Welke hoeveelheid eten om gezond te blijven?

Hoeveelheid eten

Wat is de juiste hoeveelheid eten voor mij?

Dit is een vaak gestelde vraag in mijn praktijk: Hoeveel moet ik nu precies eten om gezond te blijven? Het antwoord is voor iedereen verschillend en hangt af van een aantal factoren:

  • je leeftijd
  • ben je een man of een vrouw
  • hoeveel beweeg je
  • doe je zittend of staand werk
  • ben je gezond of ziek of herstel je van een ingreep
  • ben je zwanger of in de menopauze
  • ben je een tiener

Als basis kan ik je wel een aantal richtlijnen meeegeven, maar het advies verschilt van persoon tot persoon. Je dient bovendien rekening te houden met een aantal medische factoren die voor iedereen verschillend zijn.

 
hoeveelheid eten

Heb je wel honger?

De hoeveelheid eten speelt een rol om gezond te blijven. Minstens even belangrijk is om je lichaam te leren aanvoelen. En om je af te vragen wat de signalen van je maag of hoofd betekenen.

Verwar zin in eten niet met honger. Leer het onderscheid voelen en kennen tussen maaghonger en schijnhonger.

Maaghonger is een teken dat er een tekort aan brandstof in je systeem is. Eet je dan gaat het gevoel over.

Bij schijnhonger heb je eerder zin om iets te eten, maar heb je nog wel voldoende brandstof! Vaak ontstaat deze schijnhonger door factoren als verveling of gewoon door eten te ruiken (je stapt voorbij een bakker en ruikt de geur van verse koffiekoeken). Vaak is de hoeveelheid eten die je verorbert bij schijnhonger groter dan bij normale honger. Je stopt meestal pas met eten als je overvol zit en je maag gespannen staat.

 
maaghonger of schijnhonger

Algemene richtlijnen

Als basis voor gezonde porties kan je globaal de volgende richtlijnen aanhouden:

  • Eet elke dag 125 gram volle graanproducten.
  • Eet elke dag 2 tot 3 stukken fruit.
  • Eet elke dag 300 gram groenten.
  • Eet elke dag een handvol noten en zaden.
  • Drink elke dag 1,5 liter water.
  • Eet 1 keer per week peulvruchten.
  • Eet 1 keer per week vette vis.

Deze richtlijnen zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.

 

Aanbevolen hoeveelheden: wie vindt dat uit?

Aanbevelingen komen er op basis van wetenschappelijk onderzoek. De aanbeveling voor fruit en groenten bijvoorbeeld is gebaseerd op een Brits onderzoek dat 65000 deelnemers gedurende 7 jaar volgde.

Dit uitgebreid onderzoek toonde aan dat vanaf drie porties groenten en fruit per dag het risico op vroegtijdige sterfte door hart- en vaatziekten en kanker afneemt.
Het grootste gezondheidseffect vonden de onderzoekers bij mensen die zeven of meer porties groenten en fruit per dag eten: het risico op kanker daalt bij hen met een kwart en de kans hart- en vaatziekten daalt met 31%.

Er is dus duidelijk een verband tussen de consumptie van fruit en groenten en bepaalde aandoeningen. Vanaf zeven of meer porties groenten en fruit per dag daalt het risico op kanker en hart- en vaatziekten met 31%.

 

Wat doen we met de aanbevelingen?

Momenteel is het zo dat minder dan de helft van de Vlamingen elke dag fruit eet. Wordt er dan toch fruit gegeten dan zijn de porties meestal te klein (neen, de eetlepel frambozenconfituur telt niet mee!).

Elke stap in de goede richting is mooi meegenomen! Eet je geen of weinig fruit? Bouw dan langzaam op. Bedenk eens wanneer jij fruit zou kunnen eten in de loop van de dag. Plan desnoods momenten in je agenda. Hou dat eens een volledige maand vol en zie hoe je je daarbij voelt.

Ik volg klakkeloos de richtlijnen?

Deze richtlijnen gelden voor de gemiddelde mens, maar moeten steeds individueel bepaald worden. Soms is het beter om bepaalde voedingsmiddelen te vermijden (wegens ziekte bijvoorbeeld). Dan moet je op zoek naar een alternatief.
Stel: je hebt een glutenintolerantie, dan moet je graanproducten met gluten vermijden. Hoe kom je dan aan de 125 gram volwaardige graanproducten? En hoe zorg je ervoor dat je voldoende vezels binnenkrijgt?

 

 
berries, fruits, food-2277.jpg

(W)eet je graag meer hierover?

Ja! Ik wil graag professionele begeleiding door een gespecialiseerde diëtiste!

Leg vandaag je afspraak vast in mijn online agenda.

Heb je bijkomende vragen?

Stuur me je vraag door via het contactformulier.