Soorten voedingsadvies

In onderstaand menu vind je een overzicht van voedingsvragen waarvoor je bij mij terecht kan.
Ik heb me gespecialiseerd in:

 • voeding voor gezonde levenstijl/gezond gewicht
 • coaching bij emo-eten
 • voedingadvies bij allergie en intolerantie
 • voeding bij prikkelbare darm (FODMAP-arm dieet)
 • begeleiding vrouwen in alle levensfasen: van zwangerschap tot menopauze

Medische aandoeningen

Heb je een aandoening waarbij voeding een rol kan spelen dan kan je bij mij terecht. De tarieven voor dit advies vind je hier terug.

Wens je voedingsadvies bij diatetes type 1, sportvoeding, nierproblemen, veganistisch/vegetarisch eten, klinische voeding?
Contacteer me en dan verwijs ik je graag door naar een gespecialiseerde collega-diëtist.

Ik coach en begeleid je bij

 • Maag- en darmaandoeningen (vb. reflux, constipatie, diarree, moeilijke vertering)
 • Hart- en vaatziekten (vb. te hoge cholesterol, te hoge bloeddruk)
 • Ondervoeding (vb. ten gevolge van kanker of andere aandoeningen)
 • Een traject gezond gewicht
 • Zwangerschap of zwangerschapswens

Verloop consultaties medische aandoeningen

Eerste gesprek (intake)
De intake is een kennismakingsgesprek waarin ik jouw persoonlijke voorkeuren en leefsituatie wil leren kennen.
Door je gedetailleerd te bevragen kan ik nadien een gepersonaliseerd voedingsadvies voor jou maken.
Ik werk nooit met voorgedrukte adviezen. Elke patiënt krijgt een advies dat volledig op maat voor hem/haar uitgewerkt is.

Dit gesprek duurt ongeveer anderhalf uur.

Na ons gesprek werk ik voor jou een persoonlijk voedingsadvies uit. Dit advies overlopen we dan in de tweede consultatie.

Tweede consultatie

We overlopen het advies en overleggen hoe je de nieuwe voedingsgewoonten kan toepassen in je dagelijks leven. Deze consultatie duurt ongeveer 1 uur.

Opvolgconsultaties

We bekijken hoe het loopt met je nieuwe gewoonten. We zoeken naar oplossingen voor al jouw vragen.

Deze consultaties duren ongeveer een half uur.

Trajecten gezonde levensstijl

Heb je ook al van alles geprobeerd? Dan is het tijd voor een andere aanpak! Ik gids jou als een gps doorheen een traject gezonde levensstijl. Dit lukt het best in een traject. Jarenlange gewoontes verander je immers niet zomaar. Pas na een termijn zie je groei en vooruitgang.

Door te kiezen voor een traject geef je jezelf de kans om te groeien in je nieuwe levensstijl. Je kiest resoluut voor verandering en je gunt jezelf de tijd om die verandering te bereiken. Door een traject ga je een engagement aan: je hebt de vaste wil om iets te veranderen en je wil je daar maximaal voor inzetten.

Twijfel je of een traject iets voor jou is? Boek dan een gratis kennismakingsgesprek in mijn online agenda! Je hebt niets te verliezen! Tenzij een paar kilo’s.

Een overzicht van de verschillende trajecten:

Allergie en intolerantie

Je kreeg van de arts de diagnose van een voedingsallergie of een voedingsintolerantie. Ik leg je uit wat dit betekent voor jouw voedingspatroon. Je krijgt tips om een gezonde en lekkere voeding samen te stellen die volledig aangepast is aan jouw allergie of intolerantie.

Ik help je om te blijven genieten van je favoriete gerechten door aanpassingen voor te stellen. Je krijgt ook aangepaste recepten en tips voor etentjes en restaurantbezoek. Je krijgt productlijsten en ik help je om etiketten uit te pluizen zodat je steeds de juiste voedingskeuze kan maken.

Uitgebreide info over het verloop van de consultaties voor allergie en intolerantie vind je hieronder.

Intake
Tijdens dit eerste gesprek wil ik je graag beter leren kennen. Ik bevraag je medische voorgeschiedenis en noteer je klachten. We bekijken welke impact deze klachten hebben op jouw dagelijks leven.

Dit intakegesprek duurt ongeveer 1u tot 1u30.
Eventueel krijg je een eetdagboekje mee dat je tegen de volgende consulatie invult. Op die manier krijgen we een beter inzicht in jouw eetpatroon en de link met je allergie of intolerantie zodat we gerichter advies kunnen geven.

Na het intakegesprek stel ik een persoonlijk advies op voor de volgende consultatie.

Tweede consultatie
Na 1 tot 2 weken zie ik je terug.

We bekijken je eetdagboek en combineren dat met de gegevens uit de anamnese.

Indien ik alle informatie over jouw allergie of intolerantie in kaart gebracht heb, geef ik je een persoonlijk voedingsplan mee.
Dit consult neemt ongeveer een uur in beslag.

Je krijgt, afhankelijk van jouw aandoening, een aantal documenten mee:

 • Informatieblad over jouw allergie of intolerantie
 • Lijsten met geschikte voedingsmiddelen
 • Boodschappenplanner en tips om te winkelen
 • Tips om buitenhuis te eten
 • Voorbeeld dagmenu
 • Recepten

Verdere opvolgconsulten
We bekijken telkens hoe de voedingsaanpassingen voor jou verlopen. Breng gerust verpakkingen mee zodat we de ingrediënten kunnen bekijken om te zien of dat bepaald product in jouw voedingsadvies past.

Het aantal opvolgconsulten is geheel volgens jouw voorkeuren en wordt gestuurd door de informatie die jij nodig hebt.

Reken voor deze consulten ongeveer een half uur.

Prikkelbare darm/FODMAP-arm

Je kreeg van je arts de diagnose spastisch colon en wenst begeleiding bij het FODMAP-arm dieet. Door specifieke voedingsaanpassingen zorgen we ervoor dat je weer een rustige buik krijgt.

Het dieet bestaat uit 3 fasen: elimineren, herintroduceren en stabiliseren.

Eliminatiefase
Deze fase start met een eerste gesprek dat 70 tot 90 minuten duurt.
Samen met jou bekijk ik uitgebreid je klachten.
Eventueel geef ik je een eetdagboek mee zodat we je voeding in kaart kunnen brengen.

Hoe meer informatie ik kan verzamelen over je voeding hoe beter. De voedingsmiddelen die we beperken tijdens de eliminatiefase hangen samen met jouw specifieke klachten.

Ik zie je na een week terug en dan beslissen we op basis van je eetdagboek en de gegevens uit de eerste consultatie hoe we het dieet concreet aanpakken.

Herintroductiefase
Na de eliminatiefase starten we met de herintroductiefase. Nadat je het FODMAP-arm dieet gedurende enkele weken gevolgd hebt, worden de FODMAP’s een voor een opnieuw geïntroduceerd in je eetpatroon.

De herintroductiefase is erg belangrijk en dient om te vermijden dat je de voedselinname onnodig beperkt, want FODMAP-rijke voedingsmiddelen zijn meestal gezonde voedingsmiddelen. Indien je geen last ervaart van bepaalde producen is het niet verstandig om ze blijvend uit je dieet te schrappen.

Stabilisatiefase
Je hebt nu alle producten uit de eliminatiefase getest en bent nu in het eindstadium van het dieet. Je kan nu nog uitgebreider gaan testen: vb. FODMAP’s die je maar sporadisch eet.

Jonge of oudere vrouw?

Kinderwens

Heb je een kinderwens? Een gezonde levensstijl is de beste investering in de gezondheid van je baby. Door ongezonde voeding of een voeding met tekorten bestaat de kans dat het embryo zich minder goed ontwikkelt. Door reeds voor de zwangerschap gezond te eten/leven geef je het embryo een optimale start.

Zwanger ben je met 2

Het is een goed idee om de voedingsinname van beide toekomstige ouders te bekijken zelfs van voor er van een zwangerschap sprake is. Op basis daarvan krijgt het koppel een uitgebreid advies om in optimale omstandigheden aan een zwangerschap te beginnen.


Gezond zwanger

Eet niet zomaar voor 2 tijdens de zwangerschap. Door een te hoge gewichtstoename loop je het risico op een zware baby (en hierdoor keizersnede).

Is er na de bevalling nog een kinderwens? Overgewicht tijdens de eerste zwangerschap hangt samen met een verhoogd risico op complicaties bij een volgende zwangerschap.

Gezond ontzwangeren

Een gezond startgewicht bij de zwangere mama zorgt ervoor dat de zwangerschapskilo’s na de bevalling sneller verdwijnen.

Na de zwangerschap is het een goed idee om je gewicht regelmatig te controleren.

Menopauze

De meeste vrouwen merken dat er in de loop van de jaren enkele kilootjes bijkomen. Dit is vooral het geval rond de menopauze. Je lichaam moet wennen aan allerlei veranderingen. Voel je je niet gelukkig in je vel, omwille van het cijfer op de weegschaal? Tijd om eens te bekijken wat je eraan kan doen.

De menopauze is een nieuwe fase in je leven als vrouw. Je kan maar beter stralend voor de dag komen!