Over Hilde

Binnenkort word ik misschien jouw diëtiste, daarom stel ik me graag voor. Ik heb een zelfstandige praktijk in het landelijke Zarlardinge, deelgemeente van Geraardsbergen.

Kind van de sixties

Ik ben geboren op het einde van de sixties. In Geraardsbergen, de stad van de 3 M’s: mattentaarten, de Muur en Manneke Pis.

Ik heb altijd graag gelezen en daarom lag mijn eerste  studiekeuze voor de hand: taal- en letterkunde (Germaanse Filologie in die tijd) aan de UGent. Tijdens mijn studies werd ik verliefd op de man van mijn leven en op Gent. Nadat we afgestudeerd waren, bleven we een tijdje “plakken” in Gent.

We keerden terug naar Geraardsbergen en voedden daar onze 4 kinderen op. Met volle goesting ben ik al die tijd thuisblijfmama geweest. Mijn grote hobby was koken, bakken en groenten uit de tuin verwerken. Toen onze kinderen studeerden in het hoger onderwijs was het voor mij tijd voor een nieuw hoofdstuk. Op een bepaald moment zag ik wat voeding kon betekenen voor de gezondheid. En toen rijpte het plan om diëtist te worden. Dit hield in dat ik terug naar de schoolbanken moest om een bachelordiploma voedings- en dieetkunde te behalen.

Alle kinderen zijn het nest uitgevlogen!
We mochten ondertussen ook al een huwelijk vieren!

Voeding en gezondheid

Mijn dochters hebben allebei het prikkelbare darmsyndroom of spastisch colon. Als moeder had ik het daar moeilijk mee. Ik zag dat ze veel last hadden en daarom zochten we advies. Met medicatie hadden ze niet veel verbetering, daarom zochten we verder. Misschien lag de oorzaak van hun klachten bij hun eten?

We gingen op consultatie bij een diëtiste. Door haar advies kwam er een spectaculaire verbetering van de klachten. Geen buikpijn meer na het eten! Eindelijk wisten we welke soort eten de klachten veroorzaakte.

Opnieuw studeren

Door de medische problemen van mijn dochters kreeg ik een beter inzicht in de relatie tussen voeding en gezondheid. Ik zag wat een juiste voeding kon betekenen voor de gezondheid en besloot om opnieuw te gaan studeren.

Ik schreef me in als werkstudent voor de bacheloropleiding voedings- en dieetkunde. Als werkstudent kon ik de opleiding gemakkelijker combineren met de zorg voor mijn gezin.
Tijdens de opleiding volgde ik veel bijscholingen, want ik had vooral interesse in voeding bij allergie en intolerantie en voeding voor een gezonde levensstijl.

In juni 2019 kwam mijn droom uit: ik studeerde af met grootste onderscheiding aan de Erasmushogeschool te Brussel. Exact dertig jaar eerder, in juni 1989, studeerde ik af aan de UGent als master in de taal- en letterkunde.

Mijn praktijk en visie

Sindsdien heb ik een zelfstandige praktijk in Geraardsbergen. Ik werk elke dag met plezier in mijn praktijk. Soms zeg ik wel eens dat mijn praktijk mijn vijfde kind is.

Jij kiest de bestemming. Ik zorg ervoor dat je onderweg duidelijke instructies krijgt.

Als diëtist wil ik een gps zijn met eindbestemming: “Eten zonder zorgen”. Jij kiest de bestemming. Ik zorg ervoor dat je onderweg duidelijke instructies krijgt.
De snelste weg is op deze tocht niet altijd de beste, want verandering vraagt tijd.
Ik coach en inspireer mensen tijdens de reis naar een andere levensstijl. Dat doe ik door recente wetenschappelijke inzichten over voeding te vertalen naar de persoonlijke situatie van elke patiënt.
Het is de bedoeling dat jij leert hoe je veranderingen in je voeding blijvend kunt maken. Bij een allergie of intolerantie zoeken we naar geschikte vervangingen zodat jij lekker en gevarieerd kan blijven eten.

De ervaring leert dat alleen een persoonlijke aanpak werkt. Elke patiënt heeft immers zijn eigen verhaal. Ik kan geen “standaardadvies” geven, want gezonde voeding is voor iedereen anders.

Ik zal nooit voedingsmiddelen verbieden: je kan alles eten (behalve bij een medische noodzaak, allergie of intolerantie). Je leert anders eten met de focus op lekker eten. Met kleine ingrepen in je voeding kan je vaak grote resultaten bereiken.

Wil je je levensstijl veranderen en enkele kilootjes verliezen? Dan begeleid ik je graag in een traject. Op die manier krijg je de kans om nieuwe voedingsgewoonten aan te leren en niet te vervallen in een jo-jo verhaal van afvallen en bijkomen.

Blog: voeding voor lichaam en geest

Voeding is de basis voor ons lichamelijk en geestelijk welzijn. Op mijn blog schrijf ik regelmatig inspirerende recepten of deel ik recepten van collega’s.

Literatuur, poëzie en filosofie behoren voor mij ook tot de essentiële voedingsmiddelen. Daarom post ik vaak eens een opinie of een recept met een bijzonder ingrediënt zoals troost, verbondenheid, warmte.