Over Hilde

Binnenkort word ik misschien jouw diëtiste, daarom stel ik me graag voor. Ik heb een zelfstandige praktijk in het landelijke Zarlardinge, deelgemeente van Geraardsbergen.

Kind van de sixties

Ik ben geboren op het einde van de sixties. In Geraardsbergen, de stad van de 3 M’s: mattentaarten, de Muur en Manneke Pis.

Ik heb altijd graag gelezen en daarom lag mijn eerste  studiekeuze voor de hand: ik werd master in de taal- en letterkunde aan de UGent. Tijdens mijn studies werd ik verliefd op de man van mijn leven en op Gent. Nadat we afgestudeerd waren, bleven we een tijdje “plakken” in Gent.

We keerden terug naar Geraardsbergen en voedden daar onze 4 kinderen op. Met volle goesting ben ik al die tijd thuisblijfmama geweest. Mijn grote hobby was koken, bakken en groenten uit de tuin verwerken.

Voeding en gezondheid

Mijn dochters hebben allebei het prikkelbare darmsyndroom of spastisch colon. Als moeder had ik het daar moeilijk mee. Ik zag dat ze veel last hadden en daarom zochten we advies. Met medicatie hadden ze niet veel verbetering, daarom zochten we verder. Misschien lag de oorzaak van hun klachten bij hun eten?

We gingen op consultatie bij een diëtiste. Door haar advies kwam er een spectaculaire verbetering van de klachten. Geen buikpijn meer na het eten! Eindelijk wisten we welke soort eten de klachten veroorzaakte.

Door de medische problemen van mijn dochters ontdekte ik de relatie tussen voeding en gezondheid. Ik zag wat een juiste voeding kon betekenen voor de gezondheid en het kriebelde om hier iets mee te doen.

Opnieuw studeren

Op dat ogenblik studeerden onze kinderen in het hoger onderwijs en ik dacht: “Ik ga opnieuw studeren. Ik wil iets doen met die passie voor voeding en gezondheid. Ik word diëtist”.

Diëtist is echter een beschermd paramedisch beroep. Je behaalt het diploma enkel na een opleiding voedings- en dieetkunde aan een hogeschool. Dat betekende dat ik opnieuw in de studieboeken moest duiken.

Ik schreef me in als werkstudent. Zo kon ik de opleiding combineren met de zorg voor mijn gezin.
Tijdens de opleiding volgde ik veel bijscholingen, want ik had vooral interesse in voeding bij allergie en intolerantie en voeding voor een gezonde levensstijl.

In juni 2019 kwam mijn droom uit: ik studeerde af met grootste onderscheiding aan de Erasmushogeschool te Brussel. Exact dertig jaar eerder, in juni 1989, studeerde ik af aan de UGent als master in de taal- en letterkunde.

Mijn praktijk

Sindsdien heb ik een zelfstandige praktijk in Geraardsbergen. Ik werk elke dag met plezier in mijn praktijk.

Als diëtist wil ik een gps zijn met eindbestemming: “Eten zonder zorgen”.
De snelste weg is op deze tocht niet altijd de beste, want verandering vraagt tijd.
Ik coach en inspireer mensen tijdens de reis naar een gezonde levensstijl. Dat doe ik door recente wetenschappelijke inzichten over voeding te vertalen naar de persoonlijke situatie van elke patiënt.
Het is de bedoeling dat jij leert hoe je veranderingen in je voeding blijvend kunt maken. Jij kiest de bestemming. Ik zorg ervoor dat je onderweg duidelijke instructies krijgt.

Ik ben voor een persoonlijke aanpak, want elke patiënt heeft zijn eigen verhaal. Ik kan geen “standaardadvies” geven, want gezonde voeding is voor iedereen anders.

Ik zal nooit voedingsmiddelen verbieden: je kan alles eten (behalve indien er een medische noodzaak is). Je leert anders eten met de focus op lekker eten. Met kleine ingrepen in je voeding kan je vaak grote resultaten bereiken.

Ik wil dat je blijvend resultaten boekt bij het aanpassen van je levensstijl, daarom werk ik graag met trajecten.

Blog: voeding voor lichaam en geest

Voeding is de basis voor ons lichamelijk en geestelijk welzijn. Op mijn blog schrijf ik regelmatig inspirerende recepten of deel ik recepten van collega’s.

Literatuur, poëzie en filosofie behoren voor mij ook tot de essentiële voedingsmiddelen. Daarom post ik vaak eens een opinie of een recept met een bijzonder ingrediënt zoals troost, verbondenheid, warmte.