Menopauze: leefstijl en voeding helpen!
De menopauze is een natuurlijke fase in het leven van elke vrouw, maar ze kan gepaard gaan met klachten die een grote impact hebben op je dagelijks leven. Het goede nieuws? Er is een oplossing om deze periode aangenamer te maken! Als ervaringsdeskundige en diëtist help ik je graag om de balans te vinden in deze nieuwe levensfase.
Wat is de menopauze?
De menopauze markeert het moment waarop je 12 maanden geen menstruatie hebt gehad. Gemiddeld gebeurt dit rond je 51e, maar de hormonale veranderingen beginnen vaak al rond je 40e. Deze premenopauze gaat gepaard met een verminderde vruchtbaarheid en kan gepaard gaan met klachten zoals:
- Opvliegers
- Slaapproblemen
- Gewichtstoename
- Stemmingswisselingen
- Stramme spieren en gewrichten
- Hartkloppingen
- Vergeetachtigheid
Deze symptomen kunnen een grote impact hebben op je dagelijks leven. Maar wist je dat een gezonde leefstijl en goede voedingskeuzes hierin een groot verschil kunnen maken?
Genoeg is genoeg!
Ik weet uit eigen ervaring hoe zwaar de menopauze kan zijn. Op een gegeven moment gleden mijn vingers van het toetsenbord door een opvlieger en zat ik volledig in het zweet te werken. Nachten na elkaar moest ik meerdere keren van slaapkledij wisselen omdat ik volledig bezweet was. Door het slaaptekort was ik overdag uitgeput en sleepte ik me door de dag.
Toen was het genoeg geweest. Ik besloot niet bij de pakken neer te zitten en ging op zoek naar oplossingen. Door me te verdiepen in wetenschappelijke literatuur ontdekte ik hoe belangrijk leefstijl en voeding zijn voor het aanpakken van menopauzale klachten. Ik bezocht een gespecialiseerde arts, paste mijn leefstijl aan en richtte me op gezondere voedingskeuzes, regelmatige beweging en voldoende rustmomenten. Hierdoor kwam de rust in mijn lijf en hoofd terug, voelde ik me weer energiek en sliep beter. Deze ervaring heeft me doen inzien hoe belangrijk het is om tijdig hulp te zoeken en je leefstijl aan te passen.
Klachten tijdig herkennen
Veel vrouwen herkennen niet meteen dat hun klachten te maken hebben met de menopauze. Symptomen zoals slaapproblemen, opvliegers of stemmingswisselingen worden vaak gezien als op zichzelf staande problemen. Toch zijn ze vaak onderdeel van het grotere geheel. Veel vrouwen denken: “Dit gaat wel over,” maar deze klachten kunnen je levenskwaliteit ernstig verminderen.
Met de Greene Climacteric Scale, een internationaal erkende vragenlijst, kun je jouw klachten beter in kaart brengen. Neem deze mee naar een consultatie met je arts of diëtist om samen naar oplossingen te zoeken.
Gelukkig zijn er oplossingen om deze klachten te verlichten, zoals mijn traject Menopauze in balans.
Menopauzekilo's: blijf er niet mee zitten
Tijdens de menopauze vertraagt je stofwisseling, waardoor je lichaam minder energie nodig heeft. Dit kan leiden tot gewichtstoename, vooral rondom je buik. Gelukkig kun je met aanpassingen in je voedingspatroon en leefstijl grip krijgen op je gewicht.
- Kies voor voeding die bij jouw behoeften past: Denk aan veel groenten, volkoren producten, eiwitten en gezonde vetten. Beperk suiker en bewerkte voeding.
- Beweeg regelmatig: Wandelen, krachttraining en yoga kunnen je helpen fit te blijven en je spieren sterk te houden.
- Doe een suikeranalyse: Deze analyse geeft inzicht in hoe jouw lichaam omgaat met suikers, wat essentieel is voor vrouwen in de menopauze. Veel klachten zoals vermoeidheid, vocht vasthouden en gewichtstoename kunnen verband houden met schommelingen in je bloedsuikerspiegel.
Als ervaren diëtist help ik je om een voedings- en beweegplan op maat te maken, zodat jij je weer energiek en gelukkig voelt in je eigen lichaam.
Krijg jij de juiste hulp?
Ik zie nog teveel vrouwen in mijn praktijk die niet de juiste hulp krijgen omdat hun klachten niet altijd worden herkend door artsen. Vage klachten zoals stijve gewrichten of stemmingswisselingen worden soms behandeld met medicatie zonder de onderliggende oorzaak aan te pakken.
Bovendien gaat niet de menopauze niet zomaar voorbij. Op het moment dat je eierstokken definitief stoppen met hormonen aanmaken ben je dus voor de rest van je leven in de menopauze. Dit betekent dat je klachten in min of meerdere mate blijven! Zoals je weet start de menopauze gemiddeld op je 51e jaar. Dat betekent dus dat de meeste vrouwen nog een lange tijd van hun leven doorbrengen na de menopauze.
Maar dit betekent niet dat je deze klachten hoeft te accepteren! Er is veel meer wat je kunt doen om je welzijn te verbeteren en je klachten te verlichten. In het Menopauze in Balans traject krijg je de begeleiding en tools die je nodig hebt om je energie te herstellen, beter te slapen en je lichaam weer in balans te brengen.
Op zoek naar balans: Traject Menopauze in Balans
Mijn traject Menopauze in Balans is speciaal ontwikkeld voor vrouwen zoals jij. Het traject combineert voeding, leefstijl en persoonlijke begeleiding om je klachten effectief aan te pakken. We werken aan:
- Een gezond eetpatroon dat past bij jouw veranderende lichaam.
- Praktische leefstijltips om beter te slapen, stress te verminderen en je energie te verhogen.
- Inzicht in je bloedsuikerwaarden zodat je de menopauzekilo’s gemakkelijk onder controle kunt houden.
Dit traject combineert mijn expertise in voeding en leefstijl met een praktische aanpak die echt werkt. Mijn jarenlange ervaring als diëtist en mijn eigen ervaringen met de menopauze maken mij dé partner om jou door deze fase te begeleiden.
Dit traject kan je aanvullen met een suikeranalyse. Deze wetenschappelijke methode geeft inzicht in jouw reactie reageert op suikers, zodat je een volledig geïndividualiseerd voedingsplan krijgt dat 100 % op jou is afgestemd.
Aan de slag
Zet nu de eerste stap naar een beter gevoel! Vul eerst eens de gratis leefstijlscreening in (de resultaten krijg je gratis in je mailbox) of boek direct een consultatie. Tijdens een gesprek bekijken we hoe jouw klachten aangepakt kunnen worden met een persoonlijk plan. Je staat er niet alleen voor – samen zorgen we ervoor dat jij je weer krachtig voelt.
Wil je meer weten over hoe een gezonde leefstijl je kan ondersteunen tijdens deze periode? Plan je consultatie vandaag en ontdek wat Menopauze in balans voor jou kan betekenen! Dit is hét moment om te kiezen voor jezelf. Wacht niet langer – jouw gezondheid verdient het!
Aanbevolen wetenschappelijk onderbouwde literatuur over dit onderwerp
- Ook leuke meisjes worden vijftig – Maaike de Vries en Manon Kerkhof
- Menopauze. Alle vragen beantwoord – Prof. Dr. Herman Depypere
- Fuck de menopauze, Liesbet Gijsel