Behoor jij ook tot de 1 op 5 Belgen die vaak last hebben van diarree of constipatie? En hangt dit samen met een opgeblazen gevoel, buikpijn of winderigheid? Ga met deze (en alle andere buik) klachten zeker naar je huisarts. De kans bestaat dat je lijdt aan spastisch colon of prikkelbare darmsyndroom (PDS).
Deze aandoening kan onder leiding van een diëtist goed behandeld worden door het volgen van een FODMAP-arm dieet.
Het FODMAP-arm dieet geneest de prikkelbare darm niet! Door het aanpassen van je voeding kunnen je klachten wel sterk verminderen.
Het FODMAP-arm dieet kan helpen om jouw buikklachten onder controle te krijgen zodat jouw levenskwaliteit verbetert. Op die manier kan je weer zonder zorgen genieten van je eten.
Begin het FODMAP-arm dieet niet zomaar op eigen houtje. Om voedingstekorten te vermijden moet je begeleid worden door een gespecialiseerde diëtist. De diëtist geeft je bovendien aangepaste recepten en een menuplanning zodat jij je geen zorgen moet maken over wat je wel of niet mag eten.
Deze diëtisten hebben zich gegroepeerd in de FODMAPP-diëtisten. Dit zijn zelfstandige diëtisten met een praktijk in Vlaanderen. Zij vormen een kennisnetwerk die wetenschappelijk onderbouwde kennis en ervaring in verband met het FODMAP-arm dieet met zoveel mogelijk cliënten, diëtisten, en andere zorgprofessionals wil delen. Op die manier wordt het FODMAP-arm dieet op een correcte manier toegepast en kunnen zoveel mogelijk mensen met PDS geholpen worden voor wat betreft het aspect voeding.
Diëtiste Hilde maakt ook deel uit van de FODMAPP-diëtisten. Ik heb een bachelorproef geschreven over het FODMAP-arm dieet en en heb een opleiding van 2 dagen gevolgd bij de FODMAPP-diëtisten. Ik blijf up-to-date over het FODMAP-arm dieet door minstens 1 bijscholing per jaar te volgen.