Waarom ik diëtiste werd

Hilde De Schuyteneer - Diëtiste

Ik ben gebeten door de link tussen voeding en gezondheid. Dietiste  worden was een roeping die later in mijn leven op mijn pad kwam.

In juni 2019 kwam mijn droom uit: ik studeerde af met grootste onderscheiding aan de Erasmushogeschool te Brussel. Exact dertig jaar eerder, in juni 1989, studeerde ik af aan de UGent als master in de taal- en letterkunde.

 
waarom ik dietiste werd

Kind van de sixties

Ik ben geboren op het einde van de sixties. In Geraardsbergen, de stad van de 3 M’s: mattentaarten, de Muur en Manneke Pis.

Ik heb altijd graag gelezen en daarom lag mijn eerste  studiekeuze voor de hand: master in de taal- en letterkunde (voor de oudere garde: licentiate in de Germaanse Filologie) aan de UGent. Tijdens mijn studies werd ik verliefd op de man van mijn leven en op Gent. Nadat we afgestudeerd waren, bleven we een tijdje plakken in Gent.

We keerden terug naar Geraardsbergen en voedden daar onze 4 kinderen op. Met volle goesting ben ik al die tijd thuisblijfmama geweest. Mijn grote hobby was koken, bakken en groenten uit de tuin verwerken. Toen onze kinderen studeerden in het hoger onderwijs was het voor mij tijd voor een nieuwe uitdaging.

 

Dietiste door prikkelbare darmsyndroom

Mijn dochters hebben allebei het prikkelbare darmsyndroom of spastisch colon. Wat een lijdensweg was dat! Toen de diagnose eindelijk gesteld werd, bleek dat de arts geen behandeling had.

Gelukkig kwamen we toen terecht bij een diëtiste die het FODMAP-arm dieet kende. Dit dieet was gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Het hielp meer dan 80 % van de patiënten af van hun buikklachten af.

Vanaf dan geen buikpijn of opgezwollen gevoel meer na het eten! Eindelijk wisten we waardoor de klachten veroorzaakt werden. Dat bleken gewone voedingsmiddelen te zijn!

 

Opnieuw studeren!

Door de duidelijke link tussen voeding en spastisch colon viel mijn frank. Iedereen reageert anders op dezelfde voeding. Het komt erop aan de juiste voeding voor de juiste persoon te vinden. Daar wou ik meer over weten! Ik schreef me in als werkstudent voor de bacheloropleiding voedings- en dieetkunde. Als werkstudent kon ik de opleiding gemakkelijker combineren met de zorg voor mijn gezin.

In juni 2019 kwam mijn droom uit: ik studeerde af met grootste onderscheiding aan de Erasmushogeschool te Brussel.

 

Coachen en inspireren

Sedert 2019 heb ik een zelfstandige praktijk in Geraardsbergen. Ik werk elke dag met plezier in mijn praktijk. Soms zeg ik wel eens dat mijn praktijk mijn vijfde kind is!

Mijn uitgangspunt is: jij kiest het doel. Dat is meestal: “Eten zonder zorgen”. Ik ben een gps die ervoor zorgt dat je onderweg duidelijke instructies krijgt. Vaak komen mensen bij mij terecht nadat ze al van alles geprobeerd hebben. Dan is dikwijls een intensievere begeleiding nodig. Dan is er vaak meer aan de hand. In het geval van emo-eten zullen we vaak stilstaan op onze route om aandacht te geven aan wat er tijdens de vorige reizen fout gelopen is. De snelste weg is dan niet altijd de beste, want blijvende verandering vraagt tijd.

Ik coach en inspireer je op weg naar een andere levensstijl. Dat doe ik door recente wetenschappelijke inzichten over voeding te vertalen naar jouw persoonlijke situatie.


Het is de bedoeling dat jij leert hoe je veranderingen in je voeding blijvend kunt maken. Bij een allergie of intolerantie zoeken we naar geschikte vervangingen zodat jij lekker en gevarieerd kan blijven eten.

 

Mijn sterkte: een persoonlijke aanpak

De ervaring leert dat alleen een persoonlijke aanpak werkt. Elke patiënt heeft immers zijn eigen verhaal. Ik kan geen “standaardadvies” geven, want pas tijdens de begeleiding ontdek ik waaraan jij nood hebt.

Vergeet dus het voorgedrukte A4’tje die je bij de klassieke diëtist krijgt!

De tijd van de dieetpolitie met strenge schema’s van wat je wel of niet mag eten is allang voorbij. Ik zal nooit voedingsmiddelen verbieden: je kan alles eten (behalve bij een medische noodzaak, allergie of intolerantie). Je leert anders eten met de focus op lekker eten. Met kleine ingrepen in je voeding kan je vaak grote resultaten bereiken.

 

Blog: voeding voor lichaam en geest

Voeding is de basis voor ons lichamelijk en geestelijk welzijn. Mijn blog is mijn speeltuin waar ik regelmatig inspirerende recepten of weetjes plaats. Je vindt er ook langere artikels over voeding en gezondheid of inspirerende teksten of gedachten.

 
mijn werkwijze

Een persoonlijke aanpak

Vrijblijvend gesprek

1

Opstarten traject

2

Opvolging

3