).

Doordat de diëtist steeds maatwerk levert is elk advies individueel. Een voedingsadvies voor patiënt X is niet noodzakelijk een goed advies voor patiënt Y zoals je hier kan lezen.

Emo-eten

Soms is er meer aan de hand. Ik zie vaak mensen die al hun hele leven worstelen met hun gewicht, allerlei diëten geprobeerd hebben en er nooit in slagen om blijvend gewicht te verliezen. Op den duur hebben ze een slechte relatie met eten ontwikkeld en schakelen ze tussen extreem diëten en eetbuien.

Dan bekijken we waarom je eet in plaats van wat je eet. Vaak is dat om bepaalde emoties onder controle te houden, niet omdat je honger hebt. Stap voor stap voor stap bekijke we het eetgedrag en we onderzoeken hoe we met die emoties aan de slag kunnen zodat jij terug baas wordt over je emoties en niet andersom!

Allergie en intolerantie

Heb je last van een allergie of intolerantie? Dan kan je bij mij terecht voor gepersonaliseerd advies bij diverse voedingsallergieën en intoleranties (glutenintolerantie, lactose-intolerantie, fructose intolerantie).
Of heb jij of je kind een allergie aan koemelkeiwit, ei, vis of andere allergenen?

Door advies op maat vermijden we dat je bij een allergie of intolerantie een te strikt dieet volgt. Hierdoor verminderen we de kans op voedingstekorten op lange termijn.

Spastisch colon en het FODMAP-arm dieet

Over de aandoening spastisch colon (prikkelbare darm) schreef ik een bachelorproef. De resultaten van deze bachelorproef publiceerde ik in een artikel in het vaktijdschrift van de Vlaamse Beroepsvereniging van Diëtisten (2019). Met deze bachelorproef nam ik ook deel aan de Nutrifacts Award 2019. Je krijgt een indruk van mijn bachelorproef door de presentatie die ik gaf tijdens deze award.

Ik ben blij met mijn gespecialiseerde collega’s

Zoek je voedingsadvies bij diatetes type 1, sportvoeding, nierproblemen, veganistische/vegetarische voeding of klinische voeding? Op deze vragen kan ik minder gedetailleerd advies geven. Ik ken uiteraard de basis, maar volg bijvoorbeeld geen bijscholingen over deze voedingsdomeinen.

Je mag me wel contacteren als je hierover vragen hebt. Ik zal je dan doorverwijzen naar een gespecialiseerde collega-diëtist.

Waarom kiezen voor de diëtist?

Een diëtist is een zorgverlener in de eerste lijn die samenwerkt met een arts. Bovendien is de diëtist de enige persoon die dieetadvies mag geven bij medische aandoeningen.
De diëtist beschikt over een erkend diploma van de overheid.
Na een wetenschappelijke opleiding van 3 jaar aan een hogeschool (inclusief 600 uur stage) kan je het diploma behalen. Ik behaalde met grootste onderscheiding mijn diploma Bachelor in de voedings- en dieetkunde aan de Erasmushogeschool. Door dit diploma kreeg ik een erkenning door het RIZIV. Mijn erkenningsnummer bij het RIZIV is: 5-64830-01-601.
Erkende diëtisten vind je ook terug op de sociale kaart.

Diëtisten moeten op het gebied van voeding en gezondheid aanzien worden als een volwaardige partner in de eerste lijn. Ze gaan op een wetenschappelijke en professionele manier in dialoog met de arts om de gezondheid van de patiënt te helpen optimaliseren. Op dat vlak biedt een erkend diëtist een meerwaarde in vergelijking met voedingscoaches, voedingsconsulenten en anderen. De diëtist is de enige voedingsdeskundige die dieetadvies mag geven bij medische aandoeningen.

Lid van netwerken gespecialiseerde diëtisten

Ik ben lid van de FODMAPP Diëtisten. Dit is een groep diëtisten die gespecialiseerd is in de begeleiding van het FODMAP-arm dieet. Tijdens workshops en bijscholingen blijven we up-to-date over het FODMAP-arm dieet.
Aangezien het FODMAP-arm dieet een eliminatiedieet is (je eet bepaalde voedingsmiddelen tijdelijk niet) volg je dit best onder leiding van een diëtiste. Het doel van dit dieet is dat je weer kan eten zonder zorgen. Dus eten zonder buikpijn, krampen of andere ongemakken.

Ik ben lid van de Allergiediëtisten. Dit betekent dat ik me ook blijf bijscholen op vlak van allergieën en intoleranties: in februari 2020 volgde ik samen met mijn collega’s twee dagen opleiding. Binnen- en buitenlandse gastsprekers lichtten nieuwe bevindingen over allergie en intolerantie toe. In de loop van het jaar volg ik verschillende opleidingen en intervisies (= overlegmomenten). Tijdens deze overlegmomenten bestuderen we (anonieme) casussen uit de praktijk. De bedoeling is om onze kennis op gebied van voedselallergie en voedselintolerantie met elkaar te delen om de patiënten in onze eigen praktijk nog beter te kunnen helpen. Een overzicht van deze intervisies en bijscholingen vind je op mijn website.

Als erkende diëtiste ben ik ook lid van de Vlaamse Beroepsvereniging voor Diëtisten.