De behandeling van prikkelbare darm

Voeding kan een behandeling zijn voor een prikkelbare darm. In een vorig artikel over prikkelbare darm zagen we dat er een verband is tussen voeding en prikkelbare darm. Het merendeel van de patiënten heeft het gevoel dat eten ervoor zorgt dat hun symptomen van prikkelbare darm verergeren.

Uit onderzoek blijkt inderdaad dat meer dan 60 % van de patiënten de symptomen ziet verergeren na het eten. Zelfs vlak na de maaltijd kan er een reactie zijn. Een  van die snelle reacties is diarree.  Ik hoor in mijn praktijk vaak dat mensen om die reden altijd willen weten waar het dichtstbijzijnde toilet is.

Wat eet je best met een prikkelbare darm?

Voeding

Evenwichtig

Een gezonde en evenwichtige voeding is de basis voor rustige darmen.  Het loont de moeite om je voeding eens in kaart te brengen om op die manier te kijken of je voeding evenwichtig samengesteld is.  

Standaardadvies

Er circuleren een aantal adviezen over voeding bij prikkelbare darm:

 • Eet regelmatig en neem de tijd om te eten.
 • Sla geen maaltijden over en laat geen lange perioden tussen de maaltijden.
 • Drink voldoende, vooral water en cafeïnevrije dranken, zoals kruidenthee.
 • Beperk koffie en thee tot 3 kopjes per dag of ongeveer 750 ml.
 • Vermijd alcohol, frisdranken en fruitsap.
 • Eet meer vezels.
 • Eet minder vezels.
 • Beperk fruit.

Dieet voor prikkelbare darm: FODMAP-arm dieet

Het FODMAP-arm dieet geeft de beste resultaten bij de behandeling van prikkelbare darm.  Meer dan 80 % van de patiënten stelt een vermindering van zijn klachten vast. Door dit dieet toe te passen willen we achterhalen welke korte keten koolhydraten (FODMAPs) jouw darmklachten veroorzaken. Het einddoel is om jouw persoonlijke triggers te ontdekken en zo jouw klachten te verminderen.

behandeling

Deze positieve resultaten worden enkel gehaald indien het dieet op een correcte manier wordt toegepast onder begeleiding van een gespecialiseerde diëtist.

Complex dieet

Het FODMAP-arm dieet is zeer complex:

 • Het bestaat uit 3 fasen (eliminatie, herintroductie en stabilisatie) die alle drie noodzakelijk zijn.
 • Veel FODMAP-rijke voedingsmiddelen zijn gezonde voedingsmiddelen. Een volledige beperking is niet aangewezen voor je gezondheid. Zeker tijdens de eerste fase moet je voldoende alternatieven vinden om toch volwaardig te eten.
 • Je ondervindt meestal vrij snel verlichting van je klachten. Daarom is het verleidelijk om altijd in de eliminatiefase te blijven. Dit kan op den duur leiden tot een tekort aan vezels waardoor de darmflora beschadigd wordt. Door een gebrek aan vitaminen en mineralen kan de werking van ons immuunsysteem aangetast worden.

De behandeling van prikkelbare darm is maatwerk

In de praktijk zien we dat standaardadviezen weinig effect hebben, omdat ze niet op maat van de patiënt zijn. De ene heeft last van diarree terwijl een andere persoon geplaagd wordt door constipatie.

Ook bij patiënten die op eigen houtje een FODMAP-arm dieet opstarten, blijven de resultaten vaak uit. Dit komt doordat ze te weinig of teveel schrappen in hun eten.

Het is onmogelijk om een algemeen eetadvies te geven voor de behandeling van prikkelbare darm. Wat wel helpt is om goed uit te zoeken welke voeding jouw darm kan tot rust brengen.

Een gespecialiseerde diëtist

advies

De juiste voeding kiezen  is maatwerk en is daarom voor iedereen anders. Een gespecialiseerde diëtist kan je adviseren bij de aanpasingen die jij best doorvoert. Zo voorkom je dat je onnodig voedingsmiddelen weglaat.

Ik zie veel patiënten die vaak ten onrechte allerlei voedingsmiddelen vermeden hebben en op den duur niets meer durven eten. De voedingstekorten die ondertussen ontstaan zijn, kunnen aanleiding geven tot bijkomende klachten zoals vermoeidheid en slecht in je vel zitten.

Heb je een prikkelbare darm en wil je opnieuw een rustige buik?

Een gespecialiseerde diëtist kan je helpen om je klachten met 80 % te verminderen.

Mijn missie is om ervoor te zorgen dat je door professioneel voedingsadvies opnieuw een rustige buik krijgt. Ik ben een gespecialiseerde FODMAP diëtiste. Als lid van de FODMAPP groep heb ik me geëngageerd om me voortdurend bij te scholen in het FODMAP-arm dieet.

 

 

 

Wil jij steeds met volle goesting eten en genieten zonder buikpijn, diarree of constipatie? Wil jij eten zonder zorgen?

Ja! Ik wil graag professionele begeleiding door een gespecialiseerde diëtiste!

Leg vandaag je afspraak vast in mijn online agenda.

Heb je bijkomende vragen?

Stuur me je vraag door via het contactformulier.