Slaap en gewicht

Slaap en gewicht vormen een vicieuze cirkel.

Slaap je weinig dan zal je vaker last hebben van overgewicht.

Als je last hebt van overgewicht slaap je meestal slechter en heb je meer kans op bijvoorbeeld slaapapneu.

 

Te weinig slaap zorgt ervoor dat je je gewicht minder goed onder controle kan houden. De belangrijkste invloeden van te weinig slaap op je gewicht zijn:

  • Hongergevoel en eetlust verhogen
  • Minder impulscontrole
  • Calorierijk voedsel verkiezen
  • Minder verzadiging
  • Sabotage gewichtsverlies
  • Minder beweging
 
slaap en gewicht

Hongergevoel en eetlust verhogen

Je hongergevoel en eetlust verhogen door een gebrek aan slaap.

De invloed op hongergevoel en eetlust heeft in de eerste plaats te maken met de hormonen ghreline en leptine die je eetlust regelen. Slaap je te weinig dan stijgt het ghrelinehormoon dat het hongergevoel stimuleert. Tegelijkertijd wordt de leptinespiegel verlaagd die verzadiging aangeeft. Doordat deze hormonen door slaaptekort uit evenwicht raken is het resultaat dat we meer gaan eten en langer blijven eten omdat we het gevoel hebben niet verzadigd te zijn.

Grootscheepse experimenten tonen aan dat proefpersonen die maar 4 of 5 uur slaap kregen veel meer aten dan proefpersonen die 8 uur of meer sliepen.

Bij een variant van dit experiment kregen dezelfde deelnemers vier nachten van 8,5 uur slaap en 4 nachten van 4,5 uur slaap. De onderzoekers hielden in het oog hoeveel de deelnemers aten. In de periodes van korte slaap aten dezelfde personen meer dan in de periodes van lange slaap. Dit verschil liep op tot 1000 kcal tijdens de duur van het experiment! 

 

Verminderde impulscontrole

Nog een gevolg van weinig slapen is dat de impulscontrole in je hersenen vermindert. Hierdoor zal je sneller geneigd  zijn om extraatjes te eten.

 

Voorkeur voor calorierijk eten

Als je weinig slaapt zien we een verandering in wat je eet. Je zal meer geneigd zijn om te kiezen voor calorierijk voerdsel.  Slaap je weinig dan heb je een voorkeur voor meer snelle suikers in de vorm van zoete en zoete snacks.

 
colorful doodle, soda, cartoon-3042581.jpg

Minder verzadiging

Je gevoel van verzadiging vermindert door slecht te slapen. Hierdoor ga je meer eten en is de kans groot dat je gewicht ongewild toeneemt.

 

Gewichtsverlies gesaboteerd

Diëten leidt zelden of nooit tot blijvend gewichtsverlies. Probeer je bovendien te diëten als je onvoldoende slaapt dan zal je dieetpoging leiden tot verlies een van spiermassa in plaats van vet.

 

Minder beweging

Hoe minder je slaapt hoe minder energie je hebt en hoe minder je geneigd je zal zijn om bijvoorbeeld te gaan sporten. Wie veel stilzit verbruikt minder energie en heeft minder spiermassa. Spiermassa is een belangrijke factor om je lichaamsgewicht onder controle te houden, want 1 kg spieren verbruikt meer energie dan 1 kilogram vet.

 

Wil je meer weten over de invloed van voeding en slaap op een gezonde levensstijl?

Ja! Ik wil graag professionele begeleiding door een gespecialiseerde diëtiste!

Leg vandaag je afspraak vast in mijn online agenda.

Heb je bijkomende vragen?

Stuur me je vraag door via het contactformulier.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *