Rode Neuzen Dag 2021 | En met jou?

Boven de wolken

De zon schijnt niet elke dag. Tenzij voor de die hard optimisten onder ons:

Ain\’t the sky just shades of gray
Until you\’ve seen it from the other side?

The War on Drugs Occasional rain uit I don\’t live here anymore

De optimist is realist

Door de Corona pandemie zijn we met de neus op de feiten gedrukt. Het mentaal welzijn heeft in alle lagen van de bevolking een enorme deuk gekregen. Niet alleen bij volwassenen maar ook bij jongeren. Volgens UNICEF heeft de pandemie een grote weerslag op de mentale gezondheid en het psychosociale welzijn van kinderen en jongeren. Meer dan 139 miljoen kinderen wereldwijd kregen te maken met een nationaal beleid waarbij ze niet naar school konden. Hierdoor voelden veel kinderen voelen zich bang, eenzaam en angstig. Ze maakten zich zorgen over hun toekomst. Kinderen werden door de lockdowns gescheiden van vrienden of vertrouwenspersonen. De gevolgen voor kinderen die tijdens Corona vastzaten met iemand die hen misbruikte of mishandele zijn niet te overzien.

Veel kinderen kampen door Corona met angstgevoelens en depressies. Het project Rode Neuzen Dag wil Vlaamse jongeren mentaal weerbaarder maken. Dit jaar wil het project fondsen inzamelen om leerkrachten te helpen om kwetsbare jongeren nog beter te ondersteunen.

Geschiedenis Rode Neuzen Dag

Dit jaar valt Rode Neuzen Dag op 26 november. De eerste inzamelactie met de rode neuzen werd georganiseerd door de BBC op 5 februari 1988 en bracht 15 miljoen pond op. Sedert 2015 organiseren een aantal Vlaamse televisiezenders een gelijkaardig initiatief. Samen met heel Vlaanderen zamelden ze tijdens de voorbije edities van Rode Neuzen Dag geld in voor projecten die jongeren sterker maken, vooral op scholen. Dit jaar staan de leerkrachten in de schijnwerper. De corona pandemie heeft immers getoond dat een goede band tussen leerlingen en leerkrachten bijdraagt aan het mentaal welzijn van leerlingen.

Met de opbrengst van deze actie wil Rode Neuzen Dag in elke school een leerkracht opleiden tot Sidekick Sam. Bij deze vertrouwenspersoon kunnen jongeren terecht met hun zorgen. Deze leerkracht krijgt een speciale training om te leren opmerken welke jongeren een luisterend oor kunnnen gebruiken.

Rode Neuzen Dag ontwikkelt een Rode Neuzen Academy. Door deze tool krijgen leerkrachten snel en eenvoudig toegang krijgen tot allerlei middelen om jongeren nog beter te ondersteunen. Dit gaat van workshops op maat tot uitgewerkte lespakketten.

Hoe gaat het ermee?

Wist je dat één op drie jongeren zich ongelukkig voelt? Als je aan iemand vraagt Hoe gaat het ermee? is En met jou vaak het antwoord op die vraag. Een ander antwoord is meestal goed of ça va.

Hoe

Deze antwoorden zijn vaak standaard om de vraag zo snel mogelijk te ontwijken. Want vaak hebben we het gevoel:

Ze verwachten echt geen eerlijk antwoord
Als ze vragen hoe het met je gaat.

Yevgueni Stapels en lijstjes uit We zijn hier nu toch

In deze wereld vol vrolijke Instagram foto\’s en happy Facebook berichten geeft niemand graag toe dat hij/ zij zicht niet goed voelt. Helaas is het een realiteit dat de zon niet elke dag schijnt. Soms lukt het voor geen meter en dan is het goed om een klankbord te hebben. Door over problemen te kunnen praten bestaat de kans dat je lichtpuntjes ziet. Of je krijgt inzichten die je veerkracht vergroten zodat je uit de spiraal van negatief denken of piekeren geraakt.

Hoe gaat het echt met jou?

Wil je meer weten over het welzijn van je gesprekspartner? Stel de vraag dan eens anders: Hoe gaat het echt met jou?. En neem de tijd om echt te luisteren!

En met jou?

Muziek is een bron van inspiratie. De nieuwe van Yevgueni En met jou was de inspiratie voor deze blog.