Week-of maandmenu deel 4

Duik in de
diepvries

Heb je geen eten gepland of heb je niet voldoende ingrediënten in de koelkast? De oplossing: een voorraad van bederfbare producten in de diepvries. Een diepvries is een investering met een hoog rendement.

Tips om tijd en geld te besparen met de diepvries:

  • Voorzie steeds een voorraad diepvriesgroenten als basis voor de warme maaltijd of om soep mee te maken.
    Voor soep vind je trouwens allerlei combinaties van diepvriesgroenten of zelfs mengelingen van soepen in diverse kleuren.
  • Heb je na het avondeten een groentenrestje? Vries het in. Als je de volgende keer soep maakt, verwerk je dit restje in de soep.
  • Heb je soep gemaakt? Vries dan steeds individuele porties in. Die zijn snel ontdooid. Serveer met brood en veel rauwkost en je hebt een volwaardige maaltijd.
  • Spaghettisaus kan je snel ontdooien. Kook er spaghetti of deegwaren bij en je hebt in een wip eten.
  • Maak een grote portie scampi’s met groenten en saus en vries een deel in. Dien op met enkele sneetjes (afbak)brood.
  • Zorg voor een voorraad wokgroenten en porties kip, vleesvervanger (quorn) of vis in de diepvries. Wok in een grote pan en voeg wokmie toe (hoef je meestal niet te koken).
  • Maak balletjes in tomatensaus met veel groenten en vries porties in. Bij thuiskomst warm je de balletjes op in de microgolf. Kook er een portie rijst of deegwaren bij.
  • Vries vlees, kip of vis zoveel mogelijk in individuele porties in. Koop je soms gezinsverpakkingen? Het loont de moeite om die te verdelen in individuele porties alvorens ze in te vriezen.
    Het voordeel is dat die nadien veel sneller ontdooien (steeds in de koelkast laten ontdooien).
    Hierdoor vermijd je bovendien verspilling, omdat je enkel ontdooit wat je nodig hebt.
  • Zorg voor een voorraad brood in de diepvries. Zo vermijd je dat je ’s morgens met honger naar de bakker moet.