Kies de juiste portiegrootte

Veel mensen hebben het moeilijk om hun portiegrootte in te schatten.

Dit kan leiden tot te weinig eten of tot overeten.

Met deze tips vind je de middenweg.

 

Tip 1: koop mini verpakkingen en geniet maximaal

  • Voor de zoete trek: koop minisnoeprepen, minifrisco’s of ijspralines. En beperk je tot een portie, dus 1 ijspraline of 1 minifrisco per keer. Geef niet toe aan de verleiding om meerdere porties te eten onder het mom van: Er zitten verschillende smaken in het pak.
  • Chips en co: koop de kleinste verpakking.
    Koop je toch een grote verpakking: giet dan een portie (25 gram) in een schaaltje en beperk je tot die portie.
 
portiegrootte

Minstens even belangijk is om volop te genieten van wat je eet. Eet je een praline? Maak er dan echt een proef- en genietmoment van! Kies de praline of voorhand uit, leg ze op een mooi bord. Maak er een kopje thee of koffie bij. Vermijd om een doos pralines naast je te zetten en uit de doos te eten. De kasn is groot dat je de doos zomaar leeg eet zonder echt te smaken wat je eet.

 

Tip 2: Deel grote verpakking zelf op

Met kleine verpakkingen heb je meer controle over je portiegrootte maar ze zorgen voor meer afval.

Vanuit milieustandpunt is het soms interessanter om toch grotere verpakkingen te kopen.

Koop je toch een voordeelverpakking? Ga er dan bewust mee om. Laat je door de portiegrootte niet verleiden om meer te eten dan je gepland had.

 
 
 

Let op de volgende valkuilen

  • Je zal sneller een glas bijschenken van een grote fles die al open is dan een tweede klein flesje te openen. Zet geopende flessen daarom uit het zicht.
  • Met kleine potjes yoghurt/pudding/ijs heb je meer controle over je portie. Een portie nemen uit een grote pot van vergt meer aandacht voor dosering.
  • Een koekendoos met losse koekjes geeft aanleiding tot meer eten. Je eet meer koekjes omdat je geen koekjes wil verspillen (je denkt bijvorbeeld aan minder krokant worden van de koekje als je ze lang bewaart). Bij individueel verpakte koekjes speelt dit minder een rol. Een andere tip is ook om de koekjesdoos onmiddellijk na het koffie- of theemoment op te bergen in een kast, dus uit het zicht.
 

Tip 3: plan winkelen

Koop niet meer dan nodig.

Stel een weekmenu op en maak op basis daarvan je boodschappenlijstje.

Neem dit lijstje mee naar de winkel of gebruik het om je boodschappen online te bestellen.

 
checklist, check, marketing-154274.jpg

Tip 4: Prop je niet vol

Toch teveel gekookt en blijft er een restje over? Laat je dan niet verteren door schuldgevoel om dit toch op te eten.

Vermijd om je vol te proppen. Je lichaam is immers geen vuilbak! Stop met eten als je je verzadigd voelt.

Eet je ergens anders laat je dan niet verleiden om meer te eten dan je zelf wil, omdat men je bord overvol schept of ongevraagd bijschept.

Overeet je jezelf omdat je niets wil verspillen of omdat je denkt dat het ongepast is om een restje te laten liggen? Je doet je lichaam geen plezier met eten dat het niet nodig heeft. Je lichaam moet de extra energie verwerken, maar kan er niets mee doen. Het enige wat ermee kan gebeuren is het teveel aan energie opslaan als vetreserve. Op termijn zal dit leiden tot ongewenste gewichtstoename.

Dit geldt zeker ook voor kinderen: de ouders bepalen wat er gegeten wordt, maar het kind bepaalt hoeveel het eet. Het jonge kind beschikt immers nog over een goedwerkend verzadigingsysteem. Door het kind te dwingen om zijn bord leeg te eten wordt het interne hongergevoel verstoord. Doordat kinderen leren dat ze alles op moeten eten, zou dit op latere leeftijd kunnen leiden tot overgewicht.

 
verspilling

Tip 5: stop met wegen en tellen

Begin je maaltijden niet af te wegen!

Leer porties inschatten. Bij de warme maaltijd kan je je bord opdelen in 3 delen zoals op de afbeelding. Op die manier krijg je een realistische portie eten binnen.

 
indeling bord warm eten

Bron: Vlaams Instituut Gezond Leven

 

Vragen over voeding?

Ja! Ik wil graag professionele begeleiding door een gespecialiseerde diëtiste!

Leg vandaag je afspraak vast in mijn online agenda.

Heb je bijkomende vragen?

Stuur me je vraag door via het contactformulier.