For your eyes only

Wist je dat voeding ook een invloed kan hebben op je ogen en op je zicht?

Het deel van het netvlies dat instaat voor het scherpe centrale zien en de leesfunctie is de macula. Die is essentieel voor het zien van kleuren en details. In de macula bevinden zich allerlei pigmenten. Deze pigmenten bestaan uit  luteïne en zeaxanthine. Dit zijn anti-oxidanten  die als functie hebben om het oog te beschermen tegen schadelijk licht. Ze werken als een soort van filter en verwijderen schadelijke stoffen (vrije reactieve zuurstofradicalen) waardoor ze het netvlies beschermen.

class=wp-image-4229/
Bron foto: Maculavereniging Nederland

Indien er problemen ontstaan met de gezondheid van de macula kan dit resulteren in een aandoening die we kennen als maculadegeneratie. Door deze oogaandoening neemt de gezichtsscherpte sterk af. Een bril of een verandering van brilglazen geeft geen oplossing.

De grootste risicofactor voor het ontstaan van maculadegeneratie is roken. Door te roken worden de antioxidanten die je netvlies beschermen immers afgebroken.
Rook je meer dan één pakje per dag? Dan heb je tot vijf keer meer kans op maculadegeneratie dan iemand die niet rookt!

Maculadegeneratie is meestal leeftijdsgebonden en komt vooral voor vanaf 55 jaar bij mensen die voorheen meestal goed hebben kunnen zien. Deze aandoening is de hoofdoorzaak van verminderd zicht of zelfs blindheid bij volwassenen.

Maculadegeneratie kan voorkomen of afgeremd worden door je ogen voldoende te voeden en te stoppen met roken.

De belangrijkse leefstijlregels voor gezonde ogen gelden ook voor een gezond lichaam:

  • Rook je? Stop met roken.
    Lukt het niet alleen om te stoppen? Spreek erover met je huisarts of diëtist. Zij kunnen je doorverwijzen naar een tabakoloog. Dit is een professional die je op een deskundige manier zal begeleiden in het rookstopproces. Alle erkende tabakologen vind je op de website van Tabakstop.
  • Eet voeding met voldoende antioxidantia, zoals fruit en groenten. De maculapigmenten luteïne en zeaxanthine zijn in grote hoeveelheden aanwezig in: oa spinazie, snijbonen, sla, gekookte broccoli, (gekookte) boerenkool, courgette, gekookte mais, gekookte mais, ei-geel, gekookte spruitjes, gekookte erwten, veel soorten bessen.
  • Eet elke dag een handje noten.
  • Gebruik voedingsmiddelen rijk aan omega 3 (zoals vette vis, koolzaadolie).
  • Zorg voor een voeding rijk aan mineralen en sporenelementen (zoals zink, selenium) die je vindt in volkoren granen en pseudogranen als boekweit en quinoa.
  • Streef een gezond lichaamsgewicht na en beweeg voldoende.
  • Twijfel je eraan of voeding volwaardig is? Laat dan eens een checkup doen van je voeding!
    Als blijkt dat je onvoldoende mineralen en vitamines opneemt, kan je je voeding aanpassen.
    Lukt het niet met voeding alleen? Dan kan je de inname van een voedingssupplement overwegen. Je oogarts of arts zullen dan adviseren welk supplement voor jou geschikt is.
class=wp-image-4232/