Voedselallergie of voedselintolerantie – deel 2

Voedselintolerantie

Enkele weken legde ik uit wat een voedselallergie is. In deze post kom je te weten wat een voedselintolerantie is.

Bij een intolerantie spreekt men niet van allergenen, want er is geen allergische reactie. Hier zijn het bepaalde prikkels of ‘triggers’ die klachten uitlokken.

De oorzaak ligt bij een tekort aan een bepaald enzym (nodig om eten te verteren) of aan een bepaalde stof in de voeding waar het lichaam niet goed op reageert. De reactie bij een intolerantie is veel milder dan bij een allergie. Je zal bij een intolerantie nooit te maken krijgen met een anafylactische shock (die levensbedreigend kan zijn). Klachten bij een voedselintolerantie zijn vooral misselijkheid en overgeven, buikpijn, diarree of constipatie.

Lactose-intolerantie is een voorbeeld van een intolerantie veroorzaakt door een tekort aan een enzym. Wie lactose-intolerant is, kan moeilijk melkproducten verteren. Het lichaam maakt immers te weinig (of geen) lactase aan. Dit enzym hebben we nodig voor de vertering van lactose.

Lactose (of melksuiker) bestaat uit 2 suikermoleculen die aan mekaar vasthangen: galactose en glucose. In de dunne darm moeten die twee suikermoleculen gesplitst worden om opgenomen te kunnen worden door de dunne darm. Heb je een tekort aan het enzym lactase dan kan de lactose niet gesplitst worden en komt de lactose onverteerd in de dikke darm terecht.Hierdoor krijg je klachten als winderigheid, diarree en buikpijn.

Voor intolerantie bestaat er geen officieel erkende test. Bepaalde labo’s bieden hiervoor wel een (vaak dure)  test aan, de zogenaamde IG G-test. Indien een persoon positief test op een IG G4-test betekent dit enkel dat de persoon reeds in contact is geweest met een bepaalde stof en dat het lichaam de stof herkend heeft als lichaamsvreemd. IG G4 bevindt zich steeds in het bloed als normale reactie van het immuunsysteem en het bewijst enkel dat het lichaam reeds in contact is geweest met bepaalde lichaamsvreemde stoffen.

Deze test is niet zonder gevaar. Sommige mensen beslissen op basis van deze test allerlei voedingsmiddelen te schrappen. Op den duur krijgen ze een eenzijdig eetpatroon met voedingstekorten. Bovendien ontstaat de angst om bepaalde producten te eten “omdat het zo in de test stond”.

Hoe kan je dan wel te weten komen of je intolerant bent voor bepaalde voeding? Door een diëtist te raadplegen die gespecialiseerd is in allergieën en intoleranties. Na een uitgebreid onderzoek van je klachten (anamnese) zal je diëtist je begeleiden om te achterhalen of bepaalde voedingsmiddelen klachten veroorzaken. Door deze professionele begeleiding vermijd je het risico op een verkeerde diagnose door een IG G4-test. Indien je bepaalde voedingsmiddelen toch dient te vermijden kan je rekenen op professionele begeleiding. De diëtist zal erover waken dat je geen voedingstekorten oploopt.