Over mij

Over mij en mijn manier van werken

Hilde De Schuyteneer - Diëtiste

Waarvoor kan je bij mij terecht?

chalkboard, story, blogging-620316.jpg
Over mij

(W)eten

De winkelrekken liggen vol voedsel, maar we weten niet altijd wat we daarmee moeten aanvangen, omdat we overspoeld worden door tegenstijdige en vaak foute voedingsadviezen, modediëten en hypes.

Hierdoor geraken veel mensen totaal in de war. Slaafs allerlei adviezen opvolgen resulteert dan in een onevenwichtige voeding waardoor in sommige gevallen een compleet verstoorde relatie met eten kan ontstaan. Dit kan leiden tot eetstoornissen of een patroon van chronisch diëten.

Mijn taak als diëtiste is om duidelijk en wetenschappelijk onderbouwd voedingsadvies te geven. Hierbij is geen enkel voedingsmiddel verboden (uitgezonderd bij bepaalde aandoeningen zoals een allergie).

 

(M)eten?

Laat ons eerlijk zijn: veel mensen komen bij de diëtist met  de verwachting om af te vallen door een dieet.

Het is jammer indien je daardoor in het verleden kennis maakte met een diëtist die je op een strikt dieet zette. Of die de weegschaal gebruikte om je “vorderingen” te controleren of je lijstjes gaf van verboden eten (geen chocolade, geen frieten).

Daardoor is het beeld ontstaan van de diëtist als politieagent.

Nieuwe, wetenschappellijke inzichten tonen echter aan dat een dieet zelden helpt om blijvend gewicht te verliezen. Een brand blus je immers ook niet met olie!

Vijf jaar na een dieet heeft 5 % van de mensen zijn gewicht van vlak na het dieet kunnen behouden.

Wondermiddelen en magische of snelle oplossingen werken niet als je een moeilijke relatie met voeding hebt. Een klassiek vermageringsdieet werkt niet omdat het vaak de oorzaak is van een vicieuze cirkel van chronisch diëten. Een dieet is een  snelle, maar vaak tijdelijke  oplossing.

Wil jij eten zonder dieet en zonder strenge dieetregels? Dan ben jij bij mij aan het goede adres, want dat is de kern van mijn begeleiding. 

Mijn aanpak is gewichtsneutraal. Aangezien diëten op langere termijn termijn niet werken, opteer ik voor een andere aanpak.

Ik kies voor een gewichtsneutralemanier van werken omdat de weegschaal niets zegt over je gezondheid. Net zoals je haarkleur of je lengte niets zeggen over je gezondheid.
Lichamen zijn er in alle vormen en maten. We zijn  allemaal uniek van vorm.
Niemand is  te dik, te dun, te lang, te klein, te blond of te bruin, …

Tijdens een traject kom je alles te weten over een gezonde levensstijl. Zodat jij volop van het leven kan genieten zonder zorgen over eten.

 

Allergie, intolerantie, coeliakie, prikkelbare darm

Je kan mij terecht als je maag- en darmproblemen hebt door een allergie, intolerantie, coeliakie of een prikkelbare darm.

Bij dit soort klachten  moet je bepaalde voedingmiddelen schrappen omwille van je gezondheid.

Uiteraard wil je ook dan gevarieerd en lekker blijven eten.

Er bestaan veel alternatieven om het ene voedingsmiddel te vervangen door het andere. Doordat ik verlekkerd ben op de kleine lettertjes op de verpakking help ik je om die producten te kiezen die jij veilig kan eten. Op die manier kan jij lekker eten zonder zorgen of maag- en darmklachten.

 

Een fijne relatie met eten, met je lichaam en met jezelf

 • Heb je last van eetbuien, emotioneel eten of een ander eetprobleem (anorexia, boulemia, binge eating)?
 • Staat je leven op zijn kop door je slechte relatie met voeding of de weegschaal?
 • Ben je chronisch op dieet en wil je een leven zonder dieet?

Dan wil ik met jou op pad gaan om te bekijken waar je eetprobleem vandaan komt. Het gaat immers niet om wat je al dan niet eet, maar “waarom” je al dan niet eet.

Tijdens dit traject werken we vooral rond zelfbeeld, lichaamsbeeld en de rol van eetgedrag. Zo kunnen we de bron van je klachten wegnemen.

De focus ligt ook hier niet op je gewicht maar op je gezondheid en je welzijn.

 

Wat kan je van mijn begeleiding verwachten?

Over mij: Wat doe ik
 • Heb je last van maag- of darmproblemen door allergie of intolerantie dan zoeken we uit hoe je zonder klachten kan eten.
 • Voel je gelukkig in je lichaam ongeacht lengte, breedte, hoogte, haarkleur, schoenmaat of andere uiterlijke kenmerken. Dit bereiken we door een gezonde relatie met eten op te bouwen waardoor jij je goed in je vel voelt.
 • Advies à la carte, helemaal aangepast aan jouw leven. We zijn allemaal verschillend dus waarom zouden we allemaal hetzelfde eten? Een voedingsadvies voor Jan is niet noodzakelijk een goed advies voor Peter.
 • Ik help je om je weg te vinden in het immense aanbod van voeding zodat jij bewust kan kiezen waarom je iets eet. Zelf hou ik van echt en lekker eten en die passie wil ik je ook laten voelen.
 • Een luisterend oor, een coachende en begripvolle houding. Zoals een van mijn patiënten zegt: “Hilde neemt altijd tijd om te luisteren, toont enorm veel empathie en oordeelt nooit. Ik voel me er steeds weer begrepen of ik nu goed ben bezig geweest of niet.”
 

Wat doe ik niet?

Wat doe ik niet. Over mij
 • Politie agent spelen en je allerlei regeltjes opleggen door je eten op te delen in “goed” of “slecht” eten. Ik heb tijdens mijn consultaties geen zwaailicht. Ik wil meer een gps zijn. Jij zit aan het stuur en kiest de weg die we afleggen. En soms moet je al eens “omkeren”, want af en toe negeer je de gps en kom je op een dood spoor. Maar soms wil je van de hoofdweg om even te rusten. En net die omweg geeft vaak een mooi uitzicht!
 • Ik ben Harry Potter niet en heb geen toverstaf. Daardoor kan ik geen instant wonderen voor jou verrichten. Wil jij een andere relatie met eten dan zullen we daar samen moeten aan werken. De gebraden kippen vallen bij wijze van spreken niet zomaar uit de lucht.
 • Ik verkoop geen pillen, sapjes of shakes, omdat bewezen is dat die dingen op lange termijn niet werken. Wil je een normale relatie met eten dan heb je echt eten nodig en geen voorverpakte onherkenbare ingrediënten.
 • Jou een vals gevoel van veiligheid geven door je aan te zetten om de hele dag calorieën te tellen. Het is niet omdat je calorieën telt dat je een goede relatie met voeding hebt. Hoe kleiner de focus op wat niet mag hoe groter de kans dat je oprecht geniet van je eten.
 

Maak kennis met mijn manier van werken!

Je vindt me in mijn zelfstandige praktijk in het landelijke Zarlardinge, deelgemeente van Geraardsbergen.

Maak je graag eerst kennis vooraleer je met mij aan de slag gaat? Boek dan een gratis kennismakingsgesprek.

 • We overlopen tijdens dat gesprek of ik jou kan helpen om te eten zonder zorgen.
 • We komen er dan achter of jij je kan vinden in mijn visie.
 • Stel ik tijdens het gesprek vast dat jouw hulpvraag buiten mijn expertise valt dan stuur ik je graag door naar een gespecialiseerde collega-diëtist.
 

Ja! Ik wil graag professionele begeleiding door een gespecialiseerde diëtiste!

Leg vandaag je afspraak vast in mijn online agenda.

Heb je bijkomende vragen?

Stuur me je vraag door via het contactformulier.

 
mijn werkwijze

Een persoonlijke aanpak

Vrijblijvend gesprek

1

Opstarten traject

2

Opvolging

3