Recept: Kleurige quinoa

Met het recept voor deze kleurige quinoa kan je alle kanten uit: vegetarisch, met vis of met ei, koud of warm.

recept

Voordelen van quinoa

Quinoa is een vezelrijk pseudograan. Ik schreef al een artikel over dit pseudograan.

Doordat het glutenvrij is, is het ideaal in een glutenvrij dieet.

Voor vegetariërs is het een interessante aanvullig op hun voeding: de eiwitten in quinoa hebben dezelfde kwaliteit als die in melk en eieren. Quinoa is een prima eiwitvervanger omdat het alle negen essentiële aminozuren bevat. Deze aminozuren zijn de bouwstenen van de eiwitten in ons lichaam.

Basisbereiding quinoa

Doe de quinoa in een zeef en spoel goed onder koud water. Hou de zeef minstens dertig seconden onder koud water en wrijf in de zeef met je vingers. Het laagje rond de korrels smaakt stoffig en bitter. Door te spoelen verwijder je deze bittere smaak.

Doe de quinoa in een kookpot en overgiet met gezouten water of een bouillon.

Breng aan de kook en kook in 20 minuten gaar.

Zie je een wit kiempje tevoorschijn komen? Dan is de quinoa gaar.

Giet af door een fijne zeef. Zorg dat de zeef fijn genoeg is zodat de quinoa niet wegspoelt.

Roer door met een vork en voeg eventueel een lepel olie toe voor de smaak.

Recept quinoa

Met dit gerecht kan je alle kanten uit:

  • Quinoa puur: door het eiwitgehalte in het graan hoef je geen extra eiwitbron toe te voegen.
  • Met gevogelte: lekker met een brochette van gevogelte (kip, kalkoen).
  • Liever vegetarisch: laat dan een handvol quorn meestoven met het groentenmengsel.
  • Visdag: bak een moot zalm of vis voor erbij.

Een restje van deze maaltijd is een basis voor een smakelijke en snelle lunch de volgende dag:

  • Verorber koud of warm. Overgiet met een dressing van honing en azijn.
  • Warm de quinoaschotel op en meng met wat zalmsnippers.
  • Bak een omelet en roer in reepjes door de schotel.