Cake met limoncello

Cake met limoncello

Hoe zet ik een recept naar mijn hand?

Als diëtist geef je vaak je eigen draai aan een recept. Daar zijn meestal drie redenen voor te bedenken:

  • Je hebt niet alle ingrediënten in voorraad.
  • Je wil de de voedingswaarde van het recept verbeteren (vb. minder suiker of andere vetten).
  • Een combinatie van de voorgaande redenen.

Toen ik dit recept zag voorbijkomen dacht ik: “Ziet er lekker uit voor bij de zondagse thee”. De tweede gedachte was: ik heb niet voldoende amandelmeel en ik heb onlangs een nieuwe suikervervanger gekocht die ik eens wil testen. En dan ga ik aan de slag met het recept.

Hieronder zie je de aanpassingen die ik maakte aan het oorspronkelijke recept:

Oorspronkelijk receptEigen versie
250 gram amandelmeel75 gram amandelmeel +
200 gram zelfrijzende bloem
5 eieren 4 eieren
100 gram boter100 gram vloeibare boter
bakpoederzelfrijzende bloem gebruiken
0,75 dl limoncello1 dl limoncello
190 gram suiker150 gram Zusto of kristalsuiker
citroenzestezonder citroenzeste

Lukt elk aangepast recept van de eerste keer?
Uiteraard niet! De suikervervanger die ik gebruikte, gedroeg zich anders dan kristalsuiker. Het resultaat was een harde klomp boter met suiker die bleef plakken in de klopper. Dan kan je alles weggooien of bedenken hoe je de situatie kan oplossen. Ik besloot om de staafmixer in de klomp te zetten. En het lukte!

Het resultaat was een lekker stuk cake met een fijne structuur. De werkwijze vind je hier.

Gemberlimonade

Gemberlimonade a volonté want zonder calorieën!

Zit je te puffen in de hitte en wil je een koel drankje, zonder calorieën? Maak dan eens deze gemberlimonade.

Tip voor ijsblokjes: maak ijsblokjes van groene thee of muntthee. Zo hou je de frisse limonadesmaak. Door ijsblokjes van thee te maken verdun je de limonade immers niet met water!

Om verdunning te vermijden kan je ook herbruikbare ijsblokjes gebruiken. Deze kunststof ijsblokjes zijn gevuld met een vloeistof. Je steekt ze in de diepvries en legt ze in je drankje. De blokjes vervriezen snel en geven enkel kou af in je glas.

Het recept voor de gemberlimonade vind je hier.

Tomatensaus met spinazie

Tomatensaus 2.0

Tomaten en spinazie liggen momenteel overal in de winkelrekken.
Wil je de twee combineren? Maak dan een klassieke tomatensaus en voeg op het einde van de kooktijd 400 gram spinazie toe. Je roert de spinazie door de hete saus waardoor de spinazie slinkt.

Deze saus vormt de ideale begeleiding bij balletjes in tomatensaus.