Glutenintolerantie of coeliakie

Glutenintolerantie of coeliakie

Coeliakie is een  auto-immuunziekte waarbij het lichaam zijn eigen afweersysteem aanvalt. Hierdoor wordt de dunne darm aangetast waardoor er minder voedingsstoffen opgenomen worden.

Hierdoor kan aandoening voedingstekorten veroorzaken.

Het lichaam reageert ter hoogte van de dunne darm op gluten (een soort eiwitten) in bepaalde graansoorten.

De darmvlokken raken beschadigd als deze regelmatig in aanraking komen met gluten. Als de ziekte niet ontdekt wordt, kan het zo erg worden dat er op den duur geen darmvlokken meer over zijn . Het oppervlak van de dunne darm wordt dan glad en is daardoor te klein om voedingsstoffen op te nemen. We zien bij deze patiënten een tekort aan vitaminen en mineralen en gewichtsverlies.

 
glutenintolerantie coeliakie

Behandeling glutenintolerantie

De behandeling bij coeliakie bestaat erin om alle voedingsmiddelen die gluten bevatten te schrappen. Dit dieet moet levenslang gevolgd worden om beschadiging van de dunne darm te vermijden.

Mag je dan geen brood meer eten?

Gelukkig bestaan er ook graansoorten die geen gluten bevatten.  Quinoa, teff, amaranth, polenta, boekweit, rijst, maïs, gierst en tapioca zijn glutenvrij op voorwaarde dat ze verwerkt worden in in een omgeving waar geen gluten voorkomen.

 

De diëtist en coeliakie

De diëtist geeft je advies omt ervoor te zorgen dat er in geval van coeliakie een evenwichtig voedingspatroon blijft bestaan.

Je moet alle glutenbevattende granen blijvend schrappen. Deze granen bevatten veel vezels en belangrijke vitaminen en mineralen. Je vindt ook veel informatie op de site van de Allergiediëtsten, waar ik ook deel van uitmaak.

Om te vermijden dat je voedingstekorten krijgt, gaan we op zoek naar volwaardige alternatieven.
Door mijn uitgebreide productkennis stel ik een menu met glutenvriie voeding op. Daarbij zoek ik zoveel mogelijk naar aansluiting bij de dingen die jij graag eet.

Hoe pak ik dat aan?

  • Ik geef je lijstjes met alternatieve producten.
  • Je krijgt een overzicht met (merk)namen van glutenvrije producten.
  • Ik help je ook bij het aanpassen van recepten.
  • Ik geef je een aantal geschikte recepten mee.
  • Hulp bij je winkelkeuze. Sommige bakkers of winkels zijn gespecialiseerd in glutenvrije producten (van lekker brood tot een lekkernij als gebak of pizza).

Met de hulp van een gespecialiseerde diëtist maak je steeds de juiste keuze en ben je zeker dat je geen klachten door je voeding krijgt.

 

Moet jij glutenvrij eten?

Ja! Ik wil graag professionele begeleiding door een gespecialiseerde diëtiste!

Leg vandaag je afspraak vast in mijn online agenda.

Heb je bijkomende vragen?

Stuur me je vraag door via het contactformulier.