Over Hilde

Ik ben een diëtiste 2.0. Vergeet dieetregels en dieetpolitie met strenge schema’s. Ik help jou om de beste versie van jezelf te worden door te eten zonder zorgen. Je vindt me in mijn zelfstandige praktijk in het landelijke Zarlardinge, deelgemeente van Geraardsbergen.

Kind van de sixties

Ik ben geboren op het einde van de sixties. In Geraardsbergen, de stad van de 3 M’s: mattentaarten, de Muur en Manneke Pis.

Ik heb altijd graag gelezen en daarom lag mijn eerste  studiekeuze voor de hand: master in de taal- en letterkunde (voor de oudere garde: licentiate in de Germaanse Filologie) aan de UGent. Tijdens mijn studies werd ik verliefd op de man van mijn leven en op Gent. Nadat we afgestudeerd waren, bleven we een tijdje “plakken” in Gent.

We keerden terug naar Geraardsbergen en voedden daar onze 4 kinderen op. Met volle goesting ben ik al die tijd thuisblijfmama geweest. Mijn grote hobby was koken, bakken en groenten uit de tuin verwerken. Toen onze kinderen studeerden in het hoger onderwijs was het voor mij tijd voor iets nieuws. En toen rijpte het plan om diëtist te worden. Ik dus terug naar de schoolbanken om er een bachelordiploma voedings- en dieetkunde te behalen.

Alle kinderen zijn het nest uitgevlogen!
We mochten ondertussen ook al een huwelijk vieren!

Prikkelbare darmsyndroom en voeding

Mijn dochters hebben allebei het prikkelbare darmsyndroom of spastisch colon. Wat een lijdensweg was dat! Toen de diagnose eindelijk gesteld werd, bleek dat er niet eens een behandeling was. Gelukkig kwamen we toen terecht bij een diëtiste die het FODMAP-arm dieet kende. Door haar advies kwam er een spectaculaire verbetering van de klachten. Geen buikpijn of opgezwollen gevoel meer na het eten! Eindelijk wisten we waardoor de klachten veroorzaakt werden. Dat bleken gewone voedingsmiddelen te zijn!

Opnieuw studeren

Door de duidelijke link tussen voeding en spastisch colon viel mijn frank. Iedereen reageert anders op dezelfde voeding. Het komt erop aan de juiste voeding voor de juiste persoon te vinden. Daar wou ik meer over weten! Ik schreef me in als werkstudent voor de bacheloropleiding voedings- en dieetkunde. Als werkstudent kon ik de opleiding gemakkelijker combineren met de zorg voor mijn gezin.


In juni 2019 kwam mijn droom uit: ik studeerde af met grootste onderscheiding aan de Erasmushogeschool te Brussel. Exact dertig jaar eerder, in juni 1989, studeerde ik af aan de UGent als master in de taal- en letterkunde.

Mijn praktijk en visie

Sindsdien heb ik een zelfstandige praktijk in Geraardsbergen. Ik werk elke dag met plezier in mijn praktijk. Soms zeg ik wel eens dat mijn praktijk mijn vijfde kind is.

Mijn uitgangspunt is: jij kiest het doel. Dat is meestal: “Eten zonder zorgen”. Ik ben een gps die ervoor zorgt dat je onderweg duidelijke instructies krijgt. Vaak komen mensen bij mij terecht nadat ze al van alles geprobeerd hebben. Dan is dikwijls een intensievere begeleiding nodig. Dan is er vaak meer aan de hand. In het geval van emo-eten zullen we vaak stilstaan op onze route om aandacht te geven aan wat er tijdens de vorige reizen fout gelopen is. De snelste weg is dan niet altijd de beste, want blijvende verandering vraagt tijd.

Ik coach en inspireer mensen tijdens de reis naar een andere levensstijl. Dat doe ik door recente wetenschappelijke inzichten over voeding te vertalen naar de persoonlijke situatie van elke patiënt.
Het is de bedoeling dat jij leert hoe je veranderingen in je voeding blijvend kunt maken. Bij een allergie of intolerantie zoeken we naar geschikte vervangingen zodat jij lekker en gevarieerd kan blijven eten.

Voeden en voelen

Soms is het einddoel snel in zicht. Ben je na een zwangerschap enkele kilo’s aangekomen dan volstaan enkele sessies bij de diëtist.

Heb je al tientallen diëten geprobeerd dan is er meestal meer aan de hand. Dan zoeken we naar het antwoord op de vraag waarom je telkens hervalt in je oude gewoonten. Deze begeleiding vereist kennis van voedingspsychologie. Ik ga hierbij tewerk volgens de principes van ACT. Het is vaak een kwestie van te onderzoeken welke emoties jou belemmeren om je goed te voeden/voelen.

Tijdens de intake bespreken we of een traject voor jou aangewezen is. Op die manier krijg je de kans om definitief af te rekenen met oude gewoonten zodat er een einde komt aan het jo-jo verhaal van afvallen en bijkomen.

Persoonlijke aanpak

De ervaring leert dat alleen een persoonlijke aanpak werkt. Elke patiënt heeft immers zijn eigen verhaal. Ik kan geen “standaardadvies” geven, want pas tijdens de begeleidng voel ik waaraan jij nood hebt.

Ik zal nooit voedingsmiddelen verbieden: je kan alles eten (behalve bij een medische noodzaak, allergie of intolerantie). Je leert anders eten met de focus op lekker eten. Met kleine ingrepen in je voeding kan je vaak grote resultaten bereiken.

Blog: voeding voor lichaam en geest

Voeding is de basis voor ons lichamelijk en geestelijk welzijn. Op mijn blog schrijf ik regelmatig inspirerende recepten of deel ik recepten van collega’s.

Literatuur, poëzie en filosofie behoren voor mij ook tot de essentiële voedingsmiddelen. Daarom post ik vaak eens een opinie of een recept met een bijzonder ingrediënt zoals troost, verbondenheid, warmte.