Prikkelbare darm

Het FODMAP-arm dieet

Het FODMAP-arm dieet is een medisch dieet dat de beste resultaten geeft bij de behandeling van spastisch colon. Meer dan 80 % van de patiënten bereikt een verbetering van zijn klachten. Deze patiënten krijgen eindelijk rust in de buik enkel door aanpassingen aan hun voeding. Dit is niet verwonderlijk, want voeding blijkt bij 50 tot 84 % van de patiënten de hoofdoorzaak te zijn van spastisch colon.

 

Kies voor professioneel voedingsadvies bij buikklachten

Op eigen houtje

Je kan op eigen houtje aan het FODMAP-arm dieet beginnen, maar uit de praktijk blijkt dat begeleiding door een diëtist de beste resultaten geeft. Het is bijzonder moeilijk om zonder gespecialiseerd advies FODMAP-arm te eten. Er moet immers een goed evenwicht ontstaan tussen FODMAP-arm eten en volwaardig eten.

Bovendien is bij sommigen het idee ontstaan dat FODMAPs schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Dit klopt niet: indien je geen prikkelbaredarmsyndroom hebt, zullen de FODMAPs je geen last bezorgen.

Zonder reden FODMAP-arm eten kan zelfs schadelijk zijn voor je gezondheid:

  • Een tekort aan vezels.
  • Minder vezels betekent minder gunstige darmflora.
  • Er kunnen tekorten ontstaan aan andere vitaminen en mineralen.
 

Kies voor een expert

De experise die ik als diëtiste heb opgebouwd over het FODMAP-arm dieet deel ik graag met mijn patiënten. Ik weet hoe groot de invloed is van buikklachten op je dagelijks leven. Ik maakte het immers mee met mijn dochters die allebei het prikkelbare darmsyndroom hebben. Wat een lijdensweg was me dat! En de vreugde na het FODMAP-arm dieet: geen buikpijn of opgezwollen gevoel meer na het eten!

Door mijn persoonlijke ervaring ken ik de praktisch uitvoering van het dieet tot in de finesses (recepten, tips voor vervangproducten, waarop letten als je voeding koopt …).

Ik bestudeerde de wetenschappelijke waarde van het dieet in mijn bachelorproef (online te consulteren in de bibliotheek van de Erasmushogeschool).

Ik blijf de wetenschappelijke literatuur over het dieet volgen en ben aangesloten bij een professioneel netwerk van gespecialiseerde diëtisten. Samen met deze gespecialiseerde collega’s wil ik dat het FODMAP-arm dieet op een correcte manier wordt toegepast zodat zoveel mogelijk mensen met PDS kunnen geholpen worden.

 

Tarieven

Vaak hebben we verschillende consultaties nodig om uit te zoeken hoe jij kan eten zodat je een rustige buik krijgt.

Hier vind je een overzicht van de tarieven.