Passata uit eigen keuken

Zaterdag zag ik in onze serre nog wat tomaten die dringend verwerkt moesten worden. Ik gebruik de passata als basis voor tomatensaus, moussaka, pastasausen.

  • class=wp-block-jetpack-slideshow_image
    Laatste oogst
  • class=wp-block-jetpack-slideshow_image
    Halveren en kruiden toevoegen
  • class=wp-block-jetpack-slideshow_image
    Mix de tomaten
  • class=wp-block-jetpack-slideshow_image
    Passata

Waarom zelf passata maken?

Misschien vraag je je af waarom je zelf passata zou maken. Je vindt immers in elke winkel passata en klaargemaakte sausen.

Dit is waarom:

  • In deze passata zit geen toegevoegde suiker.
  • In de meeste pastasausen die je koopt, zit suiker. Als je passata uit eigen keuken gebruikt als basis voor een pastasaus start je met een gezond basisproduct.
  • In drukke periodes tover je met deze passata een fast food gerecht op tafel. Met wat verse groenten (champignons, courgetten, wortel), een eiwitbron en een potje passata uit je voorraad maak je snel een gezonde pastasaus.
  • Je verwerkt er je overschot van tomaten mee als je tomaten in de tuin hebt. Heb je zelf geen tuin? Koop dan een grote hoeveelheid tomaten als ze gunstig geprijsd staan.
  • Het is een leuke activiteit om met kinderen of kleinkinderen te doen. Ze zullen maar al te graag de velletjes uit de tomatenmassa vissen.

RECEPT

Ingrediƫnten

  • Tomaten
  • Tijm
  • Rozemarijn
  • Scheutje water

Voorbereiding

  • Snij de tomaten in twee en verwijder de harde kern.
  • Spoel de tijm en de rozemarijn af onder stromend water.

Bereiding

  • Breng de tomaten en de kruiden aan de kook in een bodempje water.
  • Laat 30 minuten sudderen op een middelmatig vuur.

Afwerking

class=wp-image-1218/

Je haalt de velletjes gemakkelijk van de tomaten.
  • Laat de massa een paar uur afkoelen.
  • Nu kan je gemakkelijk, met je vingers, de velletjes van de tomaten verwijderen.
  • Je verwijdert ook de tijm en de rozemarijn.
  • Je steekt de mixer in de tomaten en je mixt alles glad.

Bewaring

Je kan de passata zeker een week in de koelkast bewaren. Of giet de passata in diepvriespotjes. Zo heb je een voorraadje.

Variatie

Je kan ook nog uien of look toevoegen. Die stoof je dan even in de kookpot vooraleer je de tomaten toevoegt. Je mag de ui in grove stukken laten, want nadien mix je toch alles.