Blik op de banaan

class=wp-image-1970/

Bananen zijn afkomstig van een boomhoog gewas, verwant aan de grassen. Ze komen oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië en behoren tot het exotisch fruit. Bananen worden groen geplukt en rijpen nadien na. Door het transport per boot blijft de milieubelasting van bananen laag. Kies je voor een Fairtrade of biobanaan dan ben je er zeker van dat de banaan op een duurzame wijze geproduceerd is.

In onze keuken kennen we vooral de gewone bananen die we eten als fruit. In bepaalde streken vormen de bananen basisvoedsel dat gebakken of gekookt wordt. Deze bananen zijn dan bakbananen.

Bananen bevatten veel voedingsvezels, kalium en zetmeel.

Kalium is een mineraal dat de vochtbalans en de bloeddruk regelt. Dit mineraal speelt ook een rol in de samentrekking van de spieren en het geleiden van zenuwprikkels.

Het zetmeel in de banaan wordt tijdens de rijping omgezet in suikers. Bananen smaken erg zoet en hebben daardoor een slechte naam als dikmaker. Door de voedingsvezels in de banaan wordt de suiker echter geleidelijk opgenomen door het lichaam. Bovendien zorgen de voedingsvezels ervoor dat je verzadigd gevoel langer blijft aanhouden.

Door de aanwezigheid van suikers zijn bananen uitstekend als sportfruit. Door de vezels verloopt de aanvoer van suikers gelijkmatig zodat energie langzaam vrijkomt in het lichaam. Dit zorgt ervoor dat je lang kunt blijven presteren.

Een groot voordeel van een banaan is ook dat je hem gemakkelijk kan meenemen en zonder veel moeite kan opeten. Het ideale tussendoortje dus!