Voedingallergie

Er is een groot verschil tussen een voedselintolerantie en een voedselallergie. Ook  de methodes om dit te testen zijn totaal verschillend. In enkele posts bekijken we achtereenvolgens wat is een allergische reactie (deel 1 ), wat verstaan we onder intolerantie (deel 2) en het buitenbeentje glutenintolerantie (deel 3).

Een voedselallergie is een abnormale reactie van ons afweersysteem (of immuunsysteem) op een voedingsbestanddeel  (meestal een voedingseiwit).

Voorbeelden van voedingsmiddelen die een allergische reactie kunnen veroorzaken.

Bij  het eerste contact met een bepaald  voedseleiwit (allergeen) is er nog geen reactie, maar het lichaam maakt wel antistoffen aan tegen dit allergeen. Deze antistoffen hebben de naam immoglobuline E. Dit immunoglobuline is steeds betrokken bij voedselallergie en bevindt zich op de slijmvliezen (luchtwegen, spijsverteringsstelsel) in ons lichaam.

Eigenlijk beschermt de IG E reactie ons lichaam tegen indringers van buitenaf. Bij een voedselallergie is deze reactie overdreven: ons lichaam ziet een bepaald voedingseiwit onterecht als gevaarlijke indringer. Dit heeft vervelende gevolgen bij een tweede contact met het allergeen.

Bij het tweede contact met het antigeen zal  het afweersysteem van het lichaam reageren door histamine vrij te geven. Immoglobuline E bindt zich aan de indringer en daarbij komt histamine vrij. Histamine verwijdt de bloedvaten en veroorzaakt dan de symptomen die kenmerkend zijn voor allergisch reactie (rode neus, rode ogen, gezwollen lippen). Een voedselallergie kan ook ernstige huidklachten zoals eczeem veroorzaken.

Stel je bent allergisch aan vis en je eet dat toch. Dan herkent immunoglobuline E bepaalde eiwitten in de vis (antigeen)  en reageert door het eiwit aan zich te binden en zo onschadelijk te maken.

Een allergie kan aangetoond worden door een bloedafname. De allergie kan verder aangetoond worden door (prik)testen op de huid.

De 14 allergenen die verplicht op de verpakking moeten vermeld worden.

Bepaalde voedingsallergenen (die een allergische reactie kunnen uitlokken) moeten steeds verplicht op de verpakking van voedingsmiddelen vermeld worden. Het gaat om 14 verschillende allergenen. Het FAVV bepaalt hoe deze informatie moet gegeven worden aan de consument. Soms bevat een voedingsmiddel een allergeen dat niet vermeld staat op de verpakking. Indien dit wordt vastgesteld, wordt de consument onmiddellijk op de hoogte gebracht. Dit gebeurt via de website van het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV).