Rog: vis van het jaar 2021

Rog is uitgeroepen tot Belgische vis van het jaar 2021. Van de rog bestaan er 14 soorten. Hiervan worden er 3 soorten gevangen door onze Belgische vissers, dikwijls als een bijvangst van tong. De rog heeft zeer sterk ontwikkelde borstvinnen of “vleugels”. Vandaar de benaming rogvleugels. De ogen zitten aan de bovenzijde van de kop.

Rog is een kraakbeenvis (net als de haai). Hij heeft sterk ontwikkelde “vleugels”

Voedingswaarde

Net zoals de meeste vissen is een pure rogvleugel caloriearm: 100 gram bevat ongeveer 85 kcal. Per 100 gram tref je slechts 0,2 gram vet aan. Extra vet komt vooral door de bereidingswijze.
Ter vergelijking: 100 gram spek bevat 522 kcal en 53 gram (vooral verzadigd) vet.

Populair bij kinderen

Het lichaam van de rog is afgeplat. De vis heeft geen skelet met botten. Hij heeft geen graten, maar wel een set kraakbeentjes waarvan je het visvlees gemakkelijk kan verwijderen. Door de afwezigheid van graten is deze vis ideaal om kinderen vis te leren eten: ze wennen aan de smaak van vis zonder de vervelende graten.

Verse rog herkennen

Verse rog is lichtroze en voelt stevig aan. Hoe witter de vis, hoe ouder en hoe slapper het visvlees.

Bereiding: zo vers mogelijk!

Rog is geschikt voor tal van bereidingen, maar je moet hem wel vers eten. Maak hem zeker binnen de twee dagen na aankoop klaar, anders kan de vis een ammoniakgeur krijgen. In het kraakbeen zit immers een stof die bij het verouderen ammoniak afgeeft.

Tijdens de bereiding verkleurt het visvlees van roze naar wit, maar dat is normaal en heeft niets te maken met de versheid van de vis.

Bewaren

Rog steek je best niet zomaar in de diepvries. Doe je het toch dan moet je hem eerst pocheren. Pas nadien vries je de rog in samen met het pocheervocht.

Wanneer op zijn best?

Rog is het hele jaar verkrijgbaar, maar de kwaliteit is in het najaar (van juni tot maart) het best.

Recepten

Recepten en baktips vind je op de volgende sites: