Spinazietaart

spinazietaart

Verschil filodeeg/bladerdeeg

Filodeeg

In dit recept voor spinazietaart gebruiken we filodeeg als basis voor deze hartige taart. Deze deegsoort lijkt wat op bladerdeeg, maar bevat minder verzadigde vetten dan bladerdeeg.

Filodeeg is een zeer dun deeg (filo betekent schilfer of laagje) dat dikwijls in oosterse gerechten gebruikt wordt, denk maar aan baklava. De ingrediënten zijn: bloem, water en zout. Het deeg wordt uitgerold tot een dikte van 0,1 millimeter. Hierdoor kun je het niet rollen of kneden, want dan breekt het. Doordat het zo dun is, droogt het snel uit en scheurt het gemakkelijk. Bij bereidingen met filodeeg worden daarom verschillende vellen opeengestapeld. Tussen elk vel filodeeg wordt een zeer dun laagje olijfolie aangebracht zodat de lagen aan elkaar kleven.

Filodeeg vormt geen laagjes tijdens het bakken. Je creëert het laagjeseffect in een bereiding door verschillende vellen op elkaar te leggen.

 

Bladerdeeg

Bladerdeeg bestaat uit bloem, water en boter. Door de techniek van het uitrollen met boter ontstaan veel laagjes. Tijdens het bakken smelten deze laagjes boter in het deeg. Het water in de boter verdampt en hierdoor ontstaan luchtblazen tussen de deeglagen. Door het bakken worden de deeglagen hard waardoor ze die opgeblazen vorm behouden.

Door deze gelaagde structuur rijst het deeg tijdens het bakken zodat het lekker krokant wordt. De Franse term is mille-feuille  of duizend lagen. 

Na het kneden van de bloem en het water wordt het deeg uitgerold en telkens bedekt met vetstof.

Daarna wordt het deeg getoerd. Het wordt enkele keren uitgerold en dubbelgevouwen zodat er dunne laagjes ontstaan.

 

Waar vind je filodeeg?

Je vindt filodeeg gemakkelijk in de supermarkt. Meestal is het vacuüm verpakt of diepgevroren. 

Je vindt het deeg ook vaak in Turkse winkeltjes.

Let erop dat je het deeg correct bewaart. Het droogt zeer snel uit. Verpak een rest van het deeg in plastic of bewaar onder een vochtige doek.

 

Zelf filodeeg maken?

Voor wie graag zelf deeg maakt: filodeeg is zeer moeilijk om zelf te maken, omdat het deeg zo extreem dun uitgerold moet worden.
Varianten op filodeeg zijn yufka en strudeldeeg. Yufka is iets dikker. Aan deeg voor strudel wordt ei toegevoegd.

Voordeel filodeeg?

Waarom kiezen we in dit recept voor filodeeg en niet voor bladerdeeg?

De bijzonderste reden is dat filodeeg veel minder calorierijk is dan bladerdeeg.

Bladerdeeg is bovendien een bron van verzadigde (dus ongezonde vetten).

Filodeeg zelf bevat geen vet. De olijfolie die je tijdens de samenstelling van de spinazietaart gebruikt, bevat uiteraard wel vet. Je strijkt deze olie echter zeer zuinig uit. Bovendien bevat olijfolie vooral onverzadigde vetten (gezonde vetten).

 

Restverwerking

Kaashapje

Snij langwerpige reepjes reepjes van ongeveer 8 cm van een blok kaas blok kaas.

Snij dan de vellen deeg  in stukjes van ongeveer 10 x 15 cm. Bestrijk de randen  met olie

Leg de kaas op het deeg, vouw de randen over de kaas en rol nadien op als een loempia.

Zorg ervoor dat je de reeds gemaakte kaashapjes afdekt met een vochtige handdoek zodat ze niet uitdrogen.

Leg alle rolletjes op een bakplaat met bakpapier.

Bak de rolletjes  ongeveer 12 tot 15 minuten in een oven van 180 °C.

 

Recept spinazietaart

Het recept voor deze hartige taart vind je hier.

 

Op zoek naar meer recepten? Of keukenweetjes?

Neem dan eens een kijkje op het blog van diëtiste Hilde.