Bloemkoolrijst of rijst met bloemkool?

Bloemkoolrijst of rijst met bloemkool

Je ziet het meer en meer in de rekken van de supermarkt liggen: bloemkoolrijst als vervanger van gewone rijst. Uiteraard kan je de bloemkool zelf raspen zodat je fijne korrels krijgt. De voorverpakte variant is handiger omdat je bespaart op tijd en afwas.

Zelf hou ik ervan om bloemkoolrijst met witte rijst te combineren. Op die manier combineer je de beste van alle werelden. Je krijgt voldoende energie binnen door de gewone rijst en door bloemkoolrijst toe te voegen krijg je extra vezels binnen.

Ik maakte kip in zoetzure saus volgens een recept van Jamie Oliver. De gewone rijst die bij het gerecht geserveerd wordt, mengde ik met bloemkoolrijst.

Ingrediënten voor de rijst met bloemkool

 • 125 gram rijst (los of in kookbuiltje)
 • 1 teentje knoflook
 • 400 gram bloemkoolrijst
 • 1 eetlepel sojasaus
 • olijfolie

Hoe maak je het?

Je kookt de rijst zoals aangegeven op de verpakking.

De knoflook hak je fijn en je fruit hem in een wokpan in wat olijfolie. Voeg de bloemkoolrijst eraan toe en roerbak enkele minuten.

Voeg de lepel sojasaus toe en kruid af met peper.

Roer de gare gekookte rijst door de bloemkoolrijst.

Serveertip

Gebruik een serveerring om de rijst op het bord te serveren. Zet de ring op het bord. Vul de serveerring en duw de rijst aan. Haal daarna voorzichtig de serveerring weg. Op die manier krijg je een taartje op het bord!

Lunch met feta – koude aardappelen

Lunch met feta en koude aardappelen

Het kost nauwelijks tijd om een lekkere lunch op tafel te toveren. In 1, 2, 3 ben je aan het smullen van een gezonde lunch.


In de koelkast stond een rest van koude aardappelen, blokjes feta en geraspte knolselder. Aanvullen met voorgesneden sla, kerstomaten en crackers met een hoog vezelgehalte voor extra energie. Een likje mayonaise met koolzaadolie geeft extra smaak en pit!

Darmklachten

Bij darmklachten denken we vaak aan constipatie of diarree. Maar wist je dat gewichtsproblemen of vermoeidheid ook kunnen wijzen op darmproblemen?

Darmklachten. Laat je begeleiden door diëtiste Hilde in Geraardsbergen.

Veel voorkomende darmproblemen

In het onderstaande lijstje vind je een opsomming van klachten die kunnen veroorzaakt worden door je darmen:

 • Problemen met de ontlasting zoals diarree, constipatie of voortdurend wisselen tussen diarree en constipatie.
 • Buikklachten zoals buikpijn, krampen, een opgezwollen gevoel of misselijkheid.
 • Een slechte vertering is een vaak gehoorde darmklacht. Door een slechte vertering ontstaan er bovendien andere problemen zoals:
  vermageren of net in gewicht toenemen
  slaapproblemen
  vermoeidheid
  haaruitval
  tekorten aan mineralen en vitamines

Oorzaken darmklachten

Diverse aandoeningen

Soms ligt een ziekte aan de basis van de darmklachten. We denken dan aan ontstekingsreacties in de darm zoals de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa, diverticulitis …

Diverse infecties met bacterieën, virussen of schimmels kunnen er ook voor zorgen dat onze darmen ziek zijn. Denk dan aan de klassieke voedselvergiftiging of buikgriep.

Voedingsallergieën en -intoleranties hinderen de normale darmwerking. Wie last heeft van een prikkelbare darm zal ook al gemerkt hebben dat bepaalde voeding de darm verstoort.

Sommige aandoeningen zoals coeliakie zorgen ervoor dat er minder voedingsstoffen opgenomen worden waardoor er tekorten ontstaan die op lange termijn de gezondheid schaden.

Leefstijl en stress

Stress en leefstijl (voeding, beweging) hebben eveneens een negatieve invloed op de werking van de darm. Stress heb echter nodig om te kunnen functioneren. Kom je echter nooit toe aan ontspanning na stress dan kan je klachten krijgen. Door langdurige of chronische stress verhoogt het risico op hoge bloeddruk, een hartaanval, een beroerte, chronische vermoeidheid, diabetes, obesitas en depressie.

Door aanhoudende stress werkt je immuunsysteem minder goed. Stress is ook de oorzaak en het gevolg van veel darmproblemen. Op den duur kan je in een vicieuze cirkel geraken: door stress krijg je darmproblemen zoals constipatie of diaree. Doordat je diarree of constipatie hebt, krijg je bovendien nog meer stress. Heb je een prikkelbare darm dan weet je dat stress vaak extra klachten geeft.

In de rest van het artikel bekijken we de invloed van stress op onze darmen.

Stress

Negatieve stress

Vaak zien we stress als iets negatief. Dit is vooral het geval als de stress lang aanhoudt (chronische stress). Bij darmklachten speelt dit soort stress zelfs een dubbele rol omdat stress zowel darmklachten kan veroorzaken als in stand houden.

Positieve stress

Soms heb je een energieboost nodig om in gang te schieten. Heb je vanavond een feestje gepland en ren je van hier naar ginder om alles in orde te krijgen? Dan helpt deze positieve of acute stress je om alles in goede banen te leiden. Acute stress is eigenlijk een overlevingsmechanisme. Hierdoor zijn we erin geslaagd om als mensensoort te overleven. Een voorbeeld laat zien wat er in ons lichaam gebeurt bij acute stress.

Een voorbeeld van stress als overlevingsmechanisme of acute stress

Beeld je eens het volgende in: je bent alleen thuis tijdens een avondje tv-kijken en je hoort een verdacht geluid.

Wat gebeurt er op dat moment:

 • Je schiet in de stress door het onverwachte geluid.
 • Al je zintuigen staan op scherp, want je zit midden in een stressvolle situatie.
 • Op dat moment verhoogt je hartslag en komt er meer adrenaline vrij.
 • Je reactievermogen versnelt.
 • Je staat klaar om te vechten of te vluchten.

Vals alarm?

Je stelt vast dat het geluid veroorzaakt werd door een emmer die door de wind over het terras rolde. Dan ebt de stress weg en kijk je rustig verder naar je tv-programma.

Chronische stress

Wat is het?

Soms wordt stress chronisch. Je lichaam bevindt zich dan voortdurend in een staat van alarm. Je blijft continu “verontrustende geluiden horen” en je komt niet meer tot rust.

Symptomen chronische stress

We spreken van chronische stress als we voortdurend slecht slapen, prikkelbaar en gespannen zijn of de neiging hebben om ons terug te trekken. Vaak hebben we een verminderde eetlust, maar het kan ook zijn dat je net meer zin voelt om te snoepen (vandaar dat je door stress kan aankomen of afvallen).

Invloed van chronische stress op onze darmen

Chronische stress heeft een enorme impact op onze spijsvertering: door stress stroomt er minder bloed naar de spijsvertering en ligt de vertering bijna stil. Doordat je lichaam denkt dat je in groot gevaar verkeert, gaat er geen energie naar eten verteren. Alle energie is nodig voor de spieren, om sneller te kunnen reageren (vechten of vluchten).

Doordat de darmfunctie vertraagt kunnen we klachten krijgen zoals maagpijn, verstopping of diarree, een opgeblazen buik.

Heb je voortdurend last van stress, dan kan je op lange termijn ernstige gezondheidsproblemen krijgen. Zeker ook omdat je immuunsysteem minder goed werkt als gevolg van stress.

Darmklachten: wat kan je eraan doen?

Heb je darmklachten? Bij de volgende klachten is het steeds aangewezen om onmiddellijk je arts te raadplegen:

 • Je hebt buikpijn en vermagert zonder dat je een dieet volgt.
 • Je merkt bloed op bij de stoelgang.
 • Je hebt de combinatie koorts en lage buikpijn.
 • Je hebt vooral ’s nachts klachten.
 • Er is een verband tussen je menstruatie en je klachten.
 • Na gebruik van medicatie, bepaalde voedingsmiddelen of genotsmiddelen verergeren de klachten.
 • De buikpijn begint na een zuiderse vakantie.
 • Je hebt langdurig diarree of een constipatie.
 • Klachten en symptomen die je al lang had, veranderen plots (vb. vroeger vaak diarree en nu meer constipatie).
 • Je maakt je zorgen over je gezondheid.

Je arts kan onderzoeken wat er aan de hand is. Vaak wordt er geen lichamelijke oorzaak gevonden van je klachten (zoals bij prikkelbare darm). Je dokter zal je in de meeste gevallen wel adviseren om je voeding aan te passen omdat er een duidelijke link bestaat tussen je voedigspatroon en de gezondheid van je darmen en spijsvertering.

Je darmen terug onder controle

Voeding en darmklachten

Darmklachten kunnen een enorme invloed hebben op je leven. Ook je sociale leven kan er onder lijden. Wie vaak last heeft van diarree vermijdt soms afspraken op restaurant uit vrees voor ongelukjes. Gelukkig zijn darmklachten vaak goed te beïnvloeden door aanpassingen in de voeding.

Een gespecialiseerde diëtist helpt je om je darmklachten onder controle te krijgen

Als diëtist breng ik de relatie tussen je voeding en je maag- en darmklachten in kaart. Ik help je om klachten te voorkomen en kan je begeleiden in het aanpassen van je eetpatroon. Ik leg de nadruk op praktische tips en adviezen waardoor een groot deel van de klachten verminderen of zelfs verdwijnen.

Eten als medicijn

Stress heeft een grote invloed op de werking van je darmen. Soms ontstaat een ongezonde levenstijl door teveel stress. Of het kan zijn dat stress de normale darmfunctie belemmert.

Onze darmen verwerken wat we eten, maar ze moeten ook de juiste voedingsstoffen krijgen om goed te kunnen werken. Ik bekijk samen met jou waar we winst kunnen halen om je darmen nog beter te laten functioneren. Kleine aanpassingen in je voeding geven vaak grote resultaten.

Vermageren door schoonmaken?

vermagren door schoonmaken

Vermageren door schoonmaken? Denk je “Dit is weer een of ander wondermiddel dat geen resultaat geeft? “. In deze blog geef ik je enkele redenen om snel je poetsgerief boven te halen. Je krijgt bovendien 2 tips om zelf een een ecologisch poetsmiddel te maken.

Wil je vermageren zonder dieet? Dan kies je een evenwichtig voedingspatroon en zorg je best voor wat extra beweging. Door te bewegen verbrand je immers calorieën, maar ook je conditie vaart er wel bij. Je versterkt je spieren, waardoor je meer energie verbruikt en daardoor voel je je fitter.

Om extra te bewegen hoef je zelfs je deur niet uit. Schoonmaken is immers ook bewegen.

Poetsen is een klus waar we vaak tegenop zien. Heb je dit karweitje al eens van een andere kant bekeken?

Je wordt blij van schoonmaken

Zet een muziekje op en vlieg erin. Herken je nadien dat blije gevoel als je hele huis fris ruikt?

Door de endorfines die vrijkomen door de vrolijke sfeer en de frisse geur krijg je een geluksgevoel net zoals bij het eten van chocolade.

Tip: maak je eigen ecologische en lekker geurende allesreiniger met het recept hieronder.

Minder stress

Zet je gedachten op nul en richt je volle aandacht op het werk waar je op dat moment mee bezig bent. Het enige waar je aan kunt denken is hoe je het best alles schoomaakt. Je hebt moeite gedaan, maar het resultaat mag gezien worden. Een opgeruimde leefomgeving zorgt voor een kalm en rustig gevoel.

Propere ruiten = propere geest

Voel je je minder goed in je vel dan ben je geneigd om alles te laten liggen. Je ziet minder helder als je door vuile ramen kijkt.

Doe het eens anders. Ben je in een neerslachtige bui? Begin dan op te ruimen en ramen te poetsen. Je zal zien: je voelt je in een mum van tijd stukken beter!

Weg met vet in je keuken en je lijf! Vermageren door schoonmaken

Wil je wat (winter)kilo’s kwijt? Je hoeft daarvoor niet uit je kot te komen! Je kan ook een work-out doen in je eigen huis. Door schoon te maken beweeg je extra. Bovendien verbrand je ook nog eens extra calorieën.

Je kan zelfs behoorlijk wat energie verbruiken door schoon te maken. Door een uur ramen te lappen verbruik je evenveel energie als door een uur te wandelen.

Tip: zoek je een drastische oplossing om je keuken te ontvetten? Maak dan eens een ecologische ontvetter met het recept hieronder.

Vermageren door schoonmaken. Weg met vet in de keuken en in je lijf!

Zoek je een drastische oplossing om je buikvet te lijf te gaan?

Kijk dan eens op mijn blog of mijn website. Door de zoekfunctie bovenaan rechts te gebruiken kun je snel en gericht zoeken naar bepaalde informatie.

Wil je individueel en professioneel voedingsadvies op maat met blijvend resultaat en lekkere recepten? Boek een afspraak bij diëtiste Hilde.

De behandeling van prikkelbare darm

Voeding kan een behandeling zijn voor een prikkelbare darm. In een vorig artikel over prikkelbare darm zagen we dat er een verband is tussen voeding en prikkelbare darm. Het merendeel van de patiënten heeft het gevoel dat eten ervoor zorgt dat hun symptomen van prikkelbare darm verergeren.

Uit onderzoek blijkt inderdaad dat meer dan 60 % van de patiënten de symptomen ziet verergeren na het eten. Zelfs vlak na de maaltijd kan er een reactie zijn. Een  van die snelle reacties is diarree.  Ik hoor in mijn praktijk vaak dat mensen om die reden altijd willen weten waar het dichtstbijzijnde toilet is.

Wat eet je best met een prikkelbare darm?

Voeding en PDS

Evenwichtig

Een gezonde en evenwichtige voeding is de basis voor rustige darmen.  Het loont de moeite om je voeding eens in kaart te brengen om op die manier te kijken of je voeding evenwichtig samengesteld is.  

Standaardadvies

Er circuleren een aantal adviezen over voeding bij prikkelbare darm:

 • Eet regelmatig en neem de tijd om te eten.
 • Sla geen maaltijden over en laat geen lange perioden tussen de maaltijden.
 • Drink voldoende, vooral water en cafeïnevrije dranken, zoals kruidenthee.
 • Beperk koffie en thee tot 3 kopjes per dag of ongeveer 750 ml.
 • Vermijd alcohol, frisdranken en fruitsap.
 • Eet meer vezels.
 • Eet minder vezels.
 • Beperk fruit.

Dieet voor prikkelbare darm: FODMAP-arm dieet

Het FODMAP-arm dieet geeft de beste resultaten bij de behandeling van prikkelbare darm.  Meer dan 80 % van de patiënten stelt een vermindering van zijn klachten vast. Door dit dieet toe te passen willen we achterhalen welke korte keten koolhydraten (FODMAPs) jouw darmklachten veroorzaken. Het einddoel is om jouw persoonlijke triggers te ontdekken en zo jouw klachten te verminderen.

behandeling prikkelbare darm

Deze positieve resultaten worden enkel gehaald indien het dieet op een correcte manier wordt toegepast onder begeleiding van een gespecialiseerde diëtist.

Complex dieet

Het FODMAP-arm dieet is zeer complex:

 • Het bestaat uit 3 fasen (eliminatie, herintroductie en stabilisatie) die alle drie noodzakelijk zijn.
 • Veel FODMAP-rijke voedingsmiddelen zijn gezonde voedingsmiddelen. Een volledige beperking is niet aangewezen voor je gezondheid. Zeker tijdens de eerste fase moet je voldoende alternatieven vinden om toch volwaardig te eten.
 • Je ondervindt meestal vrij snel verlichting van je klachten. Daarom is het verleidelijk om altijd in de eliminatiefase te blijven. Dit kan op den duur leiden tot een tekort aan vezels waardoor de darmflora beschadigd wordt. Door een gebrek aan vitaminen en mineralen kan de werking van ons immuunsysteem aangetast worden.

De behandeling van prikkelbare darm is maatwerk

In de praktijk zien we dat standaardadviezen weinig effect hebben, omdat ze niet op maat van de patiënt zijn. De ene heeft last van diarree terwijl een andere persoon geplaagd wordt door constipatie.

Ook bij patiënten die op eigen houtje een FODMAP-arm dieet opstarten, blijven de resultaten vaak uit. Dit komt doordat ze te weinig of teveel schrappen in hun eten.

Het is onmogelijk om een algemeen eetadvies te geven voor de behandeling van prikkelbare darm. Wat wel helpt is om goed uit te zoeken welke voeding jouw darm kan tot rust brengen.

Een gespecialiseerde diëtist

advies diëtist

De juiste voeding kiezen  is maatwerk en is daarom voor iedereen anders. Een gespecialiseerde diëtist kan je adviseren bij de aanpasingen die jij best doorvoert. Zo voorkom je dat je onnodig voedingsmiddelen weglaat.

Ik zie veel patiënten die vaak ten onrechte allerlei voedingsmiddelen vermeden hebben en op den duur niets meer durven eten. De voedingstekorten die ondertussen ontstaan zijn, kunnen aanleiding geven tot bijkomende klachten zoals vermoeidheid en slecht in je vel zitten.

Heb je een prikkelbare darm en wil je opnieuw een rustige buik?

Een gespecialiseerde diëtist kan je helpen om je klachten met 80 % te verminderen.

Mijn missie is om ervoor te zorgen dat je door professioneel voedingsadvies opnieuw een rustige buik krijgt. Ik ben een gespecialiseerde FODMAP diëtiste. Als lid van de FODMAPP groep heb ik me geëngageerd om me voortdurend bij te scholen in het FODMAP-arm dieet.

Wil jij steeds met volle goesting eten en genieten zonder buikpijn, diarree of constipatie?

Wil jij eten zonder zorgen?

Boek een afspraak bij diëtiste Hilde.

Prikkelbare darm zit niet tussen je oren – Oorzaken prikkelbare darm

Prikkelbare darm zit niet tussen je oren. Heb je buikpijn zonder dat een oorzaak wordt gevonden? Dan word je vaak naar huis gestuurd met de boodschap: “Het zit tussen je oren”. Wist je dat een gespecialiseerde diëtiste je kan helpen om je klachten onder controle te krijgen?

Prikkelbare darm zit niet tussen je oren

In een vorig blogbericht hadden we het over de klachten bij prikkelbare darm.

Bij een prikkelbare darm ziet de arts geen lichamelijke afwijkingen aan de darm. Ook in een bloedanalyse is niets te vinden. De arts stelt de diagnose prikkelbare darm nadat alle andere oorzaken van de maag- en darmklachten uitgesloten zijn.

Leer ermee leven

Een minder empathische arts durft soms besluiten dat het allemaal tussen de oren zit. Het advies is dan “om ermee te leren leven” Als patiënt ben je dan vaak teleurgesteld en voel je je aan je lot overgelaten. Doordat er geen medische oorzaak is lijkt het alsof er geen oplossing mogelijk is voor je klachten.

Wat jij ondertussen vaststelt is dat de buikpijn niet zomaar vanzelf verdwijnt nadat je de diagnose prikkelbare darm krijgt.

Stress

Door te zeggen dat prikkelbare darm tussen de oren zit, legt de arts de verantwoordelijkheid bij jou als patiënt.

Zeker als de arts er het magisch woord “stress” bijhaalt. Dan lijkt het zeker alsof de oorzaak volledig bij jou ligt.

In mijn praktijk zie ik dat stress inderdaad een rol speelt bij prikkelbare darm, maar het is zeker niet de enige oorzaak. Het is niet omdat je stress ervaart dat je je pijn of klachten inbeeldt. Op het moment dat je pijn ervaart  is maar een persoon die kan beoordelen of er pijn is en hoe erg die pijn is. En dat ben jij alleen!

Heb je door je prikkelbare darmen last van een gezwollen buik dan is dat geen inbeelding dat je na het eten je bovenste broekknop moet openzetten. Dan is je buik opgezwollen. Moet je een halfuur na het eten naar het toilet rennen dan is dat geen inbeelding.

Wat beweegt daar?

Een mogelijke oorzaak van prikkelbare darm zijn pijnklachten die ontstaan door een stoornis in het maag-darmkanaal door de bewegingen van de darm.

Die beweging in de darm is volstrekt normaal: het is immers de enige manier om de voedselbrij voort te bewegen. Door het beurtelings samentrekken van  2 soorten spieren ontstaat een voortstuwende beweging. Vergelijk het met de manier waarop een rups of regenworm zich voortbeweegt.

Die darmbewegingen komen bij elke mens voor. Hoe je die bewegingen voelt, hangt af van persoon tot persoon. Heb je een verhoogd gevoel van wat er gebeurt in je lichaam, dan kan je die bewegingen meer voelen. Indien dit een onaangenaam gevoel is spreek je van buikpijn.

Pijn kan je meten

Een vuiltje aan de lucht

Je darm kan ook uitzetten doorat er teveel lucht inzit. Bijvoorbeeld door te snel te eten of door gasvormende voeding. Ook dat kan ook pijn veroorzaken als je er gevoelig aan bent.

Dit soort pijn kunnen we meten. Er werd een test uitgevoerd bij een groep gezonde patiënten (= controlegroep) en een groep patiënten  met de diagnose prikkelbare darm.

Eerst werd er een anale sonde  ingebracht in het laatste deel van de dikke darm om de druk in de darm te meten. De sonde heeft bovenaan een ballon. Door die op te blazen, lijkt het of de darm gevuld is met stoelgang.

Pijndrempel

Dan wordt de druk geregistreerd en men vraagt aan de patiënt om de pijn te beschrijven. Uit het onderzoek bleek dat de pijndrempel bij de gezonde controlegroep hoger ligt dan bij de patiënten met prikkelbare darm.

De pijn die gepaard gaat met die druk kan trouwens ook gemeten worden door een MRI uit te voeren tijdens de test. Daaruit blijkt dat de hersenactiviteit van de patiënten met prikkelbare darm verschilt van die van de gezonde controlegroep. Er is dus wel degelijk een en ander aan de hand.

Prikkelbare darm en hypersensitiviteit

Andere mogelijke oorzaken van prikkelbare darm

Er zijn nog enkele andere oorzaken van een prikkelbare darm. Ik geef de belangrijkste hier kort weer.

Voeding en voedingsintoleranties

Verdachte voeding

Tot 2/3 van de patiënten geven aan dat ze er bepaalde voedingsmiddelen van “verdenken” dat ze hun symptomen van PDS veroorzaken of verergeren. De link met voeding is duidelijk, want  meer dan 60 % van de patiënten ziet een begin of een verslechtering van hun symptomen na het eten. Deze symptomen treden op vanaf 15 minuten na het eten (28 % van de patiënten) tot 3 uur na het eten (bij 93 % van de patiënten). Veel patiënten vermijden bepaalde soorten voeding wat soms een onevenwichtig eetpatroon veroorzaakt.

Voedingsintoleranties

Een aantal gekende intoleranties spelen ook een rol bij PDS. Denken we maar aan lactos-intolerantie, fructose-intolerantie.

Afwijkende cellen in het maagdarmkanaal

Bij patiënten met PDS zijn er minder endocriene cellen in een deel van de dunnen en de dikke darm.

PDS na een buikgriep

Heb je op een gegeven moment een acute darmontsteking zoals reizigersdiarree of buikgriep  dan is dit  vaak het beginpunt van PDS. Bij dit type PDS zien we dat de symptomen binnen een periode van 5 tot 6 jaar verdwijnen.

Bacteriële overgroei

Bacteriële overgroei is een aandoening waarbij fermenterende bacteriën de overhand nemen in de dunne darm.

Veranderingen in de samenstelling van de bacteriën in de darm

Over de rol van het microbioom (= de bacteriën in de darm) werd al heel wat geschreven, maar de exacte link tussen PDS en microbioom is nog niet helemaal ontrafeld.

Een aantal studies toont aan dat het microbioom van mensen met PDS verschilt van dat van gezonde proefpersonen, maar de vraag blijft wat de rol is van de al deze bacteriestammen. Zolang we niet weten hoeveel en welke bacteriën we nodig hebben in onze darm om in te grijopen in het mitcrobioom.

Rol van serotonine

Serotonine speelt een rol in de signaaloverdracht tussen hersenen en darmen. De grootste voorraad serotonine (95 %) bevindt zich in de darmen. In dierproeven blijkt dat dieren die moeite hebben om de serotonine te transporteren  te te maken hebben met meer water in de stoelgang en afwisselend diarree en constipatie hebben.

Stressvolle gebeurtenissen

Stressvolle levensgebeurtenis sen zorgen vaak voor een verergering van de symptomen van PDS. Denken we maar aan de student die een examen moet afleggen.

Een familiezaak

PDS komt vaak voor bij verschillende leden van dezelfde familie: tot 37 % van de patiënten heeft familieleden die aan dezelfde aandoening lijden.  Bij vergelijkende studies bleek dat PDS-patiënten vaker een familiale voorgeschiedenis van PDS hebben dan een controlegroep.

Bij tweelingonderzoek komt aan het licht dat PDS vaker voorkomt bij eeneiige tweelingen dan bij twee-eiige tweelingen. Dit kan wijzen op een genetische factor.

Fout in de communicatie

De darmen sturen te sterke signalen naar de hersenen of de hersenen sturen verkeerde signalen naar de darmen.

Kan je een prikkelbare darm genezen?

Heb je last van een prikkelbare darm en wil je opnieuw een rustige buik?

Wist je dat een gespecialiseerde diëtist je kan helpen om je klachten met 80 % te verminderen?

Mijn missie is om ervoor te zorgen dat je door professioneel voedingsadvies opnieuw een rustige buik krijgt.

Wil jij steeds met volle goesting eten en genieten zonder buikpijn, diarree of constipatie?

Wil jij eten zonder zorgen?

Boek een afspraak bij diëtiste Hilde.

Meer lezen?

In deze artikelen kom je meer te weten over de klachten bij prikkelbare darm en de aanpak van prikkelbare darm.

Oost-Vlaamse vlaaien

Familierecept

Dit familierecept voor Oost-Vlaamse vlaaien is een voedzaam vieruurtje. In mijn gezin eten we de vla ook als zoet boterhambeleg. Toen mijn kinderen nog thuis woonden, was vla het favoriete zoete broodbeleg. Nu nog zijn ze enthousiast als er vla gebakken wordt. Dit recept levert een grote schotel vla op. Ideaal om te delen met kinderen en schoonkinderen!

Geschiedenis van de vla

De Oost-Vlaamse vlaai telt veel verschillende lokale varianten. Denken we maar aan de Oostakkerse vlaai, de Gentse vlaai of de Aalsterse vlaai. Je vindt de lekkernij bij bakkers of op de plaatselijke markt.

Vaak worden de recepten overgeleverd van moeder op dochter. Mijn recept is afkomstig van mijn grootmoeder die afkomstig was uit Denderhoutem.

Beter dan choco

Dit zoet beleg kan gerust concurreren met ander zoet broodbeleg. Bovendien bevat het weinig verzadigde vetten en levert het door de melk eiwitten van goede kwaliteit.

Ter vergelijking: een portie van deze vla bevat per 100 gram ongeveer 164 kcal, 100 gram confituur levert 250 kcal en 100 gram chocopasta of speculoospasta  leveren gemiddeld meer dan 550 kcal.

Oost-vlamse vlaaien
Oost-Vlaamse vla in stenen ovenschotel

Recept voor een flinke portie Oost-Vlaamse vla

Ingrediënten

 • 1 l melk
 • 200 g suiker (voor een calorie-arme versie gebruik je 100 gram Sugarly van Canderel)
 • 5 ronde beschuiten
 • 200 gram peperkoek
 • 1 kopje heet water
 • 5 eetlepels bloem
 • 1 koffielepel kaneel
 • 1 snuifje zout
 • 3 fijngeklopte eieren
 • 2 eetlepels kandijsiroop

Voorbereiding

Laat de in stukken gebroken peperkoek weken in het kopje heet water en plet nadien met een vork.

Bereiding

 • Breng de melk aan de kook samen met de suiker en de in stukken gebroken beschuiten.
 • Als de melk kookt, bindt met de bloem die je eerst met een klopper omroert in een paar eetlepels koud water.
 • Zet de kom van het vuur en voeg de overige bestanddelen toe: geweekte peperkoek, kaneel, kandijsiroop en de fijngeklopte eieren.
 • Vul kommen met dit mengsel en laat gedurende 50 minuten bakken in een oven van 200 ° C.
 • Laat afkoelen en bewaar nadien in de koelkast.

Informatie allergenen

Dit gerecht bevat: melk, kippenei, tarwe.

Dit gerecht is vrij van: lupine, mosterd, noten, pinda, schaaldieren, selderij, sesam, soja, sulfiet, vis en weekdieren.

Printvriendelijke versie

Het recept voor de Oost-Vlaamse vlaaien kan je hier downloaden.

Meer (w)eten

Kijk dan eens op mijn blog of mijn website. Door de zoekfunctie bovenaan rechts te gebruiken kun je snel en gericht zoeken naar bepaalde informatie of recepten.

Eten zonder zorgen?

Wil je professioneel voedingsadvies op maat met blijvend resultaat en lekkere recepten? Wil jij steeds met volle goesting eten en genieten? Boek een afspraak bij diëtiste Hilde.