(W)eet waarom: gewicht en eetgewoonten

Wat eet je?

Heb je vragen over je gewicht dan kan je je eetgewoonten eens van nabij bekijken. Noteer eens een week wat je allemaal opeet of drinkt. Niet om jezelf te kwellen met extra werk, maar om een realistisch inzicht te krijgen in wat je eet en drinkt. Laat dit schema ook eens bekijken door een voedingsprofessional zoals een diëtist. Het is niet omdat je denkt dat je “gezond” bezig bent dat dat ook zo is.

eetgewoonten
Wat eet je?
Noteer dit eens een volledige week.

Als je netjes bijhoudt wat je eet, krijg je een goed overzicht van wat je eet.

Maar soms is er meer aan de hand en heb je ook inzicht nodig in waarom je eet. Hoe komt het dat je na dat ene reepje chocolade een tweede of een derde eet? En waarom moet je elke dag een koekje eten na je warme maaltijd?

Ben je er klaar voor?

Herken je het stemmetje in je binnenste dat zegt:

  • Waarom zou ik iets veranderen aan mijn eten? Ik heb al mijn hele leven op deze manier gegeten.
  • Iedereen in mijn familie is mollig. Dat is nu eenmaal zo. Dat is genetisch.
  • Ik heb geen tijd om eten te maken. Ik heb al werk genoeg.
  • Ik eet wel een pizza uit de diepvries. Dan spaar ik tijd want ik heb minder afwas.

Durf je eerlijk te zijn tegenover jezelf en te zeggen: dit kan wel anders? Durf je luisteren naar een ander stemmetje?

Durf je je eetgewoonten veranderen?

Ben je bang om iets te veranderen aan wat je eet? Dat is normaal, want we voelen ons veilig als we alles bij het oude laten. We proberen liever nog eens een crashdieet, want daarvan zijn we tenminste zeker van het resultaat.

Elke keer als we zien dat een of andere BV door een drankje of pil spectaculair vermagerd is, krijgen we hoop. En we kiezen ook voor dat drankje, omdat we op lange termijn niets moeten veranderen. Gewoon eventjes doorbijten en dan zijn we weer tijdelijk enkele kilo’s kwijt.

Wil je het vanaf nu anders aanpakken?

Ben je de weg kwijt en heb je al van alles geprobeerd om je goed in je vel voelen? Ben je het beu om telkens om maandag met een nieuw dieet te starten? Wil je een gewicht waarmee je tevreden bent, maar wil je lekker blijven eten? Vraag raad aan je diëtist om je op weg te zetten.

Door professioneel advies leer je anders naar voeding kijken. De diëtist kan je helpen kiezen in het aanbod van voeding, maar jij behoudt de eindverantwoordelijkheid. De diëtist gaat samen met jou achterhalen waarom je eet. Door te beseffen waarom je eet krijg je een nieuwe kijk op voeding.