• Zelfstandige praktijk
  • Mijn specialisaties
  • Erkend diploma: Bachelor in de voedings- en dieetkunde
  • Waarom kies je voor de diëtist?
  • Lid van kennisnetwerken van gespecialiseerde diëtisten

Over diëtiste Hilde

Zelfstandige praktijk

Ik heb een zelfstandige diëtistenpraktijk in Geraardsbergen waar ik jou gepersonaliseerd voedingsadvies geef.
In mijn praktijk behandel ik zowel gezonde als zieke mensen.

Ik heb me vooral gespecialiseerd in:

  • voeding voor gezonde levenstijl/gezond gewicht
  • voedingadvies bij allergie en intolerantie
  • voeding bij prikkelbare darm (FODMAP-arm dieet)
  • begeleiding voeding voor (preconceptionele periode), tijdens en na de zwangerschap

Mijn specialisaties

Voeding is mijn grote passie. Aangezien het wetenschappelijk domein van de voeding enorm uitgebreid is, heb ik me gespecialiseerd in een aantal domeinen. Je kan bij mij terecht voor algemeen voedingsadvies, problemen bij allergie of intolerantie, spastisch colon en het FODMAP-arm dieet. Ik ben mama van vier volwassen kinderen, vandaar ook mijn sterke interesse in voeding voor, tijdens en na de zwangerschap.

Over de aandoening spastisch colon (prikkelbare darm) schreef ik een bachelorproef. De resultaten van deze bachelorproef publiceerde ik in een artikel in het vaktijdschrift van de Vlaamse Beroepsvereniging van Diëtisten (2019). Met deze bachelorproef nam ik ook deel aan de Nutrifacts Award 2019. Je krijgt een indruk van mijn bachelorproef door de presentatie die ik gaf tijdens deze award.

Je kan bij mij ook terecht voor gepersonaliseerd advies bij voedingsallergie en intoleranties (glutenintolerantie, lactose-intolerantie, fructose intolerantie).
Of heb jij of je kind een allergie aan koemelkeiwit, ei, vis of andere allergenen?

Door advies op maat vermijden we dat je bij een allergie of intolerantie een te strikt dieet volgt. Hierdoor verminderen we de kans op voedingstekorten op lange termijn.

Als mama van vier kinderen, herinner ik me maar al te goed de onzekerheid tijdens mijn eerste zwangerschap. Dertig jaar geleden was er op vlak van voeding maar weinig begeleiding. Ondertussen weten we dat het sterk aanbevolen is om in de periode voor de bevruchting een optimale voeding na te streven voor beide partners. Tijdens een preconceptionele consultatie bekijken we de voeding van de beide partners. Op basis daarvan krijgt je als koppel een uitgebreid leefstijl- en voedingsadvies zodat de zwangerschap in de best mogelijke omstandigheden kan starten. Uiteraard blijft het ook belangrijk om tijdens en na de zwangerschap goed opgevolgd te worden op gebied van voeding.

Ik werk steeds volgens de laatste wetenschappelijke inzichten en de adviezen van de Hoge Gezondheidsraad.

Zoek je voedingsadvies bij diatetes type 1, sportvoeding, nierproblemen, veganistische/vegetarische voeding of klinische voeding? Op deze vragen kan ik minder gedetailleerd advies geven. Ik ken uiteraard de basis, maar volg bijvoorbeeld geen bijscholingen over deze voedingsdomeinen.
Je mag me wel contacteren als je hierover vragen hebt. Ik kan je dan doorverwijzen naar een gespecialiseerde collega-diëtist.

Waarom kiezen voor de diëtist?

Een diëtist is een zorgverlener in de eerste lijn die samenwerkt met een arts. Bovendien is de diëtist de enige persoon die dieetadvies mag geven bij medische aandoeningen.
De diëtist beschikt over een erkend diploma van de overheid.
Na een wetenschappelijke opleiding van 3 jaar aan een hogeschool (inclusief 600 uur stage) kan je het diploma behalen. Ik behaalde met grootste onderscheiding mijn diploma Bachelor in de voedings- en dieetkunde aan de Erasmushogeschool. Door dit diploma kreeg ik een erkenning door het RIZIV. Mijn erkenningsnummer bij het RIZIV is: 5-64830-01-601.
Erkende diëtisten vind je ook terug op de sociale kaart.

Diëtisten moeten op het gebied van voeding en gezondheid aanzien worden als een volwaardige partner in de eerste lijn. Ze gaan op een wetenschappelijke en professionele manier in dialoog met de arts om de gezondheid van de patiënt te helpen optimaliseren. Op dat vlak biedt een erkend diëtist een meerwaarde in vergelijking met voedingscoaches, voedingsconsulenten en anderen. De diëtist is de enige voedingsdeskundige die dieetadvies mag geven bij medische aandoeningen.

Ons land telt ook honderden voedingsconsulenten, voedingscoaches, gezondheidstherapeuten, gewichtsconsulenten, wellness consulenten, leefstijlconsulenten. Coaches of consulenten hebben geen of een beperkte opleiding. Ze kunnen een certificaat behalen na een avond- of thuiscursus van enkele weekends of maanden. Deze coaches zijn niet erkend door de overheid en ze mogen nooit advies geven bij medische aandoeningen. Welk advies mogen deze coaches wettelijk gezien geven? Over het verschil tussen diëtisten en coaches heb ik een blog geschreven.

Lid van netwerken gespecialiseerde diëtisten

Ik ben lid van de FODMAPP Diëtisten. Dit is een groep diëtisten die gespecialiseerd is in de begeleiding van het FODMAP-arm dieet. Tijdens workshops en bijscholingen blijven we up-to-date over het FODMAP-arm dieet.
Aangezien het FODMAP-arm dieet een eliminatiedieet is (je eet bepaalde voedingsmiddelen tijdelijk niet) volg je dit best onder leiding van een diëtiste. Het doel van dit dieet is dat je weer kan eten zonder zorgen. Dus eten zonder buikpijn, krampen of andere ongemakken.

Ik ben lid van de Allergiediëtisten. Dit betekent dat ik me ook blijf bijscholen op vlak van allergieën en intoleranties: in februari 2020 volgde ik samen met mijn collega’s twee dagen opleiding. Binnen- en buitenlandse gastsprekers lichtten nieuwe bevindingen over allergie en intolerantie toe. In de loop van het jaar volg ik verschillende opleidingen en intervisies (= overlegmomenten). Tijdens deze overlegmomenten bestuderen we (anonieme) casussen uit de praktijk. De bedoeling is om onze kennis op gebied van voedselallergie en voedselintolerantie met elkaar te delen om de patiënten in onze eigen praktijk nog beter te kunnen helpen. Een overzicht van deze intervisies en bijscholingen vind je op mijn website.

Als erkende diëtiste ben ik ook lid van de Vlaamse Beroepsvereniging voor Diëtisten.