Voedingsadvies

Ik geef voedingsadvies bij diverse aandoeningen. In onderstaand menu vind je een overzicht van mogelijke voedingsvragen waarvoor je bij mij terecht kan.

Algemeen voedingsadvies

Ik geef voedingsadvies aan gezonde en zieke mensen. Ik kan je adviseren over een gezond voedingpatroon zodat je steeds energiek bent. Heb je een aandoening waarbij voeding een rol kan spelen dan krijg je ook hiervoor de gepaste adviezen. Ik coach en begeleid je bij:

 • Maag- en darmaandoeningen (vb. reflux, constipatie, diarree, moeilijke vertering)
 • Hart- en vaatziekten (vb. te hoge cholesterol, te hoge bloeddruk)
 • Diabetes
 • Ondervoeding (vb. ten gevolge van kanker of andere aandoeningen)
 • Gezond afslanken
 • Vrouwen met een zwangerschapswens of zwangere vrouwen
 • Eetproblemen in de breedste zin van het woord: van ondergewicht tot eetbuien

Uitgebreide info over het verloop van de consultaties voor algemeen voedingsadvies vind je hieronder.

Intake
De intake is een kennismakingsgesprek waarin ik jouw persoonlijke voorkeuren en leefsituatie wil leren kennen. Ik vraag ook je medische achtergrond na, daarom is het goed om een medicatielijstje mee te nemen. Een recente uitslag van een bloedonderzoek mag je ook meebrengen. Dit gesprek duurt ongeveer 1 uur. Ik geef je onmiddellijk enkele tips mee die je de komende weken kan toepassen.

Na ons gesprek werk ik voor jou een persoonlijk voedingsadvies uit. Dit advies overlopen we dan in de tweede consultatie.

Indien je dat wenst, word je ook gewogen. Dit is geen verplichting. Je kan er ook voor opteren dat enkel de diëtiste het gewicht op de weegschaal ziet.

Tweede consultatie

We overlopen je persoonlijk voedingsplan en overleggen hoe je de nieuwe voedingsgewoonten kan toepassen in je dagelijks leven. We kijken hoe je verstandig, voordelig en gezond inkopen doet. Deze consultatie duurt ongeveer 1 uur.

Na deze consultatie kan je ook kiezen voor een winkeloefening om het voedingsadvies nog beter te kunnen toepassen in de praktijk. Eventueel kan je dit bezoek plannen met familie of vriend(inn)en.

Verdere consultaties

Tijdens de vervolgconsultaties worden gedurende een half uur een aantal thema’s verder uitgediept.

We focussen op bepaalde voedingsthema’s. We kiezen deze thema’s in overleg. Wens je bijvoorbeeld hulp bij de aankoop van bepaalde voedingsmiddelen? Wil je leren om zelf voedingsetiketten correct te leren lezen? We kunnen ook bijvoorbeeld de menukaart van je favoriete restaurant overlopen om de beste keuzes uit te pluizen.

Elke consultatie bestaat de mogelijkheid om gewogen te worden.

Hoeveel tijd tussen de afspraken?

Jij bepaalt om de hoeveel tijd je terug wenst te komen. Sommige patiënten komen graag op geregelde tijdstippen terug omdat ze zich dan beter gemotiveerd voelen om hun levensstijl aan te passen. Andere patiënten komen enkel terug indien ze met vragen zitten over hun voeding.

Pakketten

Omdat blijkt dat mensen die blijvend begeleid worden vaak beter hun levensstijl aanpassen, bestaat de mogelijkheid om in te tekenen voor een pakket. Door gebruik te maken van het pakket daalt het tarief zodat het haalbaar blijft om langere tijd begeleid te worden.

Momenteel bied ik twee voordeelpakketten aan van 5 of 10 consultaties.

Allergie en intolerantie

Je kreeg van de arts de diagnose van een voedingsallergie of een intolerantie. Ik leg je uit wat dit betekent voor jouw voedingspatroon. Je krijgt tips om een gezonde en lekkere voeding samen te stellen die volledig aangepast is aan jouw allergie of intolerantie.

Ik help je om te blijven genieten van je favoriete gerechten door aanpassingen voor te stellen. Je krijgt ook aangepaste recepten en tips voor etentjes en restaurantbezoek. Je krijgt productlijsten en ik help je om etiketten uit te pluizen zodat je steeds de juiste voedingskeuze kan maken.

Uitgebreide info over het verloop van de consultaties voor allergie en intolerantie vind je hieronder.

Intake
Tijdens dit eerste gesprek wil ik je graag beter leren kennen. Ik bevraag je medische voorgeschiedenis en noteer je klachten. We bekijken welke impact deze klachten hebben op jouw dagelijks leven.

Dit intakegesprek duurt ongeveer 1u tot 1u30.
Eventueel krijg je een eetdagboekje mee dat je tegen de volgende consulatie invult. Op die manier krijgen we een beter inzicht in jouw eetpatroon en de link met je allergie of intolerantie zodat we gerichter advies kunnen geven.

Na het intakegesprek stel ik een persoonlijk advies op voor de volgende consultatie.

Tweede consultatie
Na 1 tot 2 weken zie ik je terug.

We bekijken je eetdagboek en combineren dat met de gegevens uit de anamnese.

Indien ik alle informatie over jouw allergie of intolerantie in kaart gebracht heb, geef ik je een persoonlijk voedingsplan mee.
Dit consult neemt ongeveer een uur in beslag.

Je krijgt, afhankelijk van jouw aandoening, een aantal documenten mee:

 • Informatieblad over jouw allergie of intolerantie
 • Lijsten met geschikte voedingsmiddelen
 • Boodschappenplanner en tips om te winkelen
 • Tips om buitenhuis te eten
 • Voorbeeld dagmenu
 • Recepten

Eventueel plannen we een winkelbezoek in of help ik je bij het samenstellen van een online boodschappenlijstje met geschikte producten.

Verdere opvolgconsulten
We bekijken telkens hoe de voedingsaanpassingen voor jou verlopen. Breng gerust verpakkingen mee zodat we de ingrediënten kunnen bekijken om te zien of dat bepaald product in jouw voedingsadvies past.

Het aantal opvolgconsulten is geheel volgens jouw voorkeuren en wordt gestuurd door de informatie die jij nodig hebt.

Reken voor deze consulten ongeveer een half uur.

FODMAP-arm

Je kreeg van je arts de diagnose spastisch colon en wenst begeleiding bij het FODMAP-arm dieet. Door specifieke voedingsaanpassingen zorgen we ervoor dat je weer een rustige buik krijgt.

Een beknopt overzicht van dit dieet vind je in een korte presentatie die ik maakte voor de Nutrifacts Award.

Het dieet bestaat uit 3 fasen. Uitgebreide uitleg over de begeleiding bij elke fase vind je hieronder.

Eliminatiefase
Deze fase start met een uitgebreid consult dat 70 tot 90 minuten duurt. Samen met jou bekijk ik uitgebreid je klachten. We analyseren je eetpatroon en ik geef je een eetdagboek mee dat je de volgende dagen invult.

Ik zie je na een week terug en dan beslissen we op basis van je eetdagboek en de anamnese hoe we het dieet aanpakken.
Je krijgt dan een aantal tools mee om jou te helpen:

 • Informatie over FODMAP in het algemeen
 • Lijsten met geschikte voedingsmiddelen
 • Boodschappenplanner
 • Tips om buitenhuis te eten
 • Voorbeeld dagmenu
 • Weekmenu’s met recepten

Wie dat wenst kan uitleg krijgen over het gebruik van de applicatie FODMAPP. Met deze app kan je snel FODMAP-arme producten en recepten zoeken.

Deze eerste fase duurt gemiddeld 2 tot 4 weken weken omdat dit voor de meerderheid van de patiënten al een grote verbetering van hun klachten geeft.

Tijdens de eliminatiefase zie ik je na 14 dagen terug voor een opvolgconsult waarin we een eerste evaluatie maken. We bekijken de moeilijkheden waarmee je af te rekenen hebt en welke verlichting van je klachten er zijn. We analyseren de resultaten van je eetdagboekje. Eventueel plannen we een winkelbezoek in of ik help je bij het samenstellen van een online boodschappenlijstje met geschikte producten. Dit vervolgconsult neemt ongeveer 30 minuten in beslag. Je kan vragen stellen over producten waaraan je twijfelt of verpakkingen meebrengen. Heb je behoefte aan extra informatie dan plannen we extra opvolgconsulten in tijdens deze fase. We evalueren telkens hoe het dieet verloopt en je kan vragen stellen. Dit aantal consulten is geheel volgens jouw voorkeuren. Het is mogelijk dat er geen aanvullende vervolgconsulten zijn indien je geen vragen hebt.

Herintroductiefase
Na de eliminatiefase starten we met de herintroductiefase. We bespreken hoe je deze fase moet aanpakken. Reken voor deze consultatie ongeveer 1 uur. Nadat je het FODMAP-arm dieet gedurende enkele weken gevolgd hebt, worden de FODMAP’s een voor een opnieuw geïntroduceerd in je eetpatroon.

De herintroductiefase is erg belangrijk en dient om te vermijden dat je de voedselinname onnodig beperkt, want FODMAP-rijke voedingsmiddelen zijn meestal gezonde voedingsmiddelen. Indien je geen last ervaart van bepaalde producen is het niet verstandig om ze blijvend uit je dieet te schrappen. Ik geef je een handig boekje mee om een overzicht van de geteste producten bij te houden. Bijkomende consulten tijdens deze fase duren 30 minuten.

Stabilisatiefase
Je hebt nu alle producten uit de eliminatiefase getest en bent nu in het eindstadium van het dieet. Je kan nu nog uitgebreider gaan testen: vb. verschillende FODMAP’s in dezelfde maaltijd combineren.

Het aantal consulten in deze fase is volgens jouw wens. Het kan zijn dat je af en toe behoefte hebt aan een update of dat er nieuwe producten zijn waaraan je twijfelt. Deze consulten duren ongeveer 30 minuten.

Lezingen en infosessies

Ben je lid van een vereniging en wil je je medeleden laten kennis maken met gezonde voeding? Ook voordrachten voor scholen, bedrijven of evenementen zijn mogelijk. Enkele mogelijke onderwerpen:

 • Hoe lees ik een verpakking
 • De voedingsdriehoek begrijpen en toepassen
 • De gezonde brooddoos
 • Infosessies over een voedingsonderwerp waar u graag meer over zou weten
 • Over suikers en suiker
 • Tips voor moeilijke etertjes
 • Voedselallergie
 • De behandeling van spastisch colon

Winkelbezoek

Individueel
We bezoeken samen de supermarkt waar je normaal je boodschappen doet. We lezen samen etiketten en beoordelen ze. Indien nodig zoeken we samen naar een alternatief aangepast aan jouw voeding.

Na afloop van deze sessie bezorg ik je ook een winkellijst die je tijdens een volgend bezoek aan de supermarkt kan gebruiken.

Je krijgt ook een folder met tips over goede keuzes.

Groep van max. 4 personen
Samen met enkele vriend(inn)en of je partner bezoeken we de supermarkt waar je regelmatig boodschappen doet. We pluizen etiketten uit en beoordelen ze. Indien nodig zoeken we samen naar een alternatief aangepast aan jullie voeding.

Na afloop van deze sessie bezorg ik jullie ook een winkellijst die jullie tijdens een volgend bezoek aan de supermarkt kunnen gebruiken.

Alle deelnemers krijgen ook een folder met tips over goede keuzes.

Workshops

Groep van max. 25 personen
Ideeën voor een workshop:
 • Koken voor een bepaalde aandoening (te hoge cholesterol, hoe maak ik zoutarme voeding, hoe verrijk ik voeding zodat een kankerpatiënt op krachten komt, …)
 • Budgetvriendelijk koken
 • Snelle, gezonde hapjes en alcoholvrije aperitieven
 • Hoe plan ik een weekmenu?
 • Koken in minder dan 30 minuten
 • Fastfood voor foodies
 • Een gezond ontbijt
 • Een gezonde picknick

Vraag gerust een offerte.