Advies voor Jan en alleman

Betrouwbaar voedingsadvies is maatwerk. Het is bovendien wetenschappelijk onderbouwd en gebaseerd op onafhankelijk onderzoek.

Tik eens de zoekopdracht “gezond eten” in? Hoeveel antwoorden krijg je?
Ook in de media krijg je heel wat tips en advies over gezonde voeding.

Zijn de volgende adviezen wetenschappellijk onderbouwd:

  • “Verlies nog snel 18 kg voor de feestdagen met onze wonderdrank”
  • “Voor mij geen Corona: Met dit voedingssupplement boost je je immuniteit”
  • “Brood en aardappelen zijn dikmakers”
  • “Volg het soepdieeet en vermager 4 kg per week!”
  • “Het wordt winter, slik snel een extra dosis vitamine D”

In België is de diëtist door de wetgever erkend als voedingsprofessional. Het beroep van diëtist is sinds 1997 wettelijk erkend (KB van 19 februari 1997).

Diëtist is officeel erkend

Diëtist is een paramedisch beroep

De diëtist is een paramedicus (net zoals kinesitherapeut of audioloog bijvoobeeld).

Je kan je dus niet zomaar vestigen als diëtist. Een diëtist kan zijn beroep uitoefenen indien hij afstudeert als professionele bachelor aan een hogeschool. Na zijn studies mag hij zich bachelor in de voedings- en dieetkunde noemen.

Consulenten

Je vindt ook tal van voedingsconsulenten, voedingscoaches, gezondheidstherapeuten, gewichtsconsulenten, wellness consulenten, leefstijlconsulenten die niett beschikken over een erkend diploma.

Dikwijls volgen deze consulenten een korte (vaak dure) opleiding van enkele weken of avonden. Deze opleidingen worden niet door de overheid gecontroleerd en er zijn geen kwaliteitsvereisten aan verbonden. De cursisten krijgen na afloop een getuigschrift, maar geen officieel diploma.

Onwettig uitoefenen van de geneeskunde?

Consulenten mogen enkel advies geven aan gezonde mensen.
Indien een consulent vaststelt dat zijn klant aandoenningen heeft zoals bijvoorbeeld een verhoogde bloeddruk, obesitas of diabetes dan is hij verplicht om die persoon door te verwijzen naar een arts.

Indien de consulent een persoon met een medische aandoening toch behandelt, loopt hij een groot risico. Op dat ogenblik verricht hij immers een behandeling zonder aan de wettelijke voorwaarden te voldoen. Dit kan leiden tot gerechtelijke vervolging wegens het onwettig uitoefenen van de geneeskunde.

De diëtist kan ook een coach zijn

De diëtist levert meer dan enkele tips of een kort voedingsschema. Er is ook aandacht voor de leefstijl van de patiënt (werk, slaap, stress). Problemen met voeding zijn vaak emotioneel van aard of hebben met trauma te maken. Een aantal diëtisten helpt ook bij de aanpak van de achterliggende problemen. Op dat ogenblik geven coachende vaardigheden een meerwaarde aan de consultaties. Zelf heb ik een intensieve opleiding gevolgd om patiënten te kunnen coachen.

Een slechte relatie met voeding kan je niet oplossen in enkele consultaties. Om die reden wordt vaak met een traject gewerkt om betere resultaten te halen.

Voedingsadvies is individueel (maatwerk)

Via een online beweegprogramma krijg je vaak voedingsadvies bij aankoop van bepaalde voedingssupplementen. Bij de krant vind je een gratis boek over gezonde voeding. Op Google vind je allerlei dieet- en eetschema’s. Heeft de diëtist dan nog een meerwaarde?

Jan en Peter willen meer weten over gezond eten

Laat ons een kijkje nemen in het leven van Jan en Peter!

Betrouwbaar voedingsdvies is individueel
Jan is een fitte vijftiger. Hij houdt van lekker eten. Op de site van het Vlaams Instituut voor Gezond Leven heeft hij zijn BMI berekend en hij ziet dat hij een BMI van 29 heeft. Hij stelt vast dat dit overgewicht betekent.
Hij maakt zich toch wat zorgen en besluit naar de huisarts te gaan.
Na onderzoek blijkt dat Jan kerngezond is: zijn cholesterol valt binnen de normale waarden. Zijn hart klopt regelmatig, zijn bloeddruk is uitstekend.
Maar hij zou toch graag enkele kilootjes kwijtspelen, want hij heeft gehoord dat overgewicht een risicofactor is bij tal van aandoeningen.
Maar hoe begint hij daaraan?
Betrouwbaar voedingsadvies is maatwerk
Peter is een fitte vijftiger. Hij houdt van lekker eten. Hij heeft al een aantal jaren last van een verhoogde cholesterol. Zijn dokter zegt dat medicatie nog niet nodig is. Op de site van het Vlaams Instituut voor Gezond Leven heeft hij zijn BMI berekend en hij ziet dat hij een BMI van 29 heeft. Hij stelt vast dat dit overgewicht betekent.
Hij maakt zich toch wat zorgen en besluit nogmaals naar de huisarts te gaan.
Na onderzoek blijkt dat zijn cholesterol verder gestegen is en dat zijn bloeddruk verhoogd is.
De dokter schrijft dit keer wel medicatie voor. De dokter vertelt dat er een verband kan zijn tussen zijn voeding en zijn klachten.
Peter denkt dat het misschien een goed idee is om zijn voeding wat aan te passen.
Maar hoe begint hij daaraan?

Toevallig zien Jan en Peter enkele dagen later in een plaatselijke krant een aankondiging voor een kookworkshop met groenten. Ze schrijven zich in, want misschien is dat goed om wat gewicht te verliezen.
De lesgever is een voedingsconsulent. Na afloop krijgen ze een kaartje mee. Ze besluiten om eens een afspraak te maken bij deze consulent.

Dezelfde voeding voor Jan en Peter?

Jan verschijnt op de afspraak. De voedingsconsulent stelt vast dat Jan geen medicatie neemt en geen enkele lichamelijke klacht heeft. Ze geeft hem recepten mee om meer variatie te brengen in zijn eten.

Peter arriveert bij de consulent en die hoort dat Peter medische problemen heeft en medicatie neemt. De consulent weet dat hij geen voedingsadvies mag geven omdat Peter een medische aandoening heeft. De consulent moet Peter doorverwijzen naar een gespecialiseerde hulpverlener.

Peter op consultatie bij de diëtist

In het geval van Peter is het duidelijk: Peter kan enkel voedingsadvies krijgen van een diëtist omdat hij medische problemen heeft.

De diëtist ondervraagt Peter gedetailleerd over zijn voeding en zijn medische klachten (voedingsanamnese). Op die manier brengt de diëtist de voedingsgewoonten van Peter in kaart.

Het advies is maatwerk, want het zal zoveel mogelijk aansluiten bij de gewoonten van Peter. De diëtist geeft voedingstips om het cholesterolgehalte te verlagen en de bloedruk onder controle te houden. Op die manier wordt de diagnose van de dokter vertaald naar concreet voedingsadvies.Op die manier past het advies in het leven van Peter. Petewil op zondag samen met zijn gezin frietjes kunnen eten.

Peter leert andere voedingskeuzes maken door etiketten te leren lezen. Hij eet graag ontbijtgranen en kan die blijven eten. Dankzij zijn diëtist heeft hij de kennis om bewust te kiezen in het rek van de ontbijtgranen. Zijn eten is even smakelijk, maar levert nu voedingsstoffen van hoge kwaliteit.

Op die manier werkt Peter aan een gezonde levenstijl. Door kleine aanpassingen aan zijn voeding zal hij als bonus enkele kilootjes verliezen. Dit gewichtsverlies heeft bovendien een gunstige invloed op zijn bloedruk.

Jan op consultatie bij de diëtist

Heeft de diëtist ook een meerwaarde voor Jan? Hij heeft immers geen medische aandoening.

Voor Jan is het goed om te weten dat een diëtist zowel gezonde als zieke mensen begeleidt.
Bij Jan zal de diëtist eveneens een grondige voedingsanamnese afnemen. Hierbij wordt rekening gehouden met zijn (familiale) medische voorgeschiedenis. Door kleine ingrepen in zijn voedingspatroon zal de diëtist Jan helpen om op duurzame wijze enkele kilootjes te verliezen.

Aan een gezond persoon geeft een diëtist advies en tips om een gezonde levensstijl te behouden. Door zijn medische achtergrond is de diëtist een belangrijke partner inzake gezondheidspreventie. De diëtist zet mensen ertoe aan om gezond te eten, voldoende te bewegen, aandacht te hebben voor een gezond slaappatroon en om aan preventie te doen (vb. patiënten motiveren om deel te nemen aan de bevolkingsonderzoeken naar dikkedarmkanker, borstkanker).

Maatwerk bij de diëtist

Doordat de diëtist steeds maatwerk levert is elk advies individueel. Een voedingsadvies voor patiënt X is niet noodzakelijk een goed advies voor patiënt Y. Wat wel zeker is: bij de diëtist krijg je steeds betrouwbaar en wetenschappelijk onderbouwd voedingsadvies!