Darmklachten

Herken je dit?

Bij darmklachten denken we vaak aan constipatie of diarree. Maar wist je dat gewichtsproblemen of vermoeidheid ook kunnen wijzen op darmproblemen?

 
darmklachten

Veel voorkomende darmproblemen

In het onderstaande lijstje vind je een opsomming van klachten die kunnen veroorzaakt worden door je darmen:

  • Problemen met de ontlasting zoals diarree, constipatie of voortdurend wisselen tussen diarree en constipatie.
  • Buikklachten zoals buikpijn, krampen, een opgezwollen gevoel of misselijkheid.
  • Een slechte vertering is een vaak gehoorde darmklacht. Door een slechte vertering ontstaan er bovendien andere problemen zoals:
    vermageren of net in gewicht toenemen
    slaapproblemen
    vermoeidheid
    haaruitval
    tekorten aan mineralen en vitamines
 

Oorzaken darmklachten

Diverse aandoeningen

Soms ligt een ziekte aan de basis van de darmklachten. We denken dan aan ontstekingsreacties in de darm zoals de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa, diverticulitis …

Diverse infecties met bacterieën, virussen of schimmels kunnen er ook voor zorgen dat onze darmen ziek zijn. Denk dan aan de klassieke voedselvergiftiging of buikgriep.

Voedingsallergieën en -intoleranties hinderen de normale darmwerking. Wie last heeft van een prikkelbare darm zal ook al gemerkt hebben dat bepaalde voeding de darm verstoort.

Sommige aandoeningen zoals coeliakie zorgen ervoor dat er minder voedingsstoffen opgenomen worden waardoor er tekorten ontstaan die op lange termijn de gezondheid schaden.

 

Leefstijl en stress

Stress en leefstijl (voeding, beweging) hebben eveneens een negatieve invloed op de werking van de darm. Stress heb echter nodig om te kunnen functioneren. Kom je echter nooit toe aan ontspanning na stress dan kan je klachten krijgen. Door langdurige of chronische stress verhoogt het risico op hoge bloeddruk, een hartaanval, een beroerte, chronische vermoeidheid, diabetes, obesitas en depressie.

Door aanhoudende stress werkt je immuunsysteem minder goed. Stress is ook de oorzaak en het gevolg van veel darmproblemen. Op den duur kan je in een vicieuze cirkel geraken: door stress krijg je darmproblemen zoals constipatie of diaree. Doordat je diarree of constipatie hebt, krijg je bovendien nog meer stress. Heb je een prikkelbare darm dan weet je dat stress vaak extra klachten geeft.

We gaan nu eens dieper in op de invloed van stress op onze darmen.

 

Stress: het mechanisme

Negatieve stress

Vaak zien we stress als iets negatief. Dit is vooral het geval als de stress lang aanhoudt (chronische stress). Bij darmklachten speelt dit soort stress zelfs een dubbele rol omdat stress zowel darmklachten kan veroorzaken als in stand houden.

 

Positieve stress

Soms heb je een energieboost nodig om in gang te schieten. Heb je vanavond een feestje gepland en ren je van hier naar ginder om alles in orde te krijgen? Dan helpt deze positieve of acute stress je om alles in goede banen te leiden. Acute stress is eigenlijk een overlevingsmechanisme. Hierdoor zijn we erin geslaagd om als mensensoort te overleven. Een voorbeeld laat zien wat er in ons lichaam gebeurt bij acute stress.

 

Een voorbeeld van acute stress

Beeld je eens het volgende in: je bent alleen thuis tijdens een avondje tv-kijken en je hoort een verdacht geluid.

Wat gebeurt er op dat moment:

  • Je schiet in de stress door het onverwachte geluid.
  • Al je zintuigen staan op scherp, want je zit midden in een stressvolle situatie.
  • Op dat moment verhoogt je hartslag en komt er meer adrenaline vrij.
  • Je reactievermogen versnelt.
  • Je staat klaar om te vechten of te vluchten.

Vals alarm?

Je stelt vast dat het geluid veroorzaakt werd door een emmer die door de wind over het terras rolde. Dan ebt de stress weg en kijk je rustig verder naar je tv-programma.

 
fight or flight

Chronische stress

Wat is chronische stress?

Soms wordt stress chronisch. Je lichaam bevindt zich dan voortdurend in een staat van alarm. Je blijft continu “verontrustende geluiden horen” en je komt niet meer tot rust.

Chronische stress heeft tot gevolg dat we voortdurend slecht slapen, prikkelbaar en gespannen zijn of de neiging hebben om ons terug te trekken.

Vaak hebben we dan ook een verminderde eetlust, maar het kan ook zijn dat je net meer zin voelt om te snoepen (vandaar dat je door stress kan aankomen of afvallen).

 

Invloed van chronische stress op onze darmen

Chronische stress heeft een enorme impact op onze spijsvertering: door stress stroomt er minder bloed naar de spijsvertering en ligt de vertering bijna stil. Doordat je lichaam denkt dat je in groot gevaar verkeert, gaat er geen energie naar eten verteren. Alle energie is nodig voor de spieren, om sneller te kunnen reageren (vechten of vluchten).

Doordat de darmfunctie vertraagt kunnen we klachten krijgen zoals maagpijn, verstopping of diarree, een opgeblazen buik.

Heb je voortdurend last van stress, dan kan je op lange termijn ernstige gezondheidsproblemen krijgen. Zeker ook omdat je immuunsysteem minder goed werkt als gevolg van stress.

 

Darmklachten: hoe ga je ermee om?

 

Heb je darmklachten? Bij de volgende klachten is het steeds aangewezen om onmiddellijk je arts te raadplegen:

  • Je hebt buikpijn en vermagert zonder dat je een dieet volgt.
  • Je merkt bloed op bij de stoelgang.
  • Je hebt de combinatie koorts en lage buikpijn.
  • Je hebt vooral \’s nachts klachten.
  • Er is een verband tussen je menstruatie en je klachten.
  • Na gebruik van medicatie, bepaalde voedingsmiddelen of genotsmiddelen verergeren de klachten.
  • De buikpijn begint na een zuiderse vakantie.
  • Je hebt langdurig diarree of een constipatie.
  • Klachten en symptomen die je al lang had, veranderen plots (vb. vroeger vaak diarree en nu meer constipatie).
  • Je maakt je zorgen over je gezondheid.

Je arts kan onderzoeken wat er aan de hand is. Vaak wordt er geen lichamelijke oorzaak gevonden van je klachten (zoals bij prikkelbare darm). Je dokter zal je in de meeste gevallen wel adviseren om je voeding aan te passen omdat er een duidelijke link bestaat tussen je voedingspatroon en de gezondheid van je darmen en spijsvertering.

 

Je darmen terug onder controle

Voeding en darmklachten

Darmklachten kunnen een enorme invloed hebben op je leven. Ook je sociale leven kan er onder lijden. Wie vaak last heeft van diarree vermijdt soms afspraken op restaurant uit vrees voor ongelukjes. Gelukkig zijn darmklachten vaak goed te beïnvloeden door aanpassingen in de voeding.

 

Een gespecialiseerde diëtist helpt je om je darmklachten onder controle te krijgen

 Als diëtist breng ik de relatie tussen je voeding en je maag- en darmklachten in kaart. Ik help je om klachten te voorkomen en kan je begeleiden in het aanpassen van je eetpatroon. Ik leg de nadruk op praktische tips en adviezen waardoor een groot deel van de klachten verminderen of zelfs verdwijnen.

 

Eten als medicijn

Stress heeft een grote invloed op de werking van je darmen. Soms ontstaat een ongezonde levenstijl door teveel stress. Of het kan zijn dat stress de normale darmfunctie belemmert.

Onze darmen verwerken wat we eten, maar ze moeten ook de juiste voedingsstoffen krijgen om goed te kunnen werken. Ik bekijk samen met jou waar we winst kunnen halen om je darmen nog beter te laten functioneren. Kleine aanpassingen in je voeding geven vaak grote resultaten.

 

Wil jij opnieuw rustige darmen?

Ja! Ik wil graag professionele begeleiding door een gespecialiseerde diëtiste!

Leg vandaag je afspraak vast in mijn online agenda.

Heb je bijkomende vragen?

Stuur me je vraag door via het contactformulier.