Gevaar koolhydraatarm eten: is brood nodig?

Geen brood of pasta meer?

Heb jij ook al geprobeerd om koolhydraatarm te eten en dus geen of minder brood, pasta of aardapelen te eten? Dan heb je vast gemerkt dat de kilo’s eraf vliegen. Maar hoelang kon je deze manier van eten volhouden?

Merkte je dat de kilo’s er snel weer bijkwamen nadat je opnieuw brood begon te eten? Toen ontstond het vermoeden dat brood en andere koolhydraten zoals pasta en aardappelen de grote boosdoeners zijn om in gewicht toe te nemen. Door de fourte associatie tussen brood/pasta en gewicht is is de mythe van het koolhydraatarm eten ontstaan.

Eet jij koolhydraatarm om te vermageren? Klopt de veronderstelling dat je brood en pasta moet schrappen om te vermageren?

 
zuurdesembrood

Gevolgen koolhydraatarm eten op korte termijn

Is het een goed idee om brood, pasta en andere koolhydraten blijvend te schrappen uit je voeding omdat je denkt dat dit goed voor je gewicht zou zijn?

Onderzoek wijst uit dat een dieet arm aan koolhydraten inderdaad leidt tot gewichtsverlies. De keerzijde van de medaille is dat studies aantoonden dat er na enkele jaren maar weinig overblijft van dit goede resultaat. Tijdens het dieet kan je bovendien last krijgen van je darmklachten doordat je veel minder vezels inneemt.

Bovendien bevatten koolhydraten zoals volle granen ook andere nuttige voedingstoffen zoals mineralen (ijzer, magnesium, selenium). Door die uit je menu te schrappen loop je kans op voedingstekorten.

Wist je dat het advies is om als volwassene minstens 125 gram volle graanproducten per dag te eten om gezond te blijven?

 

Gevaar koolhydraatarm eten op lange termijn

Verschillende studies tonen aan dat een dieet arm aan koolhydraten het risico op vroegtijdig overlijden vergroot. Mensen  die te weinig koolhydraten eten lopen het risico om vroeger te sterven dan leeftijdsgenoten die wel voldoende koolhydraten eten.

Het is trouwens nooit verstandig om met de koolhydraatinname zomaar te gaan rommelen. In een meta-analyse (een grote overzichtsstudie) met 432 179 deelnemers bleek dat het risico op vroegtijdig overlijden samenhangt met zowel een te hoge als een te lage inname van koolhydraten.

De grafiek die je hieronder ziet, zegt genoeg. Vanaf het moment dat je minder dan 40 % van je energie uit koolhydraten haalt neemt het risico op overlijden toe. Bestaat je energie voor meer dan 70 % uit koolhydraten (het typische fastfood eetpatroon) dan stijgt je risico om te overlijden ook sterk.

De gulden middenweg (een energie-inname die voor 50 % bestaat uit koolhydraten) is de beste keuze!

Kan ik ook op gewicht blijven als ik koolhydraten eet?

Wat moet je dan wel eten om op gewicht te blijven of te vermageren? Kort samengevat: je kan alles eten! Een gezond voedingspatroon is het resultaat van een combinatie van eiwitten, vetten en koolhydraten.

Zoals je ziet in de grafiek hierboven: de groep die gemiddeld 50 % van zijn energie uit koolhydraten haalt, leeft langst. Daarop is de aanbeveling van de Hoge Gezondheidsraad gebaseerd om je energie best uit 50 tot 55 % koolhydraten van goede kwaliteit te halen.

Goede koolhydraten bestaan uit volle granen, aardappelen, peulvruchten, groenten en fruit.

 

Wat is het beste manier om gezond te blijven?

De meeste mensen associëren gezondheid nog vaak met gewicht. Dit klopt maar ten dele; het is niet omdat je graatmager bent dat je gezond bent. Het is niet omdat je een verhoogde BMI hebt dat je ongezond bent. Over het beste dieet om te vermageren schreef ik reeds een artikel.

Diëten is zelden de oplossing op lange termijn. De enige manier om gezond te blijven is radicaal stoppen met diëten. Kies voor eten dat je gelukkig maakt.

Ben je benieuwd hoe je lekker kan eten zonder diëten?
Vraag raad aan je diëtist om je op weg te zetten en je te coachen.

 

Ja! Ik wil graag professionele begeleiding door een gespecialiseerde diëtiste!

Leg vandaag je afspraak vast in mijn online agenda.

Heb je bijkomende vragen?

Stuur me je vraag door via het contactformulier.