Zomercitaat 2 augustus 2021

class=wp-image-4856/

Eten met vrienden of familie versterkt de vriendschaps- of familiebanden. Meestal kijken we uit naar deze etentjes. Het zijn momenten waarop we echt tijd maken om samen te zitten.

Vergeet ook niet te genieten van de gewone maaltijden samen met het gezin. Als gezin samen aan tafel zitten, heeft veel voordelen:

  • Samen eten als gezin is eerst en vooral gezellig. Je leert mekaar als gezin er beter door kennen.
  • Samen eten wil zeggen: aan een eet- of keukentafel zitten op een stoel zonder stoorzenders (smartphone, tv, krant, tablet, …). Op die manier kan je maximaal aandacht geven aan je tafelpartners. Het is het moment van de dag om de rest van de wereld even buiten te sluiten.
    Eten voor de tv met je bord op je schoot is echt geen goed idee.
  • Het tafelmoment is een onderdeel van de opvoeding van je kinderen. Opvoeden en voeden zijn nauw verwant met mekaar. Aan tafel kan je als gezin de dag overlopen. Er is plaats voor leuke en minder leuke dingen. Kinderen moeten voelen dat er ruimte en tijd is om te kunnen vertellen in een veilige omgeving. Een reden te meer om stoorzenders nooit toe te laten aan tafel.
  • Kinderen leren aan tafel dat men de tafelgenoten moet laten uitspreken en dat ze moeten luisteren naar de anderen aan tafel Ja, je kind mag een eigen mening hebben, maar het moet leren om daar op een rustige manier over te praten.
  • Samen aan tafel zitten is voordelig, want men kookt voor meer personen waardoor de maaltijdkost per persoon daalt. Bovendien is het vaak zo dat men gezonder kookt in gezinsverband.
  • Door samen te eten leer je je kinderen dat ze alles moeten proberen, niet alleen wat ze het liefst eten. Zo leren ze nieuwe smaken kennen.
  • Wie als kind geleerd heeft om samen te eten, leidt als volwassene vaak een evenwichtiger en gezonder leven. Door de regelmaat van samen te eten wordt er immers minder naar snacks gegrepen.